Dagboek Arie Slob week 14 - 2002

zaterdag 06 april 2002 23:20

Zondag 31 maart
Vandaag vieren we zowel thuis als in de kerk het Paasfeest. Onze predikant begroet ons in de morgendienst met de eeuwenoude paasgroet: de Heer is waarlijk opgestaan. We genieten met onze visite van een zonnige dag. Ook nog even lekker gewandeld langs de IJssel. Daar krijg ik nooit genoeg van.

Maandag 1 april
’s-Morgens rustig aan gedaan. ’s-Middags vertrekken we naar Krimpen aan den IJssel waar mijn moeder haar 73e verjaardag viert. Ook daar genieten we van de zon en de familiecontacten. Leuk om ook weer eens een aantal neven en nichten te zien en te spreken. Terug naar huis staan de files aan de andere kant van de weg. Het mag ook wel eens meezitten op dat punt. In de cd-speler in mijn auto heb ik de nieuw cd van Herman van Veen gestopt. Heerlijke muziek en teksten.

Dinsdag 2 april
Ik heb vandaag geluk. Allereerst vergadert de Kamer pas vanaf morgen. Daarnaast vervalt er voor mij een vergadering die voor ’s-middags in den Haag in mijn agenda stond. Marjette, Esther en Aron zijn weer naar hun werk en school. Ik werk thuis en pas tegelijkertijd op Lotte en Karen die vandaag nog vrij zijn. De beide dames hengelen bijna de hele dag met een schepnet in een sloot en vangen een aantal salamanders. Ik heb geen kind aan ze. Zelf werk ik aan twee wetsvoorstellen. Na deze week barst het echt los. Mijn agenda staat overvol. Vandaag is Dick actief in de Kamer met het debat over de JSF-straaljagers. Via de media kan ik het een beetje volgen. De PvdA draait zich, volgens mij, behoorlijk vast. Benieuwd waar dit op uit gaat lopen. Nico belt me op met de mededeling dat we morgen weer op zeven zetels in de peiling zullen staan. Een plezierige gedachte. ’s-Avonds kijken we naar het optreden van Kars bij de Ikon. We leveren een gepast aandeel aan de telefonische enquête. Kars doet het goed. Jammer van de wat geijkte onderwerpkeuze van de Ikon. Alsof we als ChristenUnie niet meer te vertellen hebben.

Woensdag 3 april
’s-Ochtends fractievergadering. Zonder Eimert die met een aantal Kamerleden naar Turkije is. Die jongen reist wat af. Twee weken geleden zat hij nog in Afghanistan. Het genoegen (maar ook de fysieke last) van een buitenlandwoordvoerder. Het vragenuurtje gaat over Sebrenica. In het bijzonder de voortijdige uitlatingen van minister Pronk. Minister-president Kok heeft het, naar mijn waarnemening, moeilijk. Ik sluit niet uit dat na volgende week (10 april komt het rapport uit) deze moeite nog wat groter zal zijn. Ik moet me sterk vergissen wil dit op termijn geen parlementaire enquête worden. ’s-Middags werk ik aan het wetsvoorstel over verlaging van de leerplicht. Volgende week hebben we daar een debat over. Ik ben tegen de verlaging. Om ca. 3000 kinderen te bereiken die nu nog niet naar school gaan, moeten ca. 190.000 kinderen nu verplicht naar school. Met alle verplichtingen die daarbij horen. Dat had toch ook op een andere manier geregeld kunnen worden. In de Kamer wordt een interpellatiedebat over Israël gehouden. André neemt de honneurs voor Eimert waar. Dat doet hij goed. We stemmen nog over een motie nav dit debat, ik eet nog met Dick, Leen en Guido en kan dan naar huis. ’s-Avonds telefonisch contact met Janco Cnossen en Jaap Hagedoorn. Beiden heren zijn nu officieel voorgedragen voor het wethouderschap. Janco voor de ChristenUnie, Jaap voor de PvdA. Ik gun het beide heren van harte. In Zwolle komt nu een CDA, PvdA, GroenLinks/De Groenen en ChristenUnie-coalitie.

Donderdag 4 april
Ik werk de hele dag aan debatten voor de volgende week. Ik maak o.a. een amendement voor het debat over de leerplichtverlaging. Op deze wijze wil ik in ieder geval nog regelen dat ouders hun vierjarig kind 10 uur per week thuis kunnen houden als ze dat zelf wensen. In de voorstellen van de regering is dat 5 uur en dat kan met toestemming van de schooldirecteur met nog eens 5 uur verlengd worden. Ik wil dat dus in ieder geval verder oprekken. Het blijft een merkwaardig voorstel. Dat het CDA hier destijds het voortouw in heeft genoemen maakt het nog merkwaardiger. Ouders worden gewoon beknot in hun keuzevrijheid mbt hun kinderen. Met een half oor volg ik via de Kameromroep enkele debatten in de Kamer. Zo blijf je toch op de hoogte. Een uurtje eerder naar huis. In de trein ontmoet ik Clemence Ross-van Dorp (CDA), de gangmaker mbt de verlaging van de leerplicht. Zij diende daarvoor in november 2000 een motie in. Voor de rest overigens een zeer gewaardeerd en capabel collega.

Vrijdag 5 april
Ik vertrek vroeg naar Den Haag. Vandaag moet ik aanwezig zijn bij een groepsbezoek van predikanten en voorgangers op uitnodiging van de ChristenUnie aan de Kamer. Er zijn ca. 30 voorgangers en de directeur van De Wittenberg (Jan van Delden, een oud-docent van me uit de tijd dat ik aan de EH studeerde). Samen met Dick mag ik iets vertellen over ons werk in de Kamer. Partijvoorzitter Thijs van Daalen en WI-directeur Roel Kuiper nemen ook een onderdeel voor hun rekening. Al met al een uiterst plezierig en nuttig groepsbezoek. Er worden er een stuk of vier van georganiseerd. We sluiten het af met een lunch. Rond 16.30 uur weer terug in Zwolle. Ik word nog gebeld door een journalist van de Haagsche Courant, die me vertelt dat er morgen een interview met van Boxtel in hun krant zal worden afgedrukt. In dat interview zal hij aangeven dat artikel 23 van de grondwet geschrapt zal moeten worden. Ik krijg het interview al toegemaild en kan me preparen op een gepaste reactie. De tekst boven het interview (spierballentaal van Boxtel) wijst al aardig richting!

Zaterdag 6 april
Marjette is weer naar Haarlem. Ik werk thuis en pas op de kinderen voor zover dat nodig is. De journalistiek weet me overigens wel te vinden als het om de uitspraken van minister van Boxtel gaat. In de richting van het ND en RD heb ik al een reactie gestuurd. Het ND meldt overigens vandaag de uitslag van een lezersonderzoek mbt stemkeuze op 15 mei. De uitslag ziet er voor de ChristenUnie goed uit. Ook in de politieke barometer zijn we ons onverwachte dipje van vorige week weer te boven gekomen. Ik schrijf nog een column en zal de rest van de dag gebruiken om bijdragen af te schrijven.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob week 14 - 2002'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.