Week 50 - 2003

zaterdag 13 december 2003 11:51

We vergaderen uiteindelijk tot ca. 19.00 uur door. Ik heb (te) weinig spreektijd, maar weet mijn punten wel neer te zetten. Ik vraag o.a. aandacht voor de combitunnel bij Nijverdal en de mogelijkheid van een tunnel bij de IJssel als de Hanzelijn wordt aangelegd. Er is tijdens het debat ook veel aandacht voor de spoortunnel bij Delft. Het is leuk om zo een dag lang met collega's en minister Peijs te debatteren over infrastructuur. Dit is een beleidsterrein dat me wel ligt. Ik wordt nog geinterviewd door RTV Oost en Televisie Hellendoorn (ja, wat er allemaal niet in den Haag aanwezig is). De tribune zit vol met belangstellenden (vaak ook belanghebbenden). O.a. ons raadslid uit Nijverdal, Willy Roskam. Ze vertelt mij dat ze met 40 mensen gekomen zijn. Dat verklaart het applaus dat ik vanaf de tribune kreeg toen ik een pleidooi hield voor de combitunnel bij Nijverdal.

Zondag 7 december

We hebben laat kerk en kunnen daarom de dag rustig beginnen. In onze kerkelijke gemeente vieren we het avondmaal. Vandaag nog een wandeling met Marjette gemaakt. Vandaag is het ook de dag van de geboorte van de dochter van Willem-Alexander en Maxima. We zien een glunderende vader zijn dochter aan het Nederlandse volk tonen. Hij is zeer ad-rem in de beantwoording van de vragen van de journalisten. Balkenende zat er een stuk verkrampter bij tijdens zijn televisietoespraak. Wie schrijft eigenlijk de teksten van Balkenende?

Maandag 8 december

De wekker gaat om 06.15 uur af. Vandaag de hele dag een debat over de investeringen in de infrastructuur. Op het station ontmoet ik een aantal bekenden (Jan Westert (Philadelphia) en 2 Verre Naasten-medewerkers die op reis gaan naar Benin). Ik reis samen met de door mij zeer gewaardeerde Herman Wiersema, medewerker van Co Verdaas. Herman ken ik nog uit de tijd dat hij als journalist de Zwolse politiek zeer nauwgelet volgde. De trein puilt aan alle kanten uit. Gelukkig hebben we wel een zitplaats kunnen bemachtigen. Om 10.15 uur begint het debat. We vergaderen uiteindelijk tot ca. 19.00 uur door. Ik heb (te) weinig spreektijd, maar weet mijn punten wel neer te zetten. Ik vraag o.a. aandacht voor de combitunnel bij Nijverdal en de mogelijkheid van een tunnel bij de IJssel als de hanzelijn wordt aangelegd. Er is tijdens het debat ook veel aandacht voor de spoortunnel bij Delft. Het is leuk om zo een dag lang met collega's en minister Peijs te debatteren over infrastructuur. Dit is een beleidsterrein dat me wel ligt. Ik wordt nog geinterviewd door RTV Oost en Televisie Hellendoorn (ja, wat er allemaal niet in den Haag aanwezig is). De tribune zit vol met belangstellenden (vaak ook belanghebbenden). O.a. ons raadslid uit Nijverdal, Willy Roskam. Ze vertelt mij dat ze met 40 mensen gekomen zijn. Dat verklaart het applaus dat ik vanaf de tribune kreeg toen ik een pleidooi hield voor de combitunnel bij Nijverdal. Iets dat vorig jaar overigens al door de Kamer is uitgesproken, maar waar de minister nu weer onderuit wil. Helaas wordt ze daarin gesteund door de coalitiepartners, die vorig jaar ook nog iets anders vonden. Ik heb een motie ingediend om de uitspraak van vorig jaar gewoon uit te voeren. Benieuwd wat het CDA er mee gaat doen. Ik ga vanavond weer naar huis. Nog even bij Marjette en de kinderen zijn.

Dinsdag 9 december

Om 10.00 uur ben ik in den Haag. 's-Morgens fractievergadering. Daarna vragenuurtje, stemmen en een debat over de nitraatrichtlijn. Een pittig onderwerp. Ik kan niet helemaal tot het einde blijven. Marjette heeft een etentje met haar collega's en we willen de kinderen niet de hele avond alleen laten. Ik ben om 20.30 uur thuis. Marjette pas tegen middennacht. Soms is het goed om de rollen eens om te draaien.

Woensdag 10 december

Om 06.15 uur gaat de wekker weer. Ik heb om 09.30 uur een vergadering van de Tijdelijke Commissie Infrastructuur. Deze vergadering duurt tot 12.00 uur. Op tijd van huis dus. We vergaderen over ons plan van aanpak. Belangrijk om tijdig de paaltjes goed neer te zetten. Het is vandaag mijn (17e) trouwdag. Ik laat de beste bloemist van Zwolle een boeket bloemen bij Marjette bezorgen. Mijn vriend en oud-collega Jacob Raap is vandaag mijn gast. Hij volgt me wat en heeft ook contact met een andere vriend van hem (Cees van der Laan, journalist van het dagblad Trouw). 's-Middags een belangrijk debat over de gekozen burgemeester. Het is een boeiend debat. Ik ben behoorlijk scherp over de voorstellen van minister de Graaf. Dit is niet de kant die wij op willen. Volgende week gaan we verder met het debat. Mijn indruk is dat deze voorstellen nog behoorlijk aangepast gaan worden. Ik eet nog met Jacob en besluit toch naar huis te gaan. We reizen samen naar Zwolle. Mijn tuiskomst is een grote verrassing voor Marjette en de kinderen, die in de veronderstelling leefden dat ik in den Haag zou blijven slapen.

Donderdag 11 december

Opnieuw vroeg uit bed. 's-Morgens heb ik een debat over de voorstellen van de Europese Commissie voor de visserij. Volgende week is een cruciale vergadering van de Visserijraad. Ik adviseer minister Veerman stevig in te zetten. De voorstellen van de Europese Commissie zijn desastreus voor de Nederlandse visserij. Op de tribune zit Dick Schutte, (ChristenUnie-)burgemeester van Urk. Hij heeft de afgelopen maanden keihard gewerkt aan het naar voren brengen van de belangen van Urk. Na dit debat ga ik snel naar de radiostudio. Ik wordt geinterviewd door Sjors Frohlich (NCRV) over een verschil van mening tussen de provincie Overijssel en RTV Oost. Het interview zal vrijdag uitgezonden worden. Even snel eten (hap, slik) en dan door naar een debat over de spoorwegen. Ruim 3 uur lang vergaderen met staatssecretaris Schultz. Mijn medewerker Paul Blokhuis heeft me een aantal goede punten aangereikt. Ondertussen levert een andere medewerker, Nadine de Roode, mij een samenvatting en advies aan over een vandaag uitgebracht rapport over de kokkelvisserij. Ik kan direct na het overleg over de spoorwegen een journalist mijn mening geven. Fijn als je zo op je medewerkers kunt bouwen. Daar heb ik niet over te klagen. Ik ben moe. De dag is echter nog niet om. Ik moet nog naar Ede voor een spreekbeurt over de vrijheid van onderwijs. In de trein voegt André Rouvoet zich bij mij ('wat ga jij vroeg naar huis'). Ik kan hem melden dat ik nog niet klaar ben. Het is uiteindelijk 00.30 uur als ik thuis ben. De vergadering in Ede verliep goed. Al was er te weinig tijd om heel intensief met de aanwezigen door te spreken. Ik kom nog een keer terug, heb ik beloofd. Onder andere om verder te spreken met vertegenwoordigers van het openbaar onderwijs, die ook tijdens de vergadering aanwezig waren. Dit onderwerp leeft sterk in Ede. Marjette haalt me op bij het station (de bussen rijden niet meer). We drinken nog een glaasje berenburg en dan naar bed.

Vrijdag 12 december

Vanmorgen kan ik even wat bijkomen. Dat is wel nodig ook. 's-Middags ben ik in Amersfoort om een vergadering van ChristenUnie-raadsleden (en 2 wethouders) uit 100.000+-steden bij te wonen. Het is belangrijk om van hen te horen waar ze mee bezig zijn. We spreken onder andere over jeugdcriminaliteit, de wet werk en bijstand en de problemen rond allochtonen. De gedrevenheid van onze raadsleden doet me goed. Ik kan vanavond weer eens thuis eten. Dat was me sinds zondag niet meer gelukt. 's-Avonds nog naar de bruiloft van mijn CDA-collega Eddy van Hijum met zijn Masha. Co Verdaas en zijn vriendin zijn er ook. Ik ontmoet een groot aantal bekenden. Er zijn ook een aantal CDA-collega's. Collega Jan Mastwijk zingt vol overgave een aantal liederen. Zo leer je collega's eens van de andere kant kennen.

Zaterdag 13 december

Het is een trieste dag als het om het weer gaat. Marjette gaat met Karen naar Hardenberg om mijn zusje Idelette op te zoeken. Ik schrijf de kerstkaarten (we willen er dit jaar eens op tijd bij zijn) en bereid me voor op een spreekbeurt in Den Haag. Ik mag daar vanmiddag weer heen om de ChristenUnie-jongeren toe te spreken. Als alles goed gaat ben ik tegen 20.00 uur weer thuis. Dan heb ik mijn weekje wel gehad. Voordat ik vertrek schrijf ik deze dagboekweek voor mijn site. Daar heb ik vanavond vast geen zin meer in. Nog een weekje, dan is het kerstvakantie. Ik kijk er naar uit.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Week 50 - 2003'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.