Dagboek Arie Slob week 15 - 2002

zaterdag 13 april 2002 23:17

Zondag 7 april
We genieten met elkaar van deze mooie dag en van alle ingrediënten die wat ons betreft bij de zondag horen: rust, ontspanning, wandelen,lezen, kerkgang en de omgang met elkaar. ‘s-Avonds met Marjette naar onze bijbelstudieclub. We bespreken uit het boek van Philip Troost (‘Open lijnen’) het hoofdstuk ‘Bidden: is je hart laten spreken’.

Maandag 8 april
Ik werk een groot deel van de dag thuis. Onder meer aan de wets-behandeling in de komende week over de verlaging van de leerplicht en de herindeling van de Limburgse plaatsen Echt en Susteren. Ook lees ik alvast in de stukken over het grote stedenbeleid. ‘s-Avonds met Paul Harmens naar de installatie van het nieuwe Zwolse college. Het doet me om meerdere reden erg goed om Janco Cnossen in de collegebanken zitting te zien nemen. Dat geldt ook voor de installatie van Esmé Wiegman-Meppelen Scheppink als nieuw raadslid voor de ChristenUnie. We doen in Zwolle weer volop mee. En zo hoort het. Naast Zwolle komt de ChristenUnie op dit moment in veel meer college’s terecht. We hadden in de periode 1998-2002 in totaal 38 wethouders. We zijn druk bezig dit aantal zo goed als te verdubbelen. Met soms hele grote plaatsen: Enschede, Zwolle, Lelystad, Amersfoort, Dordrecht en Ede. De groei van de ChristenUnie, de schuivende politieke verhoudingen en de kwaliteit die wij leveren zijn daaraan debet, zo denk ik. Vandaag veel telefoon gehad over de uitlatingen van minister van Boxtel over het afschaffen van het bijzonder onderwijs. Ik zit tussen 18.30-19.00 nog live in een belprogramma van Radio Noord-Holland. Kars is op televisie te zien (met van Boxtel) bij het programma Barend en Witteman. We krijgen zo volop ruimte om onze standpunten over bijzonder onderwijs uit te dragen.

Dinsdag 9 april
Op tijd weer op en naar den Haag. Een fractievergadering zonder Leen, die in Egypte is. Ik ben daarna bij een petitie-aanbieding van een genootschap van aardrijkskundeleraren. Snel naar de plenaire vergaderzaal waar het vragenuurtje begint. Het CDA trapt af bij het bevragen van minister-president Kok en de ministers van Boxtel en Hermans. Ik sluit uiteindelijk met Balkenende de rij sprekers af. Ik ben teleurgesteld in de beantwoording van de ministers en ook de wijze waarop het korte debatje verloopt. Dit soort onderwerpen lenen zich niet voor een dergelijke korte gedachtenwisseling. En zeker niet als van Boxtel van de eerste spreker alle ruimte krijgt om voor de aanval te kiezen. Het is niet anders. Na de stemmingen werk ik op mijn kamer in de Kamer verder aan de bijdragen van deze week. De agenda staat goed vol. Ik reis op tijd naar Utrecht voor een debat over hoger onderwijs op uitnodiging van USF-studentenbelangen. Met enkele collega’s en kandidaat-kamerleden hebben we een boeiend en afwisselend debat. De opkomst is ook zeer goed. Laat thuis.

Woensdag 10 april
Vroeg naar den Haag. Een beetje slaperig na zijn kort nachtje. Gelukkig nog net een zitplaats in de trein. Dit is de dag van het naar buitenkomen van het NIOD-rapport. Ik kan al vroeg (onder embargo) het grote pakket ophalen. Eimert is als heel vroeg naar de Kamer gegaan om zich te preparen om persvragen. Dit is een dag waar veel mensen al jaren naar uit hebben gekeken. Om 10.15 uur begint het debat over de herindeling van Echt-Susteren. Punt van de discussie is of de kern Nieuwstad nu bij Echt-Susteren moet blijven (ik vind van wel) of naar Sittard-Geleen moet (zoals de minister van mening is). Er ontstaat wat politiek gehakketak tussen PvdA/D66 en de VVD. Laatstgenoemde partij was ooit voor samenvoeging bij Sittard-Geleen en nu niet meer. Met het CDA/GL en ons erbij hebben we daarvoor dus een meerderheid. Het kost PvdA (de Cloe) en D66 (Hoekema) moeite om zich daar bij neer te leggen. De minister maakt zich deze keer minder druk. Veel eerder dan gepland begint aan het eind van de middag het debat over de verlaging van de leerplicht naar vier jaar. Ik ben daar voor deze jonge kinderen op tegen. Nu hebben deze kinderen wel een leerrecht (ze kunnen dus naar school), maar ouders zijn vrij om zelf te beslissen hoelang ze hun kind naar school laten gaan. Die keuzevrijheid vin ik erg belangrijk. Omdat ca. 3000 van de 190.000 kinderen nog niet naar school gaat, wil men (CDA, PvdA, GL) er nu een verplichting van maken. Ik vind dat het beoogde doel ook op andere manieren gerealiseerd kan worden en dat een generieke maatregel als deze veel te ver gaat. Dat levert me een forse botsing op met Marleen Barth (PvdA), die bij een amendement van mijn hand (om ouders in ieder geval maximaal 10 uur ruimte per week te geven om hun kind thuis te houden) opmerkt dat kinderen dan zijn overgeleverd aan de luimen van hun ouders. Tot mijn stomme verbazing heeft de PvdA de VVD helemaal ingepakt. Eerst verklaard tegenstander van de verlaging van de leerplicht, nu zelf indiener van een amendement om het nog eerder te laten ingaan. Als dit de Jip-en-Janneke-taal is die binnen de VVD gebruikt moet worden, dan weet ik het niet meer. Ik heb mijn verlies echter te nemen. Zo gaat dat soms in de politiek. Tegen middennacht weer terug in Zwolle.

Donderdag 11 apri
Weer vroeg weg. In de trein nog wel even mijn ogen dichtgedaan. Niet te lang. Mijn bijdrage over het grote stedenbeleid is namelijk nog niet helemaal af. Voordat ik bij den Haag ben, heb ik de tekst op papier staan. Om 09.30 uur nog een telefonisch interview met RTV Noord. Onderwerp: het snel stijgende aantal wethouders van de ChristenUnie in de provincie Groningen. Ik krijg de gelegenheid om in ca 10 minuten de ChristenUnie voor de inwoners van Groningen neer te zetten. Daarvoor dank. Het overleg met van Boxtel begint om 10.00 uur. Ik geniet van dit onderwerp. Als raadslid had ik er ook altijd al schik in. We nemen de tussenstand op en zetten alvast wat paaltjes neer voor in de nieuwe regeerperiode. Ik kan van Boxtel zelfs een compliment geven voor zijn werk als minister op dit terrein. Nadat we deze week –terecht- forse kritiek op u hebben gehad, is het toch wel aardig om binnen een week dat ook een keer een compliment te geven, merk ik in zijn richting op. Ik signaleer een dun lachtje om zijn mond. We zijn het overigens op dit terrein zeer met elkaar eens. Dat blijkt wel als hij in zijn termijn een aantal keren mijn bijdrage in positieve zin aanhaalt. Nooit geweten dat de ChristenUnie wat met D66 had, merkt CDA-collega Marleen de Pater in mijn richting op. Het kan verkeren, is mijn verweer. Ik had ‘s-middags eigenlijk naar Zwolle naar de afscheidsreceptie van Kars Veling willen gaan. We krijgen echter aan het eind van de middag opnieuw stemmingen. Omdat het een middenpadstemming kan worden, kan ik niet gemist worden. Later blijkt dat een goede inschatting geweest te zijn. Een motie over Israël eindigt in 60-60. Een aantal collega’s van andere partijen was wel weggegaan. In principe is de motie nu (gelukkig) verworpen. Op dinsdag opnieuw stemmen heeft geen zin omdat minister van Aartsen maandag een overleg over deze zaak heeft. Deze motie had hem (een verkeerde) richting moeten wijzen. Jeltje van Nieuwehoven wil later op de dag nog een keer stemmen (kunnen ze snel nog wat wegblijvers terughalen), maar daar trapt de Kamer (de tegenstemmers) niet in. Einde oefening. Snel naar de trein en om 19.30 uur thuis. Dat is vroeg deze week. Ik ben moe. Dat betekent dat ik lang in bad lig en daarna voor de buis naar Feijenoord-Inter Milaan kijk. Mag het even.

Vrijdag 12 april
Thuis werken. Heerlijk. Eerst Karen naar school gebracht. Lotte en Esther zijn ziek thuis vandaag. s’-Ochtends schrijf ik allereerst een artikel voor het ND over de afschaffing van de leerplicht. Daarna werk ik de hele dag aan het wetsvoorstel ‘bestuur in stedelijke regio’s’ dat volgende week op de agenda staat. Kijkend naar de agenda van volgende week vraag ik me af hoe we daar allemaal doorheen moeten komen. Het is erg druk. Een mailtje van mijn medewerker Heleen, om me een hart onder de riem te steken, doet me goed. Ik werk tot 23.00 uur door. Ook aan een toespraakje voor morgen voor de mannenbrunch van Er is Hoop in Zwolle. Daarvoor ben ik uitgenodigd. Op internet lees ik dat een arbeidsbureau in Heerlen een officiële vacature heeft opgehangen voor prostituees, compleet met functieprofiel. In wat voor tijd leven we eigenlijk? Ik mail het artikel naar André en Leen en we hebben er ook nog telefonisch contact over. Leen zal als portefeuillehouder werkgelegenheid er komende dinsdag mondelinge vragen over gaan stellen. André belt me ‘s-avonds nog een keer met de laatste stand van de politieke barometer. We staan op 5,3%. Dat is ongekend. Nova geeft ons daarvoor 7 zetels, maar dat moeten er 8 zijn. Zou het dan toch gaan gebeuren? Ik voel de adrealine door me heen gaan.

Zaterdag 13 april
Op de verjaardag van mijn zus Ada vertrek ik ‘s-morgens met mijn vriend en ChristenUnie-raadslid Johan de Haan naar de mannenbrunch. We zijn met een gemeleerd gezelschap van ca. 40 mannen bij elkaar. Samen zingen, bidden, lekker eten en ik mag een bijdrage houden. Ik spreek over het thema ‘Kies dan heden’ . Dit is het thema van de Kroonbede en verwijst naar Jozua 24: 14 en 15. Ik leg uit dat ons totale leven onder het gezag van Jezus Christus ligt. Dat geldt ook voor de keuzen die we in ons persoonlijk leven, ons arbeidzame leven én ook in de politiek moeten maken. We hebben daar met elkaar een open gesprek over. Fijn om daar te zijn. Nog even naar de rommelmarkt in onze kerk, de 2e en 3e set van Esthers volleybalwedstrijd (opnieuw met 2-1 gewonnen) en dan weer achter de pc. Ik schrijf mijn dagboek af en zal de rest van de dag weer in de stukken duiken. Nog even volhouden. Dank voor alle positieve ondersteuning. Dat doet me zeer goed. Ik kreeg vandaag een mail waarin me gevraagd werd aan het eind van de dagboekweek enkele gebedspunten te noemen. Bij deze voldoe ik graag aan dat verzoek.

Gebedspunten

1. Als Kamerleden zullen we nog twee weken ons Kamerwerk met de campagne moeten combineren. Ik merk bij mezelf dat dit erg zwaar is. Wilt u voor ons bidden dat we daarvoor fysiek en mentaal de kracht zullen krijgen.
2. Wilt u ook bidden voor onze gezinnen. In de afgelopen week heb ik bv. drie dagen lang mijn kinderen niet gezien (vroeg weg – laat thuis). Dat hoort bij deze periode, maar het vraagt ook van onze gezinnen de nodige offers.
3. Wilt u in het bijzonder bidden voor lijsttrekker Kars Veling. Hij heeft afscheid genomen van zijn school en kan de komende weken voluit campagne voeren. Zijn agenda staat overvol. Onder meer met mediaoptredens. Laat ons gebed hem dragen.
4. Wilt u bidden voor de Dutchbatters en alle andere mensen die deze week weer sterk bepaald zijn bij wat er zich allemaal in Sebrenica heeft voorgedaan.
5. Wilt u bidden voor het Midden-Oosten. De situatie lijkt zo uitzichtloos.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob week 15 - 2002'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.