Dagboek Arie Slob - week 51 2002

zaterdag 21 december 2002 23:59

Zondag 15 december
We genieten vandaag nog wat na van het concert van Gerald Troost van gisteravond. Ontzettend leuk om met elkaar daar geweest te zijn. In januari zal ik nog ergens een spreekbeurt houden (in Hattem) waar Gerald bij zal optreden. Ik kan wel wat met zijn teksten voor mijn spreekbeurt. Vandaag is het de derde Adventszondag. We genieten van de mooie kerkdiensten. ’s-Avonds met een boek op de bank.

Maandag 16 december
Ik ben om 07.30 uur al bij Concent. Mijn laatste werkdag daar. Om 07.45 uur begint het kerstontbijt. Ontzettend leuk initiatief. Ik ben gevraagd het ontbijt te openen. Dat doe ik door o.a. een gedeelte uit het bijbelboek Ezechiel te lezen. Ik word nog toegesproken door de adjunct-directeur Ton van Leijen. Vandaag het laatste werkoverleg en de afronding van een aantal stukken. Het lukt allemaal voor 17.00 uur. Tussendoor nog een radio-interview voor de zendtijd van politieke partijen. Ik neem vandaag nog van niemand afscheid. Na de verkiezingen zal ik met gebak terugkomen, heb ik beloofd. Ik hoop dat we dan ook echt iets te vieren hebben. ’s-Avonds ga ik met Marjette naar een ouderspreekavond op de school van Esther en Aron. Het gaat met beiden goed. En dat doet ons weer goed. Vandaag is ook het Manifest van de ChristenUnie gepresenteerd. De inhoud is op onze website terug te vinden (www.verkiezingen.christenunie.nl). Van harte aanbevolen.

Dinsdag 17 december
Naar den Haag. We beginnen onze fractievergadering al om 09.00 uur. Vroeg weg dus uit Zwolle. André heeft om 10.15 uur al een debat over de Europese Top. Ik zal vandaag weer functioneringsgesprekken voeren. Vanmorgen komt het rapport over de beveiliging van Pim Fortuyn uit. Samen met André bereid ik een reactie voor. Veel tijd gaat vandaag ook op aan de stemmingen. Ongelofelijk wat een stemmingslijsten. Het eind van de rit nadert. Dit is de laatste vergaderweek. Je merkt dat iedereen ook wat op zijn of haar laatste benen loopt. Er wordt een motie van mijn hand aangenomen bij de stemmingen over de defensiebegroting. Het 299e squadron zal nu mogelijk niet opgeheven maar veranderd worden in een opleidingsinstituut. Tineke weet een motie over godsdienstvrijheid op haar naam te schrijven. Vandaag ook de dag van de uitspraken van Zalm over het bijzonder onderwijs. Ongehoord. Geen enkel zicht en gevoel voor grondrechten. ’s-Avonds een heel gezellig kerstdiner van de fractie. Goed om dit met elkaar te doen. Aan het eind van de avond is er nog een debat over de ji-had. Ik blijf er bij tot ongeveer 00.00 uur. Dan naar mijn hotel. Naar huis gaan is er niet meer bij.

Woensdag 18 december
Het merkwaardige fenomeen doet zich weer voor dat als ik in den Haag blijf slapen ik altijd heel vroeg wakker word. Het zal het gemis van Marjette en de kinderen zijn. Na een heerlijk ontbijtje wandel ik dan maar rustig naar het Binnenhof. Den Haag ontwaakt. Voor mijn gevoel allemaal ambtenaren die op weg naar hun werk zijn. Sommige op de fiets met flapperende jaspanden. Ik werk post en mails weg. Daar heb ik nu mooie even tijd voor. Daarna veel functioneringsgesprekken met medewerkers. We naderen langzaam het eind. André voert het door hem aangevraagde debat over waarden en normen. Hij heeft een prima bijdrage (zie www.christenunie.nl). We schrikken wat van de magere bijdrage van het CDA op dit onderwerp (woordvoerder Theo Rietkerk en niet zoals verwacht fractievoorzitter Maxime Verhagen). Geen enkele verwijzing naar de Bijbel als bron van waarden en normen. Daar leent nu juist dit debat zich bij uitstek voor. Een gemiste kans of een bewuste keuze? Het lukt me om even over 17.00 uur in de trein te zitten. Nu kan ik nog met Marjette naar een kerstconcert van het Orkest van het Oosten o.l.v. Jaap van Zweden. Dat stond al even in onze agenda’s. Direct vanaf het station naar de kerk waar het concert gegeven wordt. Zittend naast Marjette geniet ik van de heerlijke muziek.

Donderdag 19 december
De laatste werkdag in den Haag van dit kalenderjaar begint met problemen bij de NS. Ruim drie uur doe ik erover om in den Haag te komen. Dat zal nooit wennen. Vandaag de laatste functioneringsgesprekken. Vandaag ook het debat over de beveiling (of het ontbreken daarvan) van Pim Fortuyn. Het wordt nog spannend als alle partijen (minus PvdA) onder een motie gaan staan die alle conclusies en aanbevelingen van de commisie van Haak onderschrijft. Op het allerlaatste moment trekt de LPF haar steun terug en komt met een eigen (alleen op de overheid en dus eenzijdige) motie. De PvdA heeft zich inmiddels ook achter de motie opgesteld. Wouter Bos heeft zichtbaar moeite met de motivering daarvan. Echt sterk vind ik hem tot nu toe niet overkomen. In de loop van de avond zijn uiteindelijk de afsluitende stemmingen. Die verlopen licht chaotisch vanwege ondermeer het grillige stemgedrag van de LPF. Ze presteren het om voortdurend verdeeld te stemmen en ook tegen amendementen waar hun eigen naam onder staat. Ik noem het maar een afscheid in stijl. Terug naar huis zit ik in een treincoupe vol met CDA-ers. Fijne collega’s. Al ben en blijf ik ChristenUnie. Na deze week (waarden en normendebat) weet ik weer meer dan ooit waarom. Iets over twaalven thuis en nog later op bed. Ouderwets.

Vrijdag 20 december
‘s-Morgens thuis. Dat heb ik even nodig. Onder meer om mijn bureau op te ruimen. Tussendoor twee interviews. Een over milieu (voor www.oneworld.nl) en een lang interview voor de NPS over het grotestedenbeleid. Dat laatste was me in ieder geval gezegd. Het ging meer over mij persoonlijk, de ChristenUnie en onze visie op de grote stad. Daar had ik me niet helemaal op voorbereid, maar het gesprek liep wel goed. Het interview wordt 3 januari uitgezonden. ’s-Middags Karen naar paardrijden gebracht en dan naar Amersfoort. Daar neemt Roel Kuiper (directeur Wetenschappelijk Instituut CU en nummer 6 op onze kandidatenlijst) afscheid. Bij het weggaan kan ik Eimert van Middelkoop nog even de handdrukken. Dat was al weer even geleden. Ik reis met Joop Alssema (burgemeester in Staphorst) mee naar Zwolle. Van Joop hoor ik dat er door de Vara in de komende weken televisieopnames van hem gemaakt zullen worden. Een goede gelegenheid om vooroordelen over Staphorst weg te nemen. Ik verbaas me vandaag over uitlatingen in de pers van Bas van der Vlies over de ChristenUnie. Volgens Bas zou de samenwerking met de ChristenUnie niet alleen door de positie van de vrouw ( de komst van Tineke) veranderd zijn. De ChristenUnie zou zelf al langer wat minder met de SGP hebben willen samenwerken vanwege het neerzetten van een eigen profiel. Merkwaardig dat hij nu opeens met dit soort argumenten komt. Met mijn hand op mijn hart kan ik melden dat ik me in dit beeld absoluut niet herken. Op mijn beleidsterreinen kan ik zelfs voorbeelden noemen die het tegenovergestelde aantonen. Het is echter een vruchteloze discussie. Laten we hier onze energie niet in gaan steken. ‘s-Avonds lever ik een bijdrage aan de promotie van de ChristenUnie bij het Classic Gospelfestival in Zwolle. Een geweldige avond. Prachtige muziek (met in het koor 2Vandaag-verslaggever Marcel Koning!), veel belangstelling voor onze folders (waaronder het net uitgekomen Manifest) en goede gesprekken. Waaronder een aantal mensen die aangeven - na een kort uitstapje naar het CDA- weer naar de ChristenUnie te zullen terugkomen. Fantastisch. Dat vind ik ook van de peilingen die ons voor de eerste keer weer op 5 zetels zet. Het zijn maar peilingen (ik geef het toe), maar het geeft de stijgende lijn aan die we zelf op dit moment ook ervaren. In dat spoor verder.

Zaterdag 21 december
Heerlijk uitgeslapen. Dat belooft wat in de kerstvakantie. Vandaag en begin volgende week zal ik nog wat werken. Vanaf 1e kerstdag tot en met 3 januari neem ik rust. Vanaf 4 januari breekt het dan definitief los. Tot 22 januari staat de agenda overvol. Moge God ons nabij zijn. Alleen van Hem mogen en kunnen we het verwachten.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob - week 51 2002'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.