week 18 - 2004

zaterdag 01 mei 2004 20:11

Zowel gisteren als vandaag nog contact gehad met collega van der Ham (D66) over mijn motie over de tunnel voor de hanzelijn. D66 worstelt met dit onderwerp. Boris belt me op en vraagt om een kleine aanpassing van mijn motie. Daar is makkelijk aan te voldoen. Hij zal nu zijn fractie voorstellen voor de motie te stemmen. Dat zou goed uitkomen. Dan hebben we namelijk een meerderheid. In de loop van de middag vinden de stemmingen plaats. En jawel, een meerderheid van de kamer stemt voor mijn motie. Er wordt zelfs met vuisten op de tafels geroffeld. Dit is een mooi moment. Al zijn we er nog lang niet. Dat blijkt wel als in de loop van de middag de provincie Overijssel direct afwijzend reageert en duidelijk maakt geen geld in de tunnel te willen steken. Fijn om zo voor je eigen provincie op te komen!

Zondag 25 april
 
Een heerlijke zondag. We genieten van alle ingrediënten die bij deze dag horen.
 
Maandag 26 april
 
Tijd om weer eens naar den Haag te gaan. Ik heb vanmorgen weer een vergadering van de TCI. Vanwege treinstoringen moet ik over Amsterdam reizen. ’s-Middags nog een gesprek met gedeputeerde Wijsman uit Gelderland over de energieplannen van minister Brinkhorst. Ik ben tegen etenstijd weer in Zwolle. Even eten en dan naar Harderwijk voor een bestuursvergadering van Gave.
 
Dinsdag 27 april
 
Opnieuw naar den Haag. Ik ben er vroeg om de ambtelijke briefing van de nota Ruimte te kunnen meemaken. Daarna fractievergadering. We spreken onder meer over onze bijdrage voor het debat van dinsdag over het omstreden Islamitische boek. Ook wij nemen afstand van de inhoud van dit boek (zo zouden homo’s ondersteboven van een balkon afgegooid moeten worden). Wat ons betreft zal het strafrecht hier ‘gewoon’ zijn werk moeten doen. Niet meer, maar ook niet minder. ’s-Middags eerst mondelinge vragenuurtje (met een vraag van André), regeling van werkzaamheden en stemmingen. Daarna ben ik aan de beurt met een VAO over de Hanzelijn. Gisteren nog heeft de minister een brief gestuurd met informatie die ons zeer verbaasd heeft. Zo wordt de bouwtijd voor een tunnel opeens opgehoogd naar 5,5 à 6 jaar. Eerder is door voorgangers van de minister aan de kamer doorgegeven dat de bouwtijd 3,5 jaar zou zijn. Op deze manier is het moeilijk argumenten uitwisselen met de minister. Ze wil gewoon niet. Ik dien namens 6 fracties een motie in. Collega Haersma Buma vraagt me nog of ik kennis heb genomen van de brief van de provincies Overijssel en Flevoland. Dat heb ik, zo reageer ik. Over deze brief hebben we ons zeer verbaasd. Het CDA werd erin geprezen vanwege haar consistente houding. Dat was ons bij dit dossier nog niet opgevallen. Jarenlang gestreden voor een tunnel en nu er een eigen minister zit is de houding opeens 180 graden gewijzigd. Op de tribune zit het complete college van Hattem. Ik spreek na afloop nog even met hen. Dan naar een gesprek met de directeur van de VNSU, dhr. Elberts. Hij heeft bijna een uur op me moeten wachten, maar heeft begrip voor de situatie. Goed om met dit soort mensen te spreken. Ik ben in het begin van de avond weer thuis. Ga eerst een klein uur hardlopen. Daarna nog met Marjette naar de verjaardag van onze predikant Henk Messelink. Daar heb ik zowaar door de weeks even tijd voor.
 
Woensdag 28 april
 
In de loop van de ochtend weer in den Haag. ’s-Ochtends een gesprek met Henk Laan, lid van het college van bestuur van het Carmel College. Ooit een zeer gerespecteerd raadslid voor het GPV in Hengelo. We praten over onderwijs, maar nemen ook de stand van zaken in eigen partij even door. Een fijn gesprek. Daarna even met Jos Hessels (CDA) mee om foto’s van de reis naar Kazachstan/Moskou te bekijken. Ik krijg een cd-rom mee met fraaie plaatjes. Dank, Jos. ’s-Middags een gesprek met vertegenwoordigers van stichting ‘handen af van melkleasen’ die zeer bezorgd zijn over wat er op het gebied van melkleasen plaats vindt. Ik deel hun zorg. Omdat er 15 mei een kort geding zal plaatsvinden tegen de Nederlandse staat zullen we als kamer ons nog even gedeisd moeten houden. Vanmiddag neem ik deel aan een algemeen overleg over aanbesteden in het openbaar vervoer. Ik ben kritisch op het voorstel van Peijs om Amsterdam, Rotterdam en Den Haag daarvoor twee jaar extra tijd te geven. Duidelijk wordt vanmiddag dat Amsterdam zich niet achter de uitslag van een referendum kan verschuilen om niet openbaar aan te besteden. Ik zou vanmiddag ook nog een gesprek met Myra Koomen (CDA) hebben over de pachtwet. Dat gaat niet door. Ik kan dus naar huis. In de trein en thuis bereid ik een schriftelijke inbreng voor over de vereenvoudiging van de bekostigingsregeling voor het voortgezet onderwijs. Van de vijf scholen die ik om een reactie op het wetsvoorstel heb gevraagd heeft er maar één gereageerd. Wil je als politiek het veld dichter bij de besluitvorming betrekken, laat men het afweten.
 
Donderdag 9 april
 
Weer op tijd naar den Haag. Ik ben ’s-Morgens aanwezig bij een voortzetting van een debat met minister van der Hoeven over haar betrokkenheid bij de HBO-fraude. Omdat wij in de eerste termijn er niet bij waren (ik zat toen in Moskou) kan ik nu niet het woord voeren. Dat is niet zo’n ramp. Ik vind de argumentatie van minister van der Hoeven waarom ze een deel van haar ministeriële verantwoordelijkheid overdraagt aan haar collega Hoogervorst wel overtuigend. Al blijft het geen gewenste situatie. Direct na het overleg ben ik bij een procedurevergadering van de vaste Kamercommissie van OCenW. Zowel gisteren als vandaag nog contact gehad met collega van der Ham (D66) over mijn motie over de tunnel voor de hanzelijn. D66 worstelt met dit onderwerp. Boris belt me op en vraagt om een kleine aanpassing van mijn motie. Daar is makkelijk aan te voldoen. Hij zal nu zijn fractie voorstellen voor de motie te stemmen. Dat zou goed uitkomen. Dan hebben we namelijk een meerderheid. In de loop van de middag vinden de stemmingen plaats. En jawel, een meerderheid van de kamer stemt voor mijn motie. Er wordt zelfs met vuisten op de tafels geroffeld. Dit is een mooi moment. Al zijn we er nog lang niet. Dat blijkt wel als in de loop van de middag de provincie Overijssel direct afwijzend reageert en duidelijk maakt geen geld in de tunnel te willen steken. Fijn om zo voor je eigen provincie op te komen! Verschillende media (onder andere RTV Oost (live-interview in de trein), RTV Gelderland en de Zwolse Courant) willen mijn reactie horen op de aangenomen motie. Tineke scoort ook goed bij de stemmingen. Drie van haar vier ingediende amendementen bij de behandeling van de wet op de kinderopvang worden aangenomen. Dat is een zeer fraaie score. André is trots op ons. Op tijd naar huis vanmiddag. Heerlijk een paar dagen vrij. ’s-Avonds een klein uur hardgelopen. De halve marathon van Zwolle komt er aan. Nog ca. 6 weken.
 
Vrijdag 30 april
 
Koninginnedag. Een stralende dag. Drie van onze kinderen zitten een deel van de dag op de vrijmarkt. Marjette en ik lopen wat rond en genieten van deze dag. ’s-Middags lekker ontspannen in de tuin gezeten. En (wat een uitslover hé) weer hardgelopen. De komende weken zal ik echt drie à vier keer in de week de hardloopschoenen aan moeten trekken. Ik hoop dat het qua tijd steeds in te passen valt.  ’s-Avonds met Marjette, Lotte en Karen naar een Oranjetoneelstuk. Ouderwets gezellig.
 
Zaterdag 1 mei 2004
 
Dag van de arbeid. Een mooie gelegenheid om eens niet te werken. ’s-Middags nog gezellig met mijn dochter Esther naar de stad geweest.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 18 - 2004'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.