Dagboek Arie Slob - week 50 2002

zaterdag 14 december 2002 23:59

Zondag 8 december
In onze kerkelijke gemeente worden dubbele kerkdiensten gehouden. Onze wijk moet/mag deze weken vroeg (08.45 uur). In dit jaargetijde geen makkelijke opgave. We hebben deze ochtend van de tweede adventszondag echter een prachtige dienst. Lekker wat luieren vandaag (ik herlees weer eens een goed boek: Arthur Japin, de zwarte met het witte hart). s’-Middags pas ik op Karen, die als vanouds weer enthousiast aan het spelen is met vriendje Boudewijn. Vandaag bereiken ons berichten over een verschrikkelijk ongeluk in Eunematil. Daarbij zijn 5 jonge mensen om het leven gekomen. Het bepaalt je weer zeer intensief bij de broosheid van een mensenleven. Vorige week is er ook een bekende van ons overleden die nog maar 37 jaar oud was. Wat een troost om te beseffen dat we ons bij God geborgen mogen weten. Ook in dit soort situaties.

Maandag 9 december
Weer vroeg uit bed. Om 06.15 uur gaat de wekker al. Koud, donker, slaperig. In de trein naar den Haag kom ik langzaam op gang. Veel Leefbaar Nederland in de kranten. Wat een vertoning. Wanneer stopt dat gedoe nu eens. Ik snak naar inhoudelijke politiek. Dat gaat vandaag wel lukken. Ik neem deel aan een wetgevingsoverleg over leer-werktrajecten in het VMBO. Belangrijk voor leerlingen die het gewone schoolregime moeilijk aankunnen (zeg maar: de doeners). Wel belangrijk om goed te regelen. Tussendoor er even uit om via Radio 1 met CDA-collega Jan de Vries te discussiëren over hun plannen voor het godsdienstonderwijs. Ik kan zijn verhaal over toetsing aan de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat nog steeds niet volgen. Ze begeven zich op glad ijs maar hebben dat schijnbaar zelf niet door. Jammer en riskant. In het Reformatorisch Dagblad van vandaag kruizen de Vries en ik vandaag ook de politieke degens. Andre, Tineke en Leen zijn vandaag ook aan het werk in de Kamer. Er wordt gewerkt bij de ChristenUnie. Aan het eind van de middag ben ik weer in Zwolle. ’s-Avonds ben ik op verzoek van de plaatselijke ChristenUnie-fractie in Hattem bij een zeer druk bezochte bijeenkomst over de Hanzelijn en de door Hattem gewenste tunnel. Als ChristenUnie hebben we er ons steeds sterk voor gemaakt. Er zijn nog twee collega’s: Wolfsen (PvdA) en Bruls (CDA). Bruls spreekt bewust laster van de ChristenUnie als hij de aanwezigen meldt dat de ChristenUnie vandaag bij een overleg in den Haag over verkeer en vervoer geen aandacht voor de tunnel bij Hattem heeft gevraagd. Leen heeft dat juist wel gedaan (ik heb hem er vanmiddag nog over gesproken) en CDA-er Bruls is daar getuige van geweest. Waarom doet zo’n man dit? Het geeft mij een zeer ongemakkelijk gevoel.

Dinsdag 10 december
In de trein krijg ik een SMS-je van Esther: hoi pap, gefeliciteerd met uw zestienjarig huwelijk. Oei, daar heb ik vanmorgen met mijn slaperige kop niet aan gedacht. Stom, stom, stom. Ik bel Marjette die er zelf ook niet aan gedacht had. Dat scheelt. We zouden het overigens zaterdagavond vieren met de kinderen. Ter geruststelling: ik ben erg gelukkig in en met mijn huwelijk. Ik ben om 10.00 uur in den Haag. Vrij snel daarna fractie. Een overvolle agenda. We komen tijd te kort. Er moeten heel veel stemmingen voorbereid worden. Vandaag zal er ook een debat over de uitspraken van Nawijn gehouden worden. Na het vragenuurtje en de stemmingen verdwijn ik aan het eind van de middag snel naar Zwolle. Ik zal het debat met Nawijn niet meer mee kunnen maken. Vanavond neem ik afscheid van het bestuur van Concent. Ik kom een uur te laat (met de taxi) bij het afgesproken restaurant aan. Het is een gezellig samenzijn. Al blijft het ongemakkelijk om na een paar maanden al weer afscheid van elkaar te moeten nemen. Thuis zie ik nog een staartje Ajax. Mooi doelpunt van Litmanen. Marjette is naar de laatste bijeenkomst van een bijbelcursus geweest. Ze komt er enthousiast van thuis. Dat is fijn. Op teletekst zie ik dat Nawijn een motie van wantrouwen heeft overleefd. Dat hadden we al voorzien. Nieuwe politiek heet zoiets.

Woensdag 11 december
En daar gaat de trein weer richting Den Haag. In de trein opnieuw gesmst met dochter Esther. Ze SMS’t dat ze ‘wanden’ gaat kopen. Ik vrees een interne verbouwing en SMS haar direct terug. Het blijkt om ‘wanten’ te gaan. Vandaag allereerst om 09.00 uur een interview met Nederlands Dagblad-journalist Marc Janssens. We spreken bijna anderhalf uur met elkaar. Daarna voor de eerste keer naar een Presidiumvergadering. Bijzonder om mee te mogen maken. In het Presidium overlegt voorzitter Frans Weisglas met onder meer de fractiesecretarissen en de hoofden van de ambtelijke diensten. Er worden televisieopnamen gemaakt voor een documentaire. ’s-Middags start ik met ambtelijk secretaris Jacob Pot de functioneringsgesprekken. Als personeelsman in het fractiebestuur is dat mijn (nieuwe) taak.Voor de kerst moeten we alle medewerkers gehad hebben. Een pittige klus. Namens de fractie ontvang ik ook nog een delegatie van de ChristenUnie uit Rijssen. Leuk en goed als mensen de tijd en moeite nemen om ons eens op te zoeken. We hebben een goed gesprek over het functioneren en profiel van de ChristenUnie. Eind van de middag is het algemeen overleg over het islamitisch onderwijs. Onder deskundige leiding van VVD-er Monique de Vries debatteren we 3 uur lang over het inspectierapport. Ik roep op uit te gaan van de grondwettelijke vrijheden van onderwijs en godsdienst en niet van onbewezen verdachtmakingen. Het CDA is weer wat op de weg terug met dit onderwerp. Na afloop word ik nog geïnterviewd door het NOS-Journaal. Om 22.15 uur thuis.

Donderdag 12 december
Vanmorgen ben ik in Amersfoort. Ik ben deze zomer benoemd tot lid van het deputaatschap kerk en overheid van mijn kerkgenootschap. Een gezelschap van theologen, juristen en politici. We verdelen en verkennen deze eerste keer onze taken. Boeiend gezelschap. Begin van de middag in den Haag. Er moet eerst gestemd worden. Daarna vervolgen Jacob en ik de functioneringsgesprekken. Het zweet staat onder mijn armen. Dit is intensief. Moe vertrek ik aan het begin van de avond naar huis. Thuis enthousiaste verhalen van de kinderen over schaatsen. Fijn dat ze daar zo van genieten. Ik zie vanavond Nova nog. Uiteraard over de bouwfraude. Vandaag is het rapport uitgekomen. Ik heb de samenvatting mee naar huis genomen. Meeste aandacht trekt natuurlijk het aftreden van minister Korthals. Ik heb vorige week nog met hem gedebatteerd. Laat dat nu zijn laatste kamerdebat geweest zijn. Opvallend vind ik in de Nova-uitzending de aanwezigheid van SGP-collega Cees van der Staaij. Ik dacht dat het een principiële beleidslijn van de SGP was om niet uit eigen beweging de televisiecamera’s op te zoeken. Mogelijk zijn ze op dat standpunt teruggekomen. Cees is overigens een zeer gewaardeerd collega. Ik mag hem graag.

Vrijdag 13 december
De hele dag werk ik bij Concent. Het zit er bijna op. Alleen maandag nog. Tussendoor nog een interview over witte en zwarte scholen met een docent/journaliste van Hogeschool Windesheim. Ook nog even langs de kapper. Dat voelt een stuk lichter, maar ook kouder. Ik sluit om 17.00 uur als laatste het kantoor af. Dat zijn nog eens werktijden. Thuis werk ik ’s-avonds post en mails weg. Dat blijft maar binnenstromen. Esther en Aron vliegen elkaar in de haren vanwege het programma Idols en de verwachte komst van enkele van Esthers vriendinnen. Ik heb het wel een beetje gehad. Mag het na zo’n week.

Zaterdag 14 december
Marjette zou vanmorgen vroeg met de auto naar Haarlem gaan. Haar laatste cursuszaterdag. We zijn vroeg uit bed en schrikken van de ijzelberichten die via teletekst en de radio ons bereiken. Marjette besluit thuis te blijven. Heel vervelend als het om de cursus gaat. We kunnen nu wel weer ons bed in. Daar maken we goed gebruik van. Voorlichter Nico belt me uit bed in verband met uitspraken van Wouter Bos (PvdA) in de Volkskrant over een acceptatieplicht van leerlingen voor het bijzonder onderwijs. Ik heb de indruk dat de PvdA door de bomen het bos niet meer ziet. Recent heeft de onderwijsraad nog onderbouwd aangegeven dat het probleem van de witte en zwarte scholen (daar wil Bos iets aan gaan doen) niets te maken heeft met het feit dat het bijzonder onderwijs allochtone leerlingen zou weigeren. “De vrijheid van het bijzonder onderwijs om leerlingen te selecteren op basis van godsdienstige achtergrond is dan ook geen hoofdoorzaak van het probleem: de tweedeling vloeit vooral voort uit de bevolkingssamenstelling van de wijk en de schoolkeuze van de ouders. Het wegnemen van de grondwettelijk zwaar beschermde vrijheid van richting is dus niet de oplossing”, aldus de Onderwijsraad enkele maanden geleden in haar rapport. Ik adviseer Nico om Bos een exemplaar van het rapport te overhandigen. In het Nederlands Dagblad staat vandaag het met mij afgenomen interview. Mooie foto. Ik lees ook in de krant dat in Zwijndrecht de ChristenUnie/SGP-combinatie een wethouder mag leveren in de persoon van ChristenUnie-raadslid Arie Dost. Dat is erg goed nieuws. Ik heb telefonisch contact met Dost. Vandaag werk ik aan een stuk voor de stichting Collectie Zwolle 1940-1945 waarvan ik voorzitter ben. En ’s-Avonds gaan we met het hele gezin naar een concert van gospelzanger Gerald Troost. De hele zomer hebben we in de auto met zijn cd meegezongen. Leuk om nu eens bij een concert van hem te zijn.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob - week 50 2002'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.