Dagboek Arie Slob week 9 - 2002

zaterdag 02 maart 2002 23:54

Zondag 24 februari
Degene die al langer mijn dagboek lezen weten dat ik altijd erg geniet van de zondag als rustdag. Dat is vandaag niet anders. Dit soort rustmomenten zijn in de hectiek van de verkiezingscampagne nu extra waardevol. Het is niet voor niets dat we ons als ChristenUnie daar ook sterk voor maken. Onze predikant Messelink heeft een mooie preek vandaag. ’s-Avonds bijbelstudieclub over het laatste gedeelte van het boek Filippenzen.

Maandag 25 februari
Ik werk ’s-ochtends thuis een de tekst van twee lezingen die ik deze week moet houden. ’s-Middags vertrek ik naar Amersfoort voor een vergadering van het Platform Decentraal Bestuur van de ChristenUnie. Dit platform staat olv Gert Schutte. We bespreken de tekst van een nog uit te komen handboek voor raadsleden. Na deze vergadering vertrek ik naar Maassluis. Ik de trein eet ik een broodje. In Maassluis moet ik samen met ChristenUnie-burgemeester Vizee (Zeewolde) over dualisme spreken op een verkiezingsavond van de plaatselijke ChristenUnie. De bekende RPF-er Kees Smits is daar nu lijsttrekker. Het is een afwisselende avond. Ik ontmoet een oud-studiegenoot van de EH. Hij blijkt (nog tot 6 maart a.s.) raadslid voor het CDA in Maassluis te zijn. Tja, iedereen kan wel eens een verkeerde keuze maken. We hebben elkaar 20 jaar niet gezien, maar zitten direct weer op eenzelfde golflengte. Heel bijzonder. Helen du Bois en haar dochter rijden me na afloop van de vergadering naar Den Haag. Helen staat op de derde plaats van de ChristenUnie-lijst in Zoetermeer. Een zeer gemotiveerde kandidaat, is mijn indruk. Ik maak vannacht weer dankbaar gebruik van de gastvrijheid van Siny en Alex.

Dinsdag 26 februari
Om ca. 08.00 uur ben ik op de fractie. Ik werk post weg en lees via internet wat kranten. Om 10.30 uur fractievergadering. We nemen o.a. de bijdragen voor de plenaire vergaderingen door. Ook zetten we de politieke actualiteit op een rijtje. Er waren weer jarigen, dus gebak. Na afloop van de fractievergadering nog op de foto gezet. Vraag me niet waarvoor. Ik werk ’s-Middags (na het vragenuurtje) aan een algemeen overleg over het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneducatie. ’s-Avonds reis ik met Bas van der Vlies naar een verkiezingsbijeenkomst in Wilnis. Daar komt een gecombineerde ChristenUnie/SGP-lijst uit. De opkomst is zeer goed. Bijzonder om tijdens zulke vergaderingen te mogen spreken. Ik weet nog net de trein in Woerden te halen. Iets over 00.00 uur draai ik de sleutel in de voordeur thuis in Zwolle om. Ik ben weer even thuis.

Woensdag 27 februari
Ik spijbel van de Kamer om mee te kunnen met een werkbezoek van Kars naar Enschede. Ik weet dat Eimert in de Kamer de hele dag in de plenaire vergaderzaal zit met het onderwerp ZBO’s (= zelfstandige bestuursorganen). Eigenlijk mijn onderwerp, maar hij wilde het graag overnemen. Het is boeiend in Enschede. We spreken met afgevaardigden van de Syrisch-Orthodoxe Kerk (Arameers) en vertegenwoordigers van ondernemers en vuurwerkslachtoffers in Enschede. Leerzame gesprekken. Ondertussen verscheidene malen contact met Guido vanwege het naar buiten komen van het rapport over de HBO-fraude. We sturen een persbericht weg. Dit ziet er voor Hermans niet goed uit. Inmiddels is ook duidelijk dat Kars vanavond in Nova met Marijnissen over onderwijs in de ring moet. Hij zal de vergadering in Enschede dus eerder moeten verlaten. Aan mij de vraag om zijn slottoespraak over te nemen. We eten eerst nog bij studenten (ik bij amice van Houdt) en daarna de regioavond. Goede opkomst en het loopt verder goed. Na afloop snel met Jan Rietkerk (oud-burgemeester Genemuiden/avondvoorzitter) naar de trein. Marjette haalt ons op in Zwolle en we brengen Rietkerk nog even naar Hattem waar zijn auto staat. Tegen 01.00 uur liggen we op bed. Welterusten. Ik ben in één keer weg.

Donderdag 28 februari
Ik kan gelukkig iets later naar Den Haag. Om 11.15 uur heb ik mijn eerste vergadering (procedurevergadering cie. BZK). In de trein bereid ik me verder voor op het debat vanvanmiddag over het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneducatie. Mijn medewerker Guido heeft al een prima tekst voorbereid. Zulke medewerkers zijn veel waard. Ik vergader drie uur lang met mijn collega’s Cornielje, Lambrechts, Dijksma en Mosterd met minister Hermans over het eerder genoemde onderwerp. Het MBO functioneert nu ruim 5 jaar in een nieuwe (ROC-)opzet. Er valt nog wel het één en ander te verbeteren, is de conclusie. Daarover maken we afspraken. Ik vraag aandacht voor de laatste ROC van een richting (o.a. Menso Alting College in Groningen/Amersfoort). Er liggen wettelijke beperkingen voor deze ROC’s om hun opleidingenaanbod eventueel uit te breiden. Hermans belooft mij schriftelijk te zullen reageren op mijn vraag om deze beperking nu weg te halen. Op deze vraag was hij (en zijn ambtenaren) niet voorbereid. Snel naar huis. Omkleden, eten, kopje koffie met Marjette en op de fiets naar de studentensociëteit in de Voorstraat. Daar mag ik meewerken aan een politiek café van Perspectief en ChristenUnie Zwolle. Een kleine 60 studenten zijn op de avond afgekomen. Het wordt een hartstikke leuke avond. Ernst en humor wisselen elkaar goed af. Veel later thuis dan ik beloofd had. Gelukkig had ik een roos meegekregen.

Vrijdag 1 maart
Marjette werkt vandaag. Ik heb alleen vanavond nog een afspraak in de agenda staan. Dat betekent dat ik weer met mijn (mail)post aan de slag kan gaan. Ook breng ik Lotte en Karen van huis naar school en weer terug. Overleg met voorlichter Nico over uit te spreken teksten over de vrijheid van onderwijs. Er is in de afgelopen week met name door SP en D66 flink uitgehaald naar dit grondrecht. Kars zal er vanavond iets over gaan zeggen. Daar ben ik zelf ook bij: de regioavond van de ChristenUnie in Hattem. Een beetje een thuiswedstrijd. Aron gaat met me mee. De eerste keer dat mijn zoon naar een ChristenUnie-bijeenkomst meegaat. Dat is eens wat anders als FC Zwolle. We genieten er allebei van. Tijdens de toespraak van plaatselijk lijsttrekker Henk van Gelder zit Aron met een pen het hoofd van Kars op een verkiezingsfolder te bewerken. Kars die aan de andere kant van mij zit heeft het (geloof ik) niet door. Kars is overigens goed in vorm bij zijn afsluitende toespraak. Tegen 10.45 uur thuis en snel door naar een verjaardag van twee vrienden. Marjette zit/staat daar al. In de peilingen van Nova staan we weer op zeven. Houden zo.

Zaterdag 2 maart
De wekker gaat om 06.15 uur af. En dat op zaterdag. Marjette gaat voor de eerste keer naar Haarlem voor een éénjarige cursus kinderfysiotherapie. Ik breng haar naar het station. We moeten krabben na een avondje nachtvorst. Ik kruip later mijn bed weer in. Om 09.30 uur breng ik Karen en haar vriendinnetje Iris naar zwemles. Ik haal ze later ook weer op. ’s-Middags mijn dagboek bijgewerkt en naar Esther haar volleybalwedstrijd gekeken. Esthers team wint met 2-1 (Yes). Aron is ’s-morgens naar de klimhal geweest (hij krijgt daar les in) en speelt bij zijn vriendje Jelmer. Ik stofzuig zelfs de huiskamer. Jawel, ik speel vandaag echt weer eens voor huisvader. En dat is niet verkeerd. Nog 4 nachtjes naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het wordt echt spannend voor de ChristenUnie. En niet alleen voor hen. Blijf het volgen.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob week 9 - 2002'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.