Dagboek Arie Slob - week 23 2003

dinsdag 10 juni 2003 10:18

Ik reis samen met collega Co Verdaas naar den Haag. Daar neem ik deel aan een hoorzitting over de voorstellen van minister Veerman om de mogelijkheid van het leasen van melkquota beperken. Deze hoorzitting wordt mede op initiatief van mij gehouden. Ik ben zeer tevreden met de unanieme uitspraak van 5 juristen dat de stelling van minister Veerman dat deze beperking nodig is vanwege een arrest van het Europese Hof van Justitie niet houdbaar is. Een bevestiging van onze opstelling tijdens het algemeen overleg van enkele weken geleden. Als ik aan het eind van de middag nog even boodschappen ga doen (ik ben mijn toilettas vergeten mee te nemen en slaap vannacht in den Haag!), kom ik in een enorme hoosbui terecht. Ongelovelijk wat er aan water naar beneden komt vallen. Ik volg vanmiddag ook nog een stukje van het Sebrenicadebat. André is onze woordvoerder en Tineke zit als commissielid in vak K.

Zondag 1 juni

We zijn weer een nieuwe kalendermaand in gegaan. De vakantie nadert nu snel. Het is vandaag heel erg warm. In onze kerkelijke gemeente leggen in totaal 21 jonge mensen belijdenis van hun geloof af. Onder hen zijn er 3 die de volwassendoop ontvangen. En er trouwt nog een jong stel. Kortom, een hele bijzondere en indrukwekkende zondag.

Maandag 2 juni

Vandaag is het precies 22 jaar geleden dat mijn vader overleed. Hij is nooit echt uit mijn gedachten, maar op een dag als vandaag denk je er nog eens meer aan. Vreemde gedachte dat hij nu 76 jaar zou zijn geweest. Ik werk vandaag thuis. Deze week is redelijk rustig. Ik moet deze nog wel een lezing houden, voor woensdag een hoorzitting voorbereiden en voor donderdag staat er een groot algemeen overleg op de rol. Daarvoor heeft Nadine al het één en ander aangeleverd. Als het maar even kan wil ik zelf door de teksten heenkruipen. Daarom moet er deze week nog veel gelezen worden. s’-Middags ben ik nog bij Bert Looper, directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO). Ik denk deze dag ook aan Kars Veling, die vandaag weer terugkeert in het voortgezet onderwijs. Vanmorgen vroeg was ik nog te horen op RTV Oost. Ik ben geinterviewd over de uitspraken van inmiddels oud-minister de Boer over de verdubbeling van ministersalarissen. Ik ben daar niet zo voor. Een kabinet dat om loonmatiging vraagt moet niet een verkeerd signaal afgeven door haar eigen salarissen te verdubbelen, is mijn opvatting. Ik heb ook niet de indruk dat de ministers niet rond kunnen komen van hun salaris.

Dinsdag 3 juni

Naar den Haag. ’s-Morgens fractievergadering. We spreken met elkaar alvast over onze bijdrage voor het debat over de regeringsverklaring. Het is belangrijk om daarvoor met elkaar de juiste toonzetting te zoeken en te vinden. Volgende week is ook het debat over de Europese Conventie. Professor dr. J. Douma hebben we vandaag uitgenodigd om een overdenking voor de fractie te verzorgen. Hij bepaalt ons bij de wortels van onze politieke denken en handelen. Vandaag is de laatste vergaderdag van de Eerste Kamer in oude bezetting. Drie ChristenUnie-kamerleden nemen vandaag afscheid. Dat is ongekend veel. Vandaag worden ook een groot aantal nieuwe kamerleden geinstalleerd. Door het toetreden tot het kabinet Balkenende zijn er 16 plaatsen opengevallen in de Kamer. Opmerkelijke terugkomer is Ursi Lambrechts (D66). Dat had ze in januari niet gedacht. Opnieuw wordt bewezen hoe raar en onvoorspelbaar het politieke bedrijf soms in elkaar zit. Ik spreek vandaag nog met enkele collega’s met de jeugdgemeenteraad uit Hardinxveld Giessendam. Leuk om te doen. In deze raad zitten ook 4 ChristenUnie-jongeren. Direct daarop aansluitend heb ik een gesprek met drie bestuursleden van de studentenvakbond ISO. Een goede gelegenheid om de contacten weer wat aan te trekken. Ik volg ook nog een stukje van het Sebrenicadebat voordat ik naar huis gaat. Op tijd thuis. Ik kan vanavond zelfs nog een stukje wandelen met Marjette langs de dijk. Daar begrijpt André helemaal niets van als hij mij ’s-avonds nog probeert te bellen en mijn zoon Aron aan de lijn krijgt. Ik leg hem later uit dat zoiets investeren in mijn huwelijk heet.

Woensdag 4 juni

Naar den Haag. Ik kan vandaag wat later weg. Dat biedt me de mogelijkheid Karen naar de sportdag van de school te brengen. Ik ben ook nog even bij Esther, die deze dagen ziek thuis is. Ze had gisteren zelfs 40 graden koorts. Ook voor haar is het goed dat het snel vakantie is. Ik reis samen met collega Co Verdaas naar den Haag. Daar neem ik deel aan een hoorzitting over de voorstellen van minister Veerman om de mogelijkheid van het leasen van melkquota beperken. Deze hoorzitting wordt mede op initiatief van mij gehouden. Ik ben zeer tevreden met de unanieme uitspraak van 5 juristen dat de stelling van minister Veerman dat deze beperking nodig is vanwege een arrest van het Europese Hof van Justitie niet houdbaar is. Een bevestiging van onze opstelling tijdens het algemeen overleg van enkele weken geleden. Als ik aan het eind van de middag nog even boodschappen ga doen (ik ben mijn toilettas vergeten mee te nemen en slaap vannacht in den Haag!), kom ik in een enorme hoosbui terecht. Ongelovelijk wat er aan water naar beneden komt vallen. Ik volg vanmiddag ook nog een stukje van het Sebrenicadebat. André is onze woordvoerder en Tineke zit als commissielid in vak K. Er is niet zoveel belangstelling voor dit debat. Gezien de inhoud van het onderwerp is dat jammer. Tineke meldt André dat ze toch nog mee kan naar Afghanistan met de cie Defensie. Dat vind ik heel erg leuk voor haar. Het is een spoedbezoekje van drie dagen aan onze militairen aldaar. Ik vertrek aan het begin van de avond naar Amsterdam. Daar ben ik uitgenodigd door studenten om samen met Jasper van Dijk (SP) te spreken over de vrijheid van onderwijs. Het wordt een leuke discussie over een onderwerp dat me na het aan hart ligt. Met een taxi weet ik nog net op tijd het station te bereiken en de trein naar den Haag. Tegen middennacht ben ik op mijn hotelkamer.

Donderdag 5 juni

Ik ben om 08.15 uur op mijn werkkamer. Heleen is er ook al. Zij is druk met de voorbereidingen voor het debat over de Europese Conventie. Om 09.30 uur heb ik secretaressenoverleg. Onder leiding van de interim-secretaris van het CDA, Wim vd Camp, bespreken we een aantal aangelegen zaken. Om 10.00 uur begint het algemeen overleg met minister Veerman over de zogenaamde Mid-term Review. Het gaat over de toekomstplannen voor de landbouw in Europa. De tekst van mijn bijdrage staat op de site. We vergaderen in totaal 4 uur hierover. Er blijkt nogal wat licht te zitten tussen CDA/VVD en D66 over deze plannen. Dat levert enige hilariteit op. D66 is overigens nogal eens afwezig bij landbouwdebatten. Dan werk je ook niet echt aan de chemie, zullen we maar zeggen. Ik kan om 14.00 uur even eten en dan vergader ik weer verder. Deze keer met mijn eigen fractie over de agendapunten die dinsdag waren blijven liggen. We vergaderen tot net voor 16.30 uur. Ik besluit om een overleg over de vogelpest deze keer (de eerste keer in de lange rij!) te laten lopen. Er valt ook maar heel weinig te bespreken. Het wachten is op de toekomstvisie van de minister. Daar wil hij pas na de zomervakantie meekomen. Met een NRC en HP/De Tijd in de hand stap ik iets over vijf uur de trein in. Iets over 19.00 uur ben ik thuis.

Vrijdag 6 juni

Vandaag voor een deel thuis gewerkt. s’-Middags naar Elburg voor een overleg met Henk Visser en Thijs van Daalen over burgemeesterschapsbenoemingen. Sinds enige tijd ben ik namens de fractie daarmee belast. Onze opdracht is om geschikte kandidaten te vinden en waar mogelijk te begeleiden bij hun sollicitatie(s). Op weg naar Elburg vindt er net voor mij een groot ongeluk plaats. Een vrachtwagen ligt helemaal op zijn kant op beide banen van de A28. Er zit ook nog een personenauto onder. De rillingen lopen over mijn rug. Iedere keer opnieuw ervaar je hoe broos een mensenleven kan zijn. ’s-Avonds viert onze Lotte samen met een vriendinnetje haar verjaardagsfeestje. Ze hebben het groots aangepakt. De hele klas is uitgenodigd. Gelukkig is niet ons huis het decor voor het feestje, maar vieren ze het in het scoutingsonderkomen. Leuk om al die elfjarige meisjes en jongens een feestje te zien vieren.

Zaterdag 7 juni

Ik ga al vroeg met Karen en Lotte naar het stadskantoor om mijn paspoort te verlengen. We zijn voorbereid op lange wachttijden (krant en speelgoed meegenomen). Dat valt reuze mee. Binnen 20 minuten staan we al weer buiten. De rest van de dag gebruik ik om me wat te ontspannen. Onder andere door met Marjette boodschappen te gaan doen. We kopen een digitale camera van geld dat we van een tante van mij gekregen hebben. Deze tante tracteerde alle neven en nichten met een bepaald geldbedrag. Dat zijn nog eens verrassingen.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Dagboek Arie Slob - week 23 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.