week 5 - 2005

zaterdag 05 februari 2005 19:08

Alsof er geen wetsvoorstel bij de Kamer ligt en de spanningen dagelijks oplopen, laat onze MP in een CDA-blad zetten dat invoering in 2006 voor alle gemeenten misschien niet zo verantwoord is. Prima politiek gevoel, beste MP. Direct heeft hij aan de andere kant van de plas minister Thom de Graaf aan de lijn. Over korte democratische teentjes gesproken. Balkenende bleek alleen wat ‘analytisch’ hebben nagedacht. De Graaf weer tevreden, Dittrich mag het sein veilig geven in Nova, en een dag later wordt dat bevestigd door minister Zalm (als waarnemend MP). Dat is nog eens crisismanagement. Ogenschijnlijk, wel te verstaan. Neem van mij aan dat het veenbrandje rond de gekozen burgemeester nog niet geblust is.

Ik kijk terug op een drukke maar uiterst boeiende week. De week begon rustig met de zondag. Altijd een oase van rust in mijn bestaan. Maandag thuis gewerkt. Voor zover dat lukte. De hele dag door had ik pers aan de lijn. Dit naar aanleiding van een bericht op de voorpagina van De Telegraaf dat mijn collega Jan de Vries (CDA) en ik van plan waren een initiatiefwetsvoorstel in te dienen om het Nederlands in de Grondwet te verankeren. Dat hadden we allebei eind oktober 2004 al eens tijdens een congres gezegd, maar toen had alleen het Radio-1 Journaal er aandacht aangegeven. Ook de PvdA en LPF hadden zich toen bij ons aangesloten. Nu stond het in De Telegraaf en dan kunnen de andere media niet achterblijven. Radio-2 belde me uit bed. Ik mocht het initiatief live in de uitzending toelichten en het gesprekje werd afgesloten met muziek van een Nederlandse band met een Franse naam dat Engelse teksten zong. Heel creatief. Verder vooral geschreven pers aan de lijn: De Volkskrant, RD, ND, Leeuwarder Courant (‘hoe zit het met het Fries?’), Trouw, maar ook redactiemedewerkers van Barend en Witteman, Rondom Tien, Netwerk en Goedemorgen Nederland. Laatstgenoemde programma gaf aan er uiteindelijk niets mee te gaan doen vanwege mijn toelichting op het initiatief (‘het was allemaal erg logisch’). Tja. 
 
Maandagavond naar de binnenstad van Zwolle om voor een dispuut van geschiedenis studenten van Windesheim met mijn collega’s Eddy van Hijum en Co Verdaas te spreken over ‘ideologie in de politiek’ en de ontwikkelingen rond het geschiedenisonderwijs (uiteraard ging het over de canon). Het dispuut werd geleid door dr. Jan Drentje, die kort geleden is gepromoveerd op een biografie over Thorbecke. Dat boek ben ik aan het lezen nadat ik het een paar weken geleden van mijn VVD-collega Arno Visser gekregen (ik had hem op mijn beurt een paar maanden eerder op een biografie van Groen van Prinsterer getrakteerd). Ruim twee uur zijn we in debat geweest. Ik mag dat wel. Al kwam ik met naar sigarenrook en bier stinkende kleren en barstende hoofdpijn weer thuis. Voor dat er misverstanden ontstaan: ik rook zelf niet en had me beperkt tot één pilsje!
 
Dinsdag naar den Haag. Boeiende fractievergadering waarin de theoloog Gijsbert van den Brink als gastspreker een boeiende inleiding hield over de omgang met de islam. Tijdens de stemming ging er iets fout. Dat was me nog niet eerder overkomen. Abusievelijk stemde we (op mijn advies) voor een amendement van Ursi Lambrechts. Dat had dus tegen moeten zijn en we gaven net de doorslag met onze stemmen. Inhoudelijk overigens niet de grootste ramp, maar ik had het liever niet gehad. Er is overigens snel weer een gelegenheid dat we dit ‘foutje’ recht kunnen zetten. Ik hoop wel dat dit ons niet nog eens overkomt. ’s-Middags nog een interview met het blad Binnenlands Bestuur over mijn activiteiten voor het Sociaal Economisch Forum in Zwolle. Dan op weg naar huis. In Utrecht (dan was ik alvast een stukje op weg) uitgestapt om vanaf 18.00 uur via de telefoon deel te kunnen nemen aan een uitzending van Radio West  over Nederlands in de Grondwet. Ergens in een rommelruimte achter een restaurant in Hoog Cathrijne vind ik een ‘rustig’ plaatsje. Met een bord eten op schoot en een telefoon aan het oor vul ik mijn maag en doe ik mee aan het programma. Boeiende combinatie overigens. Maar goed dat niemand (hoop ik) mij heeft zien zitten. Als ik mijn telefoon tegen 19.00 uur uit doe, valt hij direct helemaal uit. De batterij is op. Goede timing.
 
Woensdagmorgen vroeg uit bed (06.15 uur). Ik wil op tijd in den Haag zijn voor een vergadering van het Presidium. We vergaderen tot ca. 11.30 uur. Daarna naar de fractie voor het afnemen van twee functioneringsgesprekken. Dat hoort bij mijn taak als lid van het fractiebestuur met personeel in de portefeuille. ‘s-Middags een spoeddebat met de ministers Veerman en Donner en staatssecretaris van Geel over het (concept) rapport over milieucriminaliteit dat Wakker Dier maandag op hun website hadden gezet. Het debat spitst zich toe op voedselveiligheid. Een belangrijk onderwerp. Te belangrijk om te voeren aan de hand van gedateerde (2002) conceptrapporten. In vijf minuten fileerde minister Donner het geheel al.
 
Donderdag  weer vroeg naar den Haag. S’-Morgens eerst een hoofdlijnendebat met minister van der Hoeven over schooltijden. Uit angst voor een vierdaagse schooldag in de bovenbouw (nu niet mogelijk, na aanvaarding voorstellen van der Hoeven alleen als een meerderheid van de ouders in de MR ervoor is) zetten PvdA, GL, SP, D66 én de VVD de hakken in het zand. Vooral de opstelling van de VVD verbaast mij. Altijd de mond vol over autonomievergroting, deregulering en minder regels, maar als het er op aan komt bij dit onderwerp heeft men dus geen vertrouwen in scholen en ouders om verantwoorde keuzen te maken. Mijn stellingname leidt tot een heftig debat, maar de uitkomst verandert er niet door. Van der Hoeven zal haar plannen moeten aanpassen. Zo werkt dat in een democratie. Even eten en dan naar een debat met minister Remkes over het rapport van de commissie Dijkstal (ministerssalarissen ed). Ik geef aan niet akkoord te kunnen gaan met een verhoging van 30 procent van de ministerssalarissen. Dat kan ik echt niet uitleggen in een tijd van loonmatiging. Mijn voorstel om gefaseerd iets te doen zal door Remkes meegenomen worden. Veel aandacht ook voor de bijverdiensten van de CdK’s. Het gaat ook om veel geld. Ik heb geen enkele behoefte om de terminologie van GL en SP over te nemen, maar vind het wel goed dat we hier nog eens goed naar kijken. Ook heb ik geen enkel bezwaar tegen openbaarheid van zowel nevenfuncties als verdiensten.
 
Na het debat snel door naar de plenaire zaal. Nu voor een debat met de ministers Peijs en Dekker over de Tweede Maasvlakte. De Raad van State heeft de PKB van tafel geveegd. Peijs gaat er luchtig mee om. ‘De minister zegt eigenlijk’, zo probeer ik de zaak wat beeldend te maken, ‘we hebben een fiets, het zadel is er af, de banden staan leeg en de ketting ligt er af, maar toch komen we nog vooruit’. Vooruit moeten we. Het debat levert in ieder geval op dat voor het vervolg ‘de koninklijke weg’ gevolgd zal worden (aanpassing van de PKB en nieuwe inspraakronden). Dat zal de nodige tijd gaan vragen. In april zullen we weer verder spreken. Na afloop van het debat heb ik nog een interview met Trouw en dan eindelijk naar huis. Heftig dagje.
 
Vrijdagmorgen nog een dubbelinterview met Liesbeth Spies (CDA) voor het Radio-1 Journaal over de gekozen burgemeester. Ik maar denken dat het met dit dossier niet gekker kon. Daar dacht Balkenende toch iets anders over. Alsof er geen wetsvoorstel bij de Kamer ligt en de spanningen dagelijks oplopen, laat onze MP in een CDA-blad zetten dat invoering in 2006 voor alle gemeenten misschien niet zo verantwoord is. Prima politiek gevoel, beste MP. Direct heeft hij aan de andere kant van de plas minister Thom de Graaf aan de lijn. Over korte democratische teentjes gesproken. Balkenende bleek alleen wat ‘analytisch’ hebben nagedacht. De Graaf weer tevreden, Dittrich mag het sein veilig geven in Nova, en een dag later wordt dat bevestigd door minister Zalm (als waarnemend MP). Dat is nog eens crisismanagement. Ogenschijnlijk, wel te verstaan.. Neem van mij aan dat het veenbrandje rond de gekozen burgemeester nog niet geblust is.
 
Vrijdag in Amersfoort sollicitatiegesprekken gevoerd voor de invulling van de positie van beleidsmedewerker. Volgende week vertrekt Heleen, een medewerker waarmee ik alle jaren van mijn Kamerlidmaatschap (nu ca. 3½ jaar) intensief mee hebt samengewerkt. Dat zal even wennen zijn. Het is dat ze voor minister Remkes gaat werken! S’-Middags ben ik nog bij het afscheid van een oud-collega. Ontmoet nog veel meer andere oud-collega’s. Altijd leuk.
 
Zaterdag thuis wat aangerommeld. ’s-Morgens nog even live op RTV Oost. Opnieuw over het Nederlands. De pers krijgt er geen genoeg van. Ik wel voor deze week.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 5 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.