week 21 - 2004

zaterdag 22 mei 2004 12:44

Bijzonder om (voor de tweede keer) op de kansel te staan van de Waalse kerk in den Haag waar ooit Groen van Prinsterer gekerkt heeft. Snel naar de Kamer terug om nog even te eten. Dan het vragenuurtje, de regeling van werkzaamheden en de stemmingen. De kersverse tweede voorzitter Jan ten Hoopen mag voorzitten omdat Frans Weisglas in Straatsburg is. Daarna begin het debat over de opvolging van eurocommissaris Bolkenstein. Op het laatste moment neem ik dit van André Rouvoet over. André moet in verband met de eurocampagne naar Nunspeet. Als fractie vinden we dat de regering een eigen verantwoordelijkheid in deze hele procedure draagt. Natuurlijk moet transparant zijn hoe de regering dat wil gaan oppakken en zal er achteraf verantwoording voor de genomen stappen moeten worden afgelegd. Dat maak ik in onze korte bijdrage duidelijk.

Verantwoording meireces
 
Twee weken lang heb ik geen dagboek bijgehouden. Dat had te maken met het meireces. Ik heb met name de eerste week van het meireces gebruikt voor mijn gezin. Van koninginnedag tot en met 5 mei even geen politiek. Heerlijk. Ik ben in die dagen ook nog met Marjette weg geweest. Samen in een fraai hotel in Noordwijk. Wandelen, fietsen en heerlijk ontspannen in het zwembad en de sauna van het hotel. We zijn ook nog naar de keukenhof geweest. Gezien het rondwandelende of met rollator voortbewegend publiek konden we ons niet aan de indruk onttrekken dat we twintig jaar te vroeg gekomen waren. Eén uitzondering moet ik hier wel noemen. Ik zag in de verte tussen de tulpen mijn medewerker Paul lopen. Sorry Paul, dat ik niet tussen de tulpenvelden door achter je aan ben gesprint. Gezien mijn conditie op dit moment was dat geen probleem geweest.
 
Aan het eind van de eerste week en de tweede week van het reces ben ik weer flink aan de slag gegaan. Onder meer met gesprekken met wethouders de Boer en Breman van de gemeente Kampen over pachtbeleid en met wethouder Cnossen van de gemeente Zwolle over mobiliteitsbeleid. ’s-Maandags ‘gewoon’ naar den Haag voor een vergadering van de Tijdelijke Commissie Infrastructuur. Ook deelgenomen aan een debat over de vrijheid van onderwijs met mijn collega Fenna Vergeer (SP) in een reformatorische school voor voortgezet onderwijs in Apeldoorn. En gesproken op een landbouwcongres van de ChristenUnie in Bunschoten/Spakenburg. Ook nog een workshop gevuld tijdens het ND-jubileumcongres in Putten. En zaterdag 15 mei was onze vriendendag in het gebouw van de Tweede Kamer. Ca. 300 vrienden waren daarbij aanwezig. Tussendoor ook nog wat media-aandacht gehad. Onder meer in een ochtenduitzending van RTV Oost geweest in verband met de dood van een Nederlandse militair in Irak. Al met al heb ik tijdens het mei-reces niet stil gezeten. Ook nog voldoende tijd gehad om hard te lopen. De datum van 12 juni kruipt steeds dichterbij.
 
Week 21
 
Zondag 16 mei
 
Vandaag is het feest in ‘onze’ kerkelijke gemeente van de Koningskerk in Zwolle-Zuid. In totaal leggen 33 jonge mensen belijdenis af van hun geloof. Ook wordt één van hen gedoopt. Indrukwekkend.
 
Maandag 17 mei
 
Weer naar den Haag. Ik ben de hele dag in de weer met de tijdelijke commissie infrastructuur (TCI). Dat begint ook steeds serieuzer te worden. Boeiend om mee te maken. Al merk ik wel dat de druk op mijn agenda steeds groter wordt. ’s-Avonds een uur hardgelopen.
 
Dinsdag 18 mei
 
’s-Morgens (met behoorlijke vertraging) per trein naar den Haag. Zo als altijd op dinsdag eerst fractievergadering. Ik mag de opening verrichten en sta stil bij de boodschap van hemelvaartsdag. Ik moet de fractievergadering vroegtijdig verlaten omdat ik vandaag ook moet spreken tijdens de residentiepauzedienst. Ik mag spreken over de boodschap van het 6e gebod (gij zult niet doden) voor de politiek. Bijzonder om (voor de tweede keer) op de kansel te staan van de Waalse kerk in den Haag waar ooit Groen van Prinsterer gekerkt heeft. Snel naar de Kamer terug om nog even te eten. Dan het vragenuurtje, de regeling van werkzaamheden en de stemmingen. De kersverse tweede voorzitter Jan ten Hoopen mag voorzitten omdat Frans Weisglas in Straatsburg is. Daarna begin het debat over de opvolging van eurocommissaris Bolkenstein. Op het laatste moment neem ik dit van André Rouvoet over. André moet in verband met de eurocampagne naar Nunspeet. Als fractie vinden we dat de regering een eigen verantwoordelijkheid in deze hele procedure draagt. Natuurlijk moet transparant zijn hoe de regering dat wil gaan oppakken en zal er achteraf verantwoording voor de genomen stappen moeten worden afgelegd. Dat maak ik in onze korte bijdrage duidelijk. O.a. PvdA, SP en GL vinden dat de Kamer zich een nadrukkelijke rol in dit proces moet aanmatigen. Er zijn echter momenten dat je als Kamer je plaats moet kennen. Daar komt nog bij dat het Europees Parlement behoorlijke bevoegdheden in het geheel heeft gekregen. Ik ben rond 21.00 uur thuis.
 
Woensdag 19 mei
 
Vroeg naar den Haag. Om 09.45 uur begint de vergadering van het presidium. We vergaderen de hele morgen. Ik heb daarnaast vandaag een aantal gesprekken. Onder meer met vertegenwoordigers uit de industriebranche (als indiener van de aangenomen motie over de industriebrief wil men mij bij een aantal bijeenkomsten hebben), de burgemeester van Sittard/Geleen over de problemen waar zijn stad mee te maken heeft en vertegenwoordigers van GLTO over het pachtbeleid. Aan het eind van de dag ben ik nog bij een gesprek van de vaste Kamercommissie OCenW met de commissie Schutte over het door hen uitgebrachte rapport. De commissie heeft een knap stukje werk afgeleverd en Gert Schutte weet dit met de  vice-voorzitter Mul met verve te verdedigen. Ik weet hardlopend nog net de trein van 19.38 uur te halen. Er is geen plaats meer over. Tot Utrecht zit ik dus op mijn koffer. Daarna is er gelukkig wel plaats. Fijn om weer thuis te zijn.
 
Donderdag 20 mei
 
Hemelvaartdag.
 
Vrijdag 21 mei
 
Gisteren hebben we mijn gehandicapte (jongste) zus Idelette uit Hardenberg opgehaald met een daarvoor gehuurde rolstoelbus. Vannacht heeft ze bij ons geslapen. Ze geniet er zichtbaar van en wij met haar. Vanmiddag moeten we haar weer terugbrengen. Op de terugreis gaan we nog naar een camping in Dalfsen waar een groot aantal vrienden van ons staan. Ook Esther en Lotte zijn daar.
 
Zaterdag 22 mei
 
Ik pak het Kamerwerk weer op. Er staat voor volgende week heel erg veel op de agenda. Vanavond mag ik nog naar Kampen voor een bijeenkomst van Perspectief met gospelzanger Gerald Troost. Vanmiddag (ik schrijf dit dagboek rond 12.00 uur) ga ik nog naar Wijhe om aan een hardloopwedstrijd mee te doen. Morgen vieren we de verjaardag van Lotte. Mochten mensen daar aan twijfelen: ik heb over afwisseling in mijn bestaan niet klagen.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 21 - 2004'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.