31 januari - week 5 - 2009

zaterdag 31 januari 2009 19:51

Vandaag was ons uitgestelde partijcongres in Haarlem. Zowel het programma als de kandidatenlijst voor de verkiezingen van het Europees Parlement zijn vastgesteld. Peter van Dalen zal onze lijsttrekker worden. Ik ben daar blij om. Hij is bij het grote publiek nog niet zo bekend, maar al jaren actief voor de ChristenUnie. Onder meer met Europese zaken. Met hem kunnen we met vertrouwen de verkiezingen tegemoet zien.

Tijdens het congres heb ik  - zoals dat gewoon is - een toespraak gehouden. Ik heb ondermeer stilgestaan bij twee jaar kabinetsdeelname van de ChristenUnie. Ook heb ik vooruit gekeken. De komende tijd zal vooral in het teken staan van de aanpak van de kredietcrisis.

Ik heb aangegeven dat we als ChristenUnie met een open houding zullen kijken naar eerder gemaakte coalitieafspraken. Dat zou nodig kunnen zijn bij de te maken keuzen voor de voorjaarsnota. Buitengewone tijden kunnen- zo heb ik aangegeven- om buitengewone daden vragen. Ik ben er zeer van overtuigd dat deze coalitie die uitdaging aan kan. Zie voor verdere informatie over mijn speech en het congres de site van de ChristenUnie. 

In de afgelopen week heb ik veel tijd gestoken in de voorbereiding voor het congres. De speech schrijf ik ook altijd zelf. Al krijg ik daarbij wel ondersteuning van onder andere mijn voorlichter Sjirk Kuijper en ambtelijke secretaris Jacob Pot. Heerlijk om met deze heren samen te werken. Ze zijn voor mij erg belangrijk.

De fractie was deze week weer voltallig. Esmé was terug van haar reis naar Uganda en Ernst was weer hersteld van de griep. Ze gingen er direct vol tegenaan. Ernst zat dinsdag direct in de opening van 8 Uur-Journaal. Zo, we wisten weer dat hij terug was!

Deze week zelf ook weer veel tijd uitgetrokken voor de kredietcrisis. Ondermeer door het voeren van gesprekken. Als fractie hebben we hiervoor vaste momenten vastgelegd. Ook spreken we met externen. Deze week stond met name de aanpak bij ING centraal. Dat was zondagavond/maandagmorgen een bijzondere ontwikkeling. In de komende week zal daarover in de Kamer verder gesproken worden.

Dinsdag was mijn jongste dochter Karen jarig. Ze is 13 jaar geworden. Gelukkig kon ik er 's morgens nog bij zijn. Door vertraagde treinen miste ik wel de start van de fractievergadering. Vice-voorzitter Joel was alvast begonnen en ik kon het zo van hem overnemen.

Bijzonder was deze week een ontmoeting met een grote groep ondernemers. Leuk om met hen in gesprek te gaan. Over de kredietcrisis, maar ook over de vrijheid van meningsuiting.

Deze week wist staatssecretaris Tineke Huizinga een aantal grote debatten goed af te ronden. In de Eerste Kamer een groot 'waterdebat' en in de Tweede Kamer debatten over de OV Chip en de taxi's. Stuk voor stuk beladen onderwerpen, maar haar beleid werd breed gesteund.  Bij de OV Chip probeerden de SP en GroenLinks het nog even, maar ze stonden alleen. Gelukkig dat de inhoud uiteindelijk toch leidend is. Zo hoort het ook.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '31 januari - week 5 - 2009'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.