Dagboek Arie Slob - week 49 2002

zaterdag 07 december 2002 23:44

Zondag 1 december
We zijn de laatste maand van het kalenderjaar 2002 weer ingegaan. Ongekend wat er dit jaar allemaal gebeurd is. Bij de begrotingsbehandeling Binnenlandse Zaken heb ik opgemerkt dat het jaar 2002 niet de boeken in zal gaan als een kroonjaar voor de democratie. Fred Teeven (LN) vroeg me nog dat toe te lichten! Vandaag geen politiek. Het wordt een zondag met vertrouwde ingrediënten: kerkgang, gezin en ’s-avonds nog bijbelstudieclub. We kunnen de nieuwe week weer in.

Maandag 2 december
Ik werk vandaag nog bij Concent. Vreemd idee dat ik hier straks weg zal zijn. Al merk ik ook dat de politiek me weer helemaal begint te pakken. En dat is maar goed ook. S’-avonds mijn laatste conversatieles Engels. Ik heb er van genoten. Mijn uit Engeland afkomstige lerares geeft aan me te zullen blijven volgen. Kijk, zo draag ik ook mijn steentje bij aan het integratieproces van uit het buitenland komende inwoners van ons land. Ook nog een interview met twee journalisten van het nieuwe jongerenblad ID-magazine. Een goed gesprek over christelijke politiek en jongeren. Ook nog contact gehad met André. Hem wacht een belangrijke mediaweek.

Dinsdag 3 december
Naar den Haag. Ik ben er om 09.00 uur. Voor de fractievergadering nog een overleg met leden van de ChristenUnie/SGP-fractie en hun wethouder uit Reewijk. De bodemgesteldheid van dit gebied levert de nodige financiële problemen op. We maken afspraken om met dit onderwerp ook in het parlement verder te komen. Tijdens de fractievergadering spreken we over onder meer de teksten voor de behandeling van de begrotingen Buitenlandse Zaken en Defensie. Ik zal de laatste voor mijn rekening nemen. Aan het begin van de middag ontvang ik nog een bezoeker. Het gaat om iemand die op de dag van de verkiezingen van 15 mei mij belde met de mededeling dat hij op me gestemd had. Leuk om elkaar zo eens te ontmoeten. Ik zie hem later op de publieke tribune zitten als het vragenuurtje begint. Dat loopt qua tijd weer behoorlijk uit. Als fractiesecretaris heb ik veel moeite gedaan om de stemmingslijsten voor onze fractie in orde te maken. Uiteindelijk wordt het overgrote deel van de stemmingen doorgeschoven. Het laatste deel van de middag werk ik aan de begroting Defensie. Ongekend dat een VVD/CDA/LPF-kabinet zo fors op defensie gaat bezuinigen (816 miljoen Euro in 4 jaar tijd). En dat zonder dat er een goede onderbouwing onder ligt. Niet echt geloofwaardig van het CDA (heeft zich 8 jaar lang verzet tegen iedere bezuiniging op defensie) en de VVD (wilde zelfs 100 miljoen Euro extra in defensie steken). Ik ben in de loop van de avond weer thuis. Opzienbarend is de opening van het NRC waarin te lezen valt dat het CDA nu opeens ook de inspectie controle wil laten uitoefenen op de godsdienstlessen. De partij wil zelfs toetsing van de inhoud van de lessen aan ‘de kernwaarden van de Nederlandse samenleving’. Onbegrijpelijk. Hier heeft het CDA veel uit te leggen.

Woensdag 4 december
In de loop van de ochtend vertrek ik naar den Haag. In de trein belt voorlichter Nico Schipper mij op met de mededeling dat André zwaar keelontsteking heeft. Dat is heel vervelend. Vanavond wordt er een debat tussen hem en Femke Halsema opgenomen over de inspectie en het godsdienstonderwijs (Heilig Vuur, NCRV) en is de directe uitzending van Voor je Kiezen (IKON). Ik moet er rekening mee houden dat ik hem zal moeten vervangen. ’s-Middags komt André op de fractie. Zijn stem is slecht, maar als het maar even kan zal hij wel naar de studio gaan. Blijven gorgelen, André. We werken vandaag hard aan een aantal bijdragen. Tineke is actief in de plenaire vergaderzaal. Haar begrotingsbehandeling is gisteravond al begonnen. André blijft verstaanbaar. Aan het begin van de avond vertrekt hij met Nico naar Hilversum. De begrotingsbehandeling Defensie begint in de loop van de avond. De eerste termijn werken we voor 23.30 uur af. Ik kan nog net het staartje van Voor je Kiezen zien. André doet het goed. Zeer goed zelfs, gezien zijn situatie. Ik heb telefonisch contact met Marjette. Zij heeft de hele uitzending gezien. Is zeer tevreden over André. Een waardige lijsttrekker voor de ChristenUnie. Na alles wat we meegemaakt hebben, zijn dit soort momenten belangrijk. Ik spreek op André zijn vociemail in. Als ik ruim over twaalven op het bed van mijn hotelkamer lig (ik kan vanavond niet meer naar huis), belt hij me nog op. Fijn dat het achter de rug is. Fijn dat de reacties positief zijn.

Donderdag 5 december
Ik ben om 07.45 uur al in het Kamergebouw. Onderteken als eerste de presentielijst voor Kamerleden. Dat geeft een goed gevoel. Ik heb ’s-morgens allereerst een interview met het NRC-Handelsblad. Het gaat om een dubbelinterview met VVD-collega Jan Rijpstra. De wijze waarop de VVD met de vrijheid van onderwijs omgaat verontrust mij. Onder meer hun voorstel om de oprichting van Islamitische scholen af te remmen. Dat is in strijd met de grondwet. De onderbouwing van hun standpunt is naar mijn mening flinterdun. Het is een plezierig interview waar tenminste eens voldoende tijd is om inhoudelijk op het onderwerp in te gaan. Een interview voor Radio 1 over dit onderwerp wordt doorgeschoven naar maandag. Dan zal de merkwaardige opstelling van het CDA centraal staan. Wel wordt me nog een interview afgenomen door het Reformatorisch Dagblad. Dat zal maandag in de krant komen. In de loop van de ochtend vervolgen we de behandeling van de Defensiebegroting. Minister Korthals begint zijn 1e termijn op rijm. Ondanks dat vind ik het nog steeds beschamend wat er op dit beleidsterrein allemaal gebeurd. Iets over 16.30 uur sluit voorzitter Frans Weisglas de vergadering. Ik spoed me naar huis. Daar wachten vrouw en kinderen op mij om het Sinterklaasfeest te vieren. Wat een pech. Bij Amersfoort is een stroomstoring ontstaan. Ik moet vanuit Utrecht - via Arnhem en Deventer - naar Zwolle reizen. Uiteindelijk kost het me bijna 4 uur om thuis te komen. Heel vervelend. Als ik thuis binnen kom galmen de Sinterklaasliedjes al door het huis en storten we ons op de surprises, cadeaus en gedichten. Hartstikke gezellig. Ik ben een gelukkig mens met mijn gezin.

Vrijdag 6 decembe
Vandaag weer aan het werk bij Concent. Onder meer overleg over de arbeidsvoorwaarden. ’s-Avonds thuis aan het werk. Ik moet nog een groot aantal bijdragen afleveren. Dat komt allemaal af voordat het 23.00 uur is. Niet slecht. Heel leuk vind ik een verzoek om een gemotiveerde boekentop 5 voor het blad Eva aan te leveren. De peilingen geven aan dat we nog steeds zeer stabiel op 4 zetels staan. Still going strong.

Zaterdag 7 december
Het is lang geleden dat we het op de zaterdagochtend wat rustiger aan kunnen doen. Marjette hoeft ook niet weg. Ik werk een deel van de dag aan de voorbereiding van een wetgevingsoverleg komende maandag over leer-werktrajecten in het vmbo. Het NRC heeft het interview met Jan Rijpstra en mij afgedrukt. Ik verbaas me erover dat enkele afgesproken aanpassingen in de tekst van het interview niet zijn doorgevoerd. Esther wint met haar volleybalteam alle drie de sets van een team uit Kampen. De beste wedstrijd die ik ooit van haar team heb gezien. Via teletekst komt het bericht door dat de LPF Mat Herben als lijsttrekker hebben gekozen. Na deze week (Mat was ook woordvoerder tijdens de defensiebegroting –hij pleitte voor vliegdekschepen - ) weet ik ook zelf dat het een aardige man is. Maar ik betwijfel sterk of hij de LPF er bovenop zal helpen. Schandalig overigens hoe Nawijn over de Tweede Kamer spreekt. ’s-Avonds kijken we met elkaar de video Left Behind. Fascinerend.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob - week 49 2002'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.