Dagboek Arie Slob week 16 - 2002

zaterdag 20 april 2002 23:50

Zondag 14 april
Een gezellige dag. We zijn vandaag bij mijn zus Christine (deze week jarig) en haar gezin in Capelle aan den IJssel. ‘s-Middags met hen naar de kerk waar Marjette en ik vroeger ook altijd naar toe gingen. We zijn er ook getrouwd. Veel oude bekenden. In Capelle hangt het hoofd van Kars overigens al op de lantaarnpalen. Om misverstanden te voorkomen: ik heb het over de verkiezingsposter van de ChristenUnie.

Maandag 15 april
‘s-Ochtends maak ik mijn bijdrage over ‘bestuur in stedelijke regio’s’ verder af en werk ik aan een bijdrage over een herindeling. Ik mail de bijdragen naar de fractie. Daar kunnen we morgen in de fractie over spreken. Daarna vertrek ik naar Haarlem (zo kom je nog eens ergens) voor een forumdiscussie op het Mendelcollege. In Amsterdam tref ik Jasper van Dijk (medewerker van SP-collega Harry van Bommel), die ook naar Haarlem gaat. Harry is verhinderd wegens plezierige familieomstandigheden (hij wordt vader). Met Jasper reis ik naar Haarlem. Na enig zoeken vinden we de school. Ik spreek eerst in een havo-4 klas. Leuk publiek met goede vragen. Daarna met drie andere collega’s (SP, PvdA, CDA) in de aula over stellingen in de slag. Veel vragen over de Tweede Fase. Ondertussen bereikt ons het bericht dat Jan Pronk zou gaan aftreden. Dit in verband met het NIOD-rapport. Op de terugreis heb ik contact met de fractie. Ik krijg een fraaie beschrijving van de hectiek die zich in de gangen van de Kamer afspeelt. Pronk heeft vandaag een overleg met de Kamer over de 5e nota Ruimtelijke Ordening. Voorwaar geen kinderachtig onderwerp. Eimert zou hem gevraagd hebben in welke hoedanigheid hij bij dit overleg nog aanwezig is. Als volwaardig minister, zou het antwoord geweest zijn. Op weg naar huis de directeur van het IPO aan de lijn. Onderwerp: bestuur in stedelijke regio’s.

Dinsdag 16 april
Vroeg naar den Haag. Op het station van Zwolle krijg ik het bericht te horen dat er geen treinverkeer mogelijk is naar Amersfoort. Gezellig. Uiteindelijk via Deventer-Apeldoorn naar Amersfoort en verder. Ruim een uur later dan gepland in den Haag. Onderweg krijg ik Heleen aan de telefoon met het bericht dat het kabinet in spoedvergadering bij elkaar is gekomen. Kok zou het ontslag van het kabinet gaan aanbieden. Er heerst een verhoogde staat van opwinding in de Kamer. Zou het dan toch… Tijdens de fractievergadering krijgt Leen het bericht te horen dat hét echt gaat gebeuren. Leen vertrekt nog naar een middagpauzedienst. Even later komt Nico Eimert ophalen voor interview voor NOS-televisie die al live in de ether zijn. We stoppen de fractievergadering en wachten op wat komen gaat. Om 14.00 uur is de Kamer in vergadering bijeen. Het is dan al enorm druk in en rond het Kamergebouw met pers (heel veel pers) en overige belangstellenden. Jeltje van Nieuwenhoven deelt ons mee dat de minister-president naar de koningin zal gaan en later op de middag in de Kamer een verklaring zal afleggen. Iets over 17.00 uur is het zover. Op een indrukwekkende manier geeft de minister-president aan waarom hij het ontslag van zijn kabinet aan de koningin heeft aangeboden. Een bijzonder moment om getuige van te moge zijn. Ik laat geen traan om het definitieve einde van paars-2, maar kan niet anders dan concluderen dat de minister-president een zeer waardige verklaring heeft afgelegd. De pers stort zich op mensen die echt belangrijk zijn in dit soort situaties. Ik kan rustig naar huis. Dat was niet de bedoeling. Eigenlijk zou ik de hele avond een vergadering hebben gehad. Dat gaat nu niet door. Niet verkeerd. André reist met me mee. Hij moet naar Bolsward voor een lezing.

Woensdag 17 april
Weer naar den Haag. Vandaag zal het debat zijn over de verklaring van de minister-president. Gisteren hebben we al over een eerste reactie gesproken. Om 11.00 uur komen we bij elkaar om een definitieve tekst vast te stellen. Vandaag ook overleg over wat we gaan doen onderwerpen die nog op de agenda staan. Tot twee keer toe overleg in commissieverband. Er gaat veel van de agenda af. ‘s-Middags start het debat met de minister-president. Ik volg zo goed als heel het debat. Het niveau valt me tegen. Te veel discussie over hoe het nu verder moet met de behandeling van het NIOD-rapport. Uiteindelijk wordt er een motie ingediend (en unaniem aangenomen) die uitspreekt dat een tijdelijke kamercommissie zal worden aangewezen, die zal gaan onderzoeken welke onderdelen uit het NIOD-rapport nog verder besproken en uitgezocht moeten worden. Dit zou tot een kort durende parlementaire enquete kunnen leiden. Om 21.30 uur ben ik weer thuis in Zwolle. Een vreemde dag gehad. Ook wat onwennig nu opeens het meeste Kamerwerk wegvalt.

Donderdag 18 april
Weer naar Den Haag. ‘s-Ochtends eerst een procedurevergadering van de cie. OCenW. Ondertussen wordt bekend dat (onze) Eimert van Middelkoop voorzitter zal worden van de tijdelijke commissie. Dat is zeer goed nieuws. Nog wat gedoe over de stemming over de JSF. Aan het begin van de middag een stemming tijdens de regelingen over de vraag of we volgende week definitief over de JSF kunnen stemmen. Het is weer een inmiddels befaamde middenpadstemming. We trekken weer met de rechterzijde van de Kamer aan het langste eind. Naar ik hoop is dat volgende week ook het geval. De PvdA is overigens nu wel heel erg zigzaggend bezig op dit dossier. Vandaag heb ik gesprekken met twee groepen. Allereerst een groep van Op de Bres. Zij overhandigen mij 100 uitgeschreven en reeds uitgesproken gebeden voor de overheid en de a.s. verkeizingen. Ook een gesprek met een aantal mensen die via het partijbureau op excursie naar de Kamer zijn. Goed gesprek over o.a. het onderwijsbeleid. Ik eet nog met André en Dick en vertrek dan naar Alphen aan den Rijn. Daar zal ik op een verkiezingsavond spreken. De ChristenUnie viert feest in Alphen. Vorige week is bekend geworden dat Klaas Tigelaar wethouder zal gaan worden. Fantastisch resultaat voor een fractie van 2 mensen in een raad van 35 zetels. Kwaliteit wordt in deze plaats nog herkend en beloond. Het is een prima avond. Met de trein weer naar Zwolle. Daar kom ik iets over 00.00 uur aan. Geen busverbinding meer, maar Marjette haalt me gelukkig weer op. Wat ben ik zonder mijn vrouw! Onderweg nog even contact gehad met voorlichter Nico, die bij het ND-debat in Zwolle tussen Kars Veling, Jan Peter Balkenende en Bas van der Vlies is geweest. André zat in Amersfoort en Dick in Amsterdam. En Eimert zal wel druk zijn met zijn tijdelijke commissie. Volgende week woensdag moeten ze hun bevindingen al aan de Kamer doorgeven. Zo is iedereen weer druk in de weer. Op weg naar 15 mei.

Vrijdag 19 april
Ik werk thuis. Even wat bijkomen na een roerig weekje. In de krant lees ik dat Ad Vlot is overleden, 39 jaren jong. Ad Vlot was een zeer getalenteert wetenschapper (sinds vorig jaar hoogleraar in Delft en ook de beoogde opvolger van professor Schuurman als buitengewoon hoogleraar reformatorische wijsbegeerte) en ook een uitstekende columnschrijver in het ND. Hij is overleden na een zeer kort ziekbed. Wat een verdriet voor zijn vrouw en drie jonge kinderen. Ik ken hem van wat op afstand. Zijn overlijden raakt me. Hoe broos is een mensenleven. s’-Ochtends een interview met de Zwolse Courant. Alle regionale kandidaten zullen in de komende weken aan bod komen. ‘s-Middags een interview met een aardige studente van de journalistiek-opleiding in Utrecht. Zij weet me te vertellen dat een aantal studenten uit haar jaargroep tot hun verbazing bij het invullen van de stemwijzer op de ChristenUnie zijn uitgekomen. Ik kijk daar niet van op. We horen het vaker. Naar ik begrepen heb worden de percentages van de uitslagen van de stemwijzer ergens bijgehouden en zou de ChristenUnie op ca 9% van de stemmen staan. Daar zou ik direct voor tekenen voor 15 mei (9% = 14 zetels!!!). In de Nova-peilingen staan we vandaag op 4,8%=7 zetels. Ik breng aan het eind van de middag Aron en enkele andere jongens naar het scoutingterrein in Ommen. Daar zullen ze een overnachting hebben. S-Avonds ga ik eerst nog met Marjette uit eten bij de dichtstbijzijnde Chinees (dat werd wel eens tijd), bereid ik een bijeenkomst van morgen voor én als plezierige afsluiting van de dag vieren we nog de verjaardag van buurtgenoot en vriending Alice.

Zaterdag 20 april
‘s-Ochtends vroeg Marjette weer naar de trein gebracht. Ze gaat weer naar Haarlem. Voor de andere kinderen hebben we ook het één en ander geregeld. Ik moet zelf namelijk ook weg. Ik reis via Putten (woonplaats college Aad Mosterd) naar Brabant. Aart en ik zijn met de collega’s Marleen Barth (PvdA), Ursi Lambrechts (D66) en Ernst van Splunter (VVD) opnieuw uitgenodigd bij een vergadering van de katholieke onderwijsbond (VBKO). Ik heb een uiterst boeiend gesprek met een aantal schoolbestuurders. Met name over de vrijheid van onderwijs en de problemen die in het onderwijs spelen. Eén van de aanwezigen geeft aan als rechtgeaard christen-democraat er wel eens aan te denken om ChristenUnie te stemmen. Ik geef aan dat alleen de gedachte al winst is en dat hij voor het geven van een vervolg aan die gedachte nog ruim drie weken heeft. Alle deelnemers van mijn gespreksgroep vertrekken met een verkiezingsprogramma naar huis. Wie weet. Iets over 16.00 uur weer in Zwolle. Karen opgehaald bij haar vriendinnetje Iris. Aan het begin van de avond is Marjette ook weer thuis. Dat geldt ook voor Aron, die behoorlijk moe is van zijn scoutingactiviteiten. ‘s-avonds opnieuw een verjaardag. Nu bij Margreet en Jan-Peter (nee, niet die van Balkenende). Het was me het weekje wel. Met als uitsmijter overigens de mededeling van de PvdA dat men nu definitief tegen de JSF zal stemmen. Ik ben benieuwd of men daar dinsdag bij de stemmingen nog zo over denkt. Enige beweging bij dit onderwerp kan hen namelijk niet ontzegd worden.

Op verzoek ook deze maal een paar gebedspunten:

1. Graag gebed voor Kars Veling en de andere kandidaten van de ChristenUnie die deze weken bij elke dag en avond op pad zijn voor de campagne.
2. Wilt u bidden voor de vrouw en kinderen van de in de afgelopen week overleden Ad Vlot. Hij wordt dinsdag begraven.
3. Ik vraag ook speciale aandacht voor mijn college Eimert van Middelkoop die in deze dagen aan een zware opdracht werkt.
4. Idem voor Annette van Kalkeren, oud-voorzitter van Perspectief en nummer 11 op de kandidatenlijst van de ChristenUnie. Zij gaat komende woensdag promoveren op het onderwerp: stress-induced decrease of intestinal barrier functioning: a general phenomenon?
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob week 16 - 2002'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.