De laatste loodjes en VAO

vrijdag 02 juli 2004 21:32

Ik laat mijn bijdrage uitlopen op de waarschuwing aan het adres van het kabinet om niet een houding aan te nemen van ‘wij hebben de samenleving niet nodig om te regeren’. Tot mijn verbijstering zegt minister Aart-Jan de Geus dat even later bijna letterlijk!

Maandag 28 juni
Vandaag heb ik een Haagse maandag. ’s Morgens zit ik in de Oude Zaal bij het rondetafelgesprek over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Om 13:00 uur eruit, omdat we weer sollicitatiegesprekken hebben. Later in de middag ook nog een interview met Vrij Nederland. ’s Avonds thuis, veel voorbereiding voor deze laatste vergaderweek voor het zomerreces. In Irak hebben de VS de macht overgedragen aan de Iraakse interminregering van Allawi, twee dagen eerder dan afgesproken.
 
Dinsdag 29 juni
Nog vóór de fractievergadering het laatste sollicitatiegesprek in de tweede ronde. In de fractievergadering nemen we afscheid van de stagiaires Mirjam en Nirky; de derde vertrekkende stagiair, Daniël, ontbreekt helaas. Dan een paar petities in ontvangst nemen; allerlei organisaties willen met het oog op de laatste debatten nog snel hun standpunten onder de aandacht van de Kamer brengen!
Telefoon van Piet-Hein Donner; hij laat weten dat zijn ambtenaren nog wel haken en ogen aan mijn amendement inzake de gehandicaptendiscriminatie zien, maar dat hij er zelf wel gecharmeerd van is. Mooi, dan zijn we er dus uit!
Bij de stemmingen wordt de wijziging van de Grondwet i.v.m. vervanging bij zwangerschap in tweede lezing aangenomen; alleen VVD en SGP zijn nog tegen. Een andere Grondwetswijziging gaat roemloos ten onder: het correctief referendum. Keurig!
Eind van de middag een kort plenair debatje en daarna een (kennismakings)gesprek met een ambtenaar van Buitenlandse Zaken over het Nederlandse EU-voorzitterschap. ’s Avonds een – nogal tam – debat met minister Zalm over de Voorjaarsnota. Met de laatste trein naar huis, waar ik op Teletekst lees dat VVD-collega Ayaan Hirsi Ali opnieuw bedreigd is, dit keer via een rapnummer met intimiderende teksten. Schandalig!
 
Woensdag 30 juni
Een volle Kamerdag. Eerst met de medewerkers het AO-drugs voorbespreken. Dan woon ik een rondetafelgesprek over waarden en normen bij, met o.a. vertegenwoordigers van de kerken; aan de kant van de Kamer zijn er alleen vertegenwoordigers van CDA, SGP, PvdA en ChristenUnie… Meteen door het AO-drugs in, dat o.a. over het kabinetsvoorstel tot uitbreiding van het heroïneproject gaat. Er is geen tijd voor een tweede termijn, dus na het reces gaan we verder; op mijn voorstel wordt de ministers Hoogervorst en Donner voorgehouden dat er intussen geen nieuwe stappen gezet mogen worden en dus ook de uitbreiding zal moeten wacht op de afronding van het debat. Dat is winst!
’s Middags nog een procedurevergadering Justitie en daarna veel bureauwerk. Ik moet blijven i.v.m. de afgesproken vergadering van de IVD-commissie, die pas ná het interpellatiedebat over Irak zal plaatsvinden. De halve-finalewedstrijd tegen Portugal kan ik wel vergeten…
Ik volg het debat op mijn kamer. PvdA-woordvoerder Bert Koenders is erg geprikkeld door de opstelling van minister Henk Kamp (Defensie), die – wat mij betreft terecht – zeer zorgvuldig om wil gaan met de informatievoorziening over het werk van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten richting Kamer.
Over achten begint de IVD-commissie. Daarover kan ik niets vertellen, behalve dan dat we aanzienlijk langer bezig zijn dan voorzien. Ik kan met Mat Herben meerijden; als we vertrekken staat Portugal met 1-0 voor… Thuis kan ik het laatste half uurtje nog kijken. Het wordt 3-1, we liggen eruit, maar kunnen na een zwak begin met opgeheven hoofd het EK verlaten.
 
Donderdag 1 juli
De laatste vergaderdag. Zekerheidshalve met de auto naar Den Haag: het wordt maar zo nachtwerk… Er staan vandaag zo’n 30 kleine debatjes op de plenaire agenda, voor het merendeel zgn. VAO’s: korte plenaire afrondingen van eerder gehouden algemene overleggen, vooral bedoeld om moties in te dienen. Ik hoef er maar aan een paar mee te doen en heb daarnaast nog twee of drie korte AO’s. Tussen de middag veel gesteggel over een VAO-drugs: o.a. Ciska Joldersma (CDA) wil moties indienen over het heroïneproject. Ik vind dat niet netjes, nu we de ministers hebben verboden om, in afwachting van de afronding van het debat, nieuwe stappen te zetten. Bovendien is het nogal riskant, omdat Nebahath Albayrak (PvdA) dan ongetwijfeld een motie zal indienen waarin gevraagd wordt om zo spoedig mogelijk tot uitbreiding over te gaan, en die zal dan zeker een meerderheid krijgen. Samen met Bas van der Vlies dring ik er bij Ciska op aan ervan af te zien, maar we slagen er niet in haar te overtuigen. Ook bij de regeling van werkzaamheden tussen de middag halen we bakzeil: vanmiddag komt er een VAO.
Eerst nog twee korte AO’tjes over de maatregelen in de thuiszorg en het zittend ziekenvervoer; er is bij de bewindslieden van VWS, Hoogervorst en Ross-Van Dorp, nauwelijks tot geen bereidheid tot enige beweging.
Dan een flinke tijd in de plenaire zaal voor de VAO’s. Nebahath dient inderdaad haar motie in; daar heb je ’t nou! Het laatste debat van vandaag gaat over het definitief ‘ploffen’ van het Najaarsakkoord als gevolg van de uitslag van de ledenraadplegingen van FNV en CNV. Ik improviseer een bijdrage, die ik laat uitlopen op de waarschuwing aan het adres van het kabinet om niet een houding aan te nemen van ‘wij hebben de samenleving niet nodig om te regeren’. Tot mijn verbijstering zegt minister Aart-Jan de Geus dat even later bijna letterlijk! In een stevig interruptiedebat houd ik hem voor dat het precies deze houding is die het kabinet nog eens lelijk zal opbreken.
In de – late – dinerschorsing bereiden we de laatste stemmingen voor met de enkele medewerkers die er nog zijn. Uiteindelijk stemmen we pas om 23:00 uur. Het kost ruim een uur om de lange, lange lijst door te akkeren. Tot mijn grote tevredenheid wordt het wetsvoorstel strafbaarstelling discriminatie wegens een handicap aangenomen, inclusief het amendement Rouvoet/Kalsbeek. Eindelijk! Helaas wordt de motie-Albayrak over uitbreiding van het heroïneproject ook aangenomen; ik ben nijdig op het CDA dat de (tijd)winst van gisteren nu weer verspeeld is. Frans Weisglas houdt het traditionele afscheidspraatje en dan sluit hij de vergadering. Ik ben om 1:00 uur thuis, waar ik bij een borrel nog even langs het nieuws zap. Het interruptiedebatje met De Geus komt ook nog even langs.
En nu…: reces!
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'De laatste loodjes en VAO'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.