Dagboek Arie Slob - week 08 2003

maandag 24 februari 2003 13:44

Ik spreek ’s-middags met een oud-medewerker van Fokker, die zich sterk maakt voor een doorstart van Fokker. Tijdens de begrotingsbehandeling is er unaniem een motie van ChristenUnie/SGP aangenomen die de regering verzocht de haalbaarheid van een dergelijk doorstart te onderzoeken. Dat onderzoek loopt nog.

Zondag 16 februari 2003/b>

Ik kan me voorstellen dat mensen die geregeld mijn dagboek lezen zich wel eens afvragen of ik nu echt altijd van de zondagen geniet. Het antwoord op deze vraag is zonder enige aarzeling ja. Zo’n rustdag aan het begin van de week is echt een zegen. Vandaag zijn er veel kinderen over de vloer. We gaan naar de kerk, wandelen in het Engelse Werk (een prachtig park in Zwolle). Het is koud maar de zon schijnt erbij. Een aardige combinatie in dit jaargetijde. ’s-Avonds buig ik me met behulp van een aantal boeken over het thema ‘blijdschap’. Komende dinsdag mag ik tijdens de residentiepauzedienst in de Waalse kerk in den Haag een meditatie over houden.

Maandag 17 februari 2003/b>

’s-Ochtends werk ik thuis. Ik heb een drukke week voor de boeg. Aan het begin van de middag vertrek ik naar Amsterdam. Daar zal het presidium van de Tweede Kamer een bezoek brengen aan de gemeente Amsterdam. Samen met Frans Weisglas, Gerda Verbrugh en enkele ambtenaren inspecteer ik de digitale snufjes van de Amsterdamse raadszaal. Er zijn plannen om in de Tweede Kamer ook wat te gaan doen, maar dat moet wel goed voorbereid worden. Mede daarom is dit bezoek gepland. Aan het eind van de middag vertrek ik naar Capelle aan den IJssel. Ik eet bij mijn moeder en ga daarna met haar en mijn oom Cor naar een bijeenkomst van de ChristenUnie in Krimpen aan den IJssel. De bijeenkomst staat in het teken van de Provinciale Statenverkiezing. Lijsttrekker Joop Evertse is ook aanwezig. Het aantal aanwezigen valt iets tegen (zeker in vergelijking met de bijeenkomst in Drente van afgelopen zaterdag), maar het is al met al wel een goede avond. Ik slaap vannacht bij mijn moeder.

Dinsdag 18 februari 2003

Mijn moeder trakteert me op een heerlijk ontbijt. Daarna naar den Haag. Daar ben ik sneller dan dat ik vanuit Zwolle moet komen. Ik vis mijn meditatie voor de residentiepauzedienst uit mijn mailbox. Ik was de tekst vergeten in mijn tas te steken, maar gelukkig heeft Esther het via de mail me nagestuurd. Eerst onze fractievergadering. Rond 12.00 uur stap ik eruit en ga met Wil Mulder naar de Waalse kerk. Daar maak ik voor de eerste keer een residentiepauzedienst mee. Ik spreek samen met ds. Westrik uit den Haag over ‘blijdschap’. Dit jaar staan de negen vruchten van de Geest centraal. Na de liefde (eerste bijeenkomst) was nu dus de blijdschap aan de beurt. Boeiend om op de kansel te staan van de Waalse kerk. Dit is de kerk waar Groen van Prinsterer in de 19e eeuw altijd kerkte. Na de dienst nog even eten en dan naar de plenaire vergaderzaal. Andre stelt minister de Geus mondelinge vragen over een interview dat hij heeft afgegeven en waarin hij zich sterk maakt voor een kindgebonden budget. Andre is niet helemaal lekker. Gelukkig gaat het goed. Hij kan nog niet naar huis. Er begint een debat over Irak. Mogelijk zal er nog gestemd worden. Dat blijkt in de loop van de avond niet het geval te zijn. Ik kan dus naar huis. Voor die tijd neem ik nog een gesprek van Tineke over met een aantal mensen uit Papua Nieuw Guinea. Het gesprek met deze mensen maakt indruk op mij. Groot zijn de zorgen m.b.t. de toekomst van hun land. In mijn koffer zit het rapport van de Algemene Rekenkamer over de fraude in het hoger onderwijs. Ik lees erin in de trein naar huis en verwonder me over de lakse houding van het ministerie van OCenW. Morgen zal het rapport openbaar worden. Ik zie de krantenkoppen al voor me.

Woensdag 19 februari

Alhoewel de inhoud van het Algemene Rekenkamerrapport pas vanmiddag openbaar is, opent de Telegraaf er al mee. Ook de Volkskrant kent de inhoud al. Hoezo, onder embargo verstrekken? Om 11.00 uur ben ik bij de Presidiumvergadering. Met de club rond voorzitter Frans Weisglas bespreken we een groot aantal zaken die de werkzaamheden van de Kamer raken. Tineke is druk met een debat over het asielbeleid. Een onderwerp waar we maar niet mee klaarkomen in het Haagse. Ik hoop dat nu eindelijk eens doorgepakt zal worden met beleid rond asielzoekers die al zoveel jaren wachten op uitsluitsel. Er lijkt een meerderheid voor te komen. Ik spreek ’s-middags met een oud-medewerker van Fokker, die zich sterk maakt voor een doorstart van Fokker. Tijdens de begrotingsbehandeling is er unaniem een motie van ChristenUnie/SGP aangenomen die de regering verzocht de haalbaarheid van een dergelijk doorstart te onderzoeken. Dat onderzoek loopt nog. Ik woon ook nog een briefing bij over het Algemene Rekenkamerapport over de fraude in het hoger onderwijs. Als fractie doen we nog een persbericht over dit onderwerp de deur uit. Teruggekomen op mijn werkkamer begin ik met inpakken. We gaan als fractie verhuizen. Voor de tweede keer in een jaar tijd. ’s-Avonds een heel erg gezellig afscheidsdiner met vertrekkende Kamerleden van de cie. OCenW. Politieke verschillen vallen dan even helemaal weg. Aan het eind van de avond bezoek ik nog een zekere Cor van Rij. Zijn naam heb ik doorgekregen van mijn vriend Michiel. Hij heeft mogelijk een kamer voor me. Het is even zoeken voordat ik hem gevonden heb. Ik kan – hoera – vanaf half maart een kamer bij hem krijgen. Voor de momenten dat ik in den Haag wil en moet blijven slapen. Deze nacht slaap ik nog in een hotel. Ik val als een blok in slaap.

Donderdag 20 februari

Laatste Kamerdag voor het voorjaarsreces. ’s-Ochtends zijn er allerlei kleine voortgezette overleggen (o.a. over de Betuwelijn). Over de bij deze overleggen ingediende moties stemmen we aan het begin van de middag. Ik word ook nog telefonisch geïnterviewd over de werkzaamheden van Forum. ’s-Middags heb ik nog secretaresseoverleg. Dat stelt met deze agenda niet zoveel voor. Ook voer ik met Andre nog een functioneringsgesprek met onze ambtelijke secretaris Jacob Pot. Ik eet nog in een vrijwel uitgestorven Kamerrestaurant. Ik kan tot Nunspeet meerijden met Nico Schipper. We brengen eerst Nadine naar Voorburg. Er staan –helaas- weer files. Later thuis dan verwacht. Maar ik ben thuis. En dat is ook wat waard.

Vrijdag 21 februari

‘s-Morgens thuis. We zijn zeer geschokt door het bericht van het plotseling overlijden van een oud-collega van mij van het Greijdanus College. Esther heeft op school ook met hem te maken gehad. Zo’n bericht gaat diep. Aan het eind van de middag naar een vergadering van de Raad van Toezicht van de Zorgcombinatie Zwolle e.o. ik moet eerder weg omdat ik ’s-Avonds nog een bijeenkomst over onderwijs moet bijwonen van Perspectief in Delft. De opkomst voor deze avond valt wat tegen. Waarschijnlijk niet zo’n goed moment net voor de krokusvakantie. Om 23.30 uur ben ik weer thuis.

Zaterdag 22 februari

Lekker een daagje thuis. ’s-Middags ga ik nog met Marjette fietsen. In de zon is het heerlijk. Karen en Lotte gaan paardrijden. We zien ze nog even in galop. Aan het eind van de middag bezoeken we nog de sing-in die gehouden wordt omdat onze predikant en zijn vrouw 25 jaar getrouwd zijn. Met een schorre keel komen we weer thuis. Lekker een avond niets doen. Moet kunnen.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob - week 08 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.