week 6 - 2005

zaterdag 12 februari 2005 19:07

Ik dien twee moties in. De belangrijkste gaat over de groepsgrootte van klassen met ZMLK-leerlingen. Deze groepen zijn – daar is iedereen het over eens – veel te groot. Kort geleden heb ik bij een werkbezoek weer gezien hoe intensief dat allemaal is. Ik ben van plan een motie in te dienen die de minister opdracht in de begroting van 2006 geld op te nemen om iets aan deze groepsgrootte te doen. Een groot aantal collega’s hebben aangegeven deze motie mee te willen ondertekenen. Ook het CDA staat eronder (woordvoerder Ine Aasted-Matsen). Net voor het begin van het overleg word ik gebeld door Jan de Vries. Hij meldt mij dat het CDA onder de motie vandaan wil. Reden: het zou veel te veel geld gaan kosten. Hij noemt een bedrag van 22 miljoen euro (bron: ministerie van OCenW). Dat klopt dus helemaal niet.

De week weer begonnen met een rustdag. We hebben het dit weekend getroffen met het weer. Heerlijk weer dus om te wandelen. Een dergelijke kans laten Marjette en ik niet liggen. Maandag naar den Haag. Vandaag bespreken we met de TCI de antwoorden op de vragen die vanuit de Kamer over onze rapporten aan ons gesteld zijn. Als alles mee zit kunnen we in maart al onze rapporten in de Kamer verdedigen. Dat zou wel eens een record kunnen zijn. Ik ben weer op tijd in Zwolle. Snel nog even hardlopen. ‘s-Avonds een café-afspraak met mijn oud-collega Jacob. Zo af en toe zoeken we elkaar nog op om wat bij te praten. Ook deze keer is dat weer erg gezellig. Er lopen nog wat gekostumeerde bewoners van Zwolle door de binnenstad. Zij liever dan ik. Inmiddels 23 jaar geleden heb ik als dienstplichtig militair in Breda van dichtbij gezien wat carnaval voor een bevolking betekent. Daarmee vergeleken is alles wat in de rest van Nederland gebeurt maar surrogaat.
 
Dinsdag naar den Haag. Vandaag neem ik weer een aantal functioneringsgesprekken af. Ook een voortgezet algemeen overleg met minister van der Hoeven over speciaal onderwijs. Ik dien twee moties in. De belangrijkste gaat over de groepsgrootte van klassen met ZMLK-leerlingen. Deze groepen zijn – daar is iedereen het over eens – veel te groot. Kort geleden heb ik bij een werkbezoek weer gezien hoe intensief dat allemaal is. Ik ben van plan een motie in te dienen die de minister opdracht in de begroting van 2006 geld op te nemen om iets aan deze groepsgrootte te doen. Een groot aantal collega’s hebben aangegeven deze motie mee te willen ondertekenen. Ook het CDA staat eronder (woordvoerder Ine Aasted-Matsen). Net voor het begin van het overleg word ik gebeld door Jan de Vries. Hij meldt mij dat het CDA onder de motie vandaan wil. Reden: het zou veel te veel geld gaan kosten. Hij noemt een bedrag van 22 miljoen euro (bron: ministerie van OCenW). Dat klopt dus helemaal niet. Ik heb betrouwbare berekeningen die stukken lager liggen. Met gepaste tegenzin zet ik een dun streepje door de naam van Aasted-Matsen. Vervelend voor haar dat ze door de Vries (voorzitter van de onderwijswoordvoerders van het CDA) is teruggefloten. Zij maakt zich ook al jarenlang sterk voor deze leerlingen en krijgt nu geen ruimte van haar fractie. D66 staat ook onder mijn motie en blijft er ook onder staan. Dat geldt ook voor de rest van de oppositie. Alleen de SP is afwezig, maar die blijken later (donderdagavond) de motie ook te steunen. Met ‘alleen’ de tegenstemmen van CDA en VVD wordt de motie toch aangenomen. Goed nieuws voor de ZMLK-leerlingen en hun leerkrachten. Op deze manier moties binnenhalen geeft wel de meeste bevrediging. Ook mijn andere motie wordt aangenomen (alleen het CDA stemt tegen). Zonder het CDA redden we het ook wel in Nederland!
 
Woensdag ben ik in de gelegenheid om een dag thuis te werken. Ik heb geen vergaderingen en gebruik de dag om het industriedebat van donderdag voor te bereiden. Op de achtergrond staat de televisie aan en volg ik het terrorismedebat. André doet dat namens de ChristenUnie goed.
 
 ’s-Middags ben ik in staat (dat was niet voorzien) bij Aron op school aanwezig te zijn bij wat de presentatie van zijn ‘meesterproef’ heet. Hij en zijn vriend Jelger hebben de geschiedenis van het pand Voorstraat 41 in Zwolle uitgezocht. In dat pand was tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joodse school en een Joods ziekenhuis gevestigd. De beide heren hebben veel tijd in dit project gestoken. Onder andere onderzoek gedaan in het Historisch Centrum Overijssel. Aan de presentatie hadden ze nog wel iets meer tijd mogen besteden, maar het geheel kwam niet slecht over.
 
Donderdag weer naar den Haag. Allereerst deelgenomen aan het ANWB-debat over beprijzing van automobiliteit in Nieuwspoort. Het is een leuk debat met bijna alle VenW-woordvoerders o.l.v. Frits Westert. Vandaag ook aanwezig bij het afscheid van mijn BZK-medewerker Heleen. We hebben een gezellige lunch met haar. Aan haar opvolging wordt hard gewerkt. Aan het begin van de middag wordt de referendumcommissie geïnstalleerd. ‘Onze’ Gert Schutte is één van de leden. Volgende week is het vier jaar geleden dat ik hem ben opgevolgd. Hij heeft na die tijd niet stilgezeten. Daarna naar het debat over de industriebrief met minister Brinkhorst en staatssecretaris van Gennip. Als indiener van de motie die tot de industriebrief heeft geleid mag ik zowel van de minister als de staatssecretaris complimenten in ontvangst nemen. Dat gebeurt ook niet iedere dag. Helaas komt de beantwoording van de gestelde vragen in de knel doordat de staatssecretaris naar een plenair (spoed) debat moet. We zullen een andere keer verder gaan. Hirsi Ali laat vandaag bij een debat over eerwraak weer zien eigenlijk geen politicus te zijn. Van Aartsen heeft het er maar druk mee. Het wordt maar niet rustig bij de VVD. Plezierig overigens dat staatssecretaris Rutte deze week in Trouw liet blijken te weten wat de onderwijsvrijheid ten diepste inhoudt. Zulke mensen worden bij de liberalen steeds schaarser.
 
Na de stemmingen die donderdagavond iets voor 20.00 uur zijn afgelopen (dat had gekker gekund) sprint ik naar mijn werkkamer, pak mijn jas en spullen, en weet met een andere langdurige sprint mijn trein van 20.08 uur nog te halen. Het vele hardlopen levert naast een goede conditie soms ook nog wat anders op (= half uur eerder thuis).
 
Vrijdag ga ik met medewerker Paul Blokhuis naar de Biesbosch. In het kader van de plannen ‘Ruimte voor de Rivieren’ ben ik met PvdA-collega Boelhouwer daar uitgenodigd om polshoogte te nemen. Het is een nuttig bezoek en we genieten van de schitterende omgeving.
 
Zaterdag lees ik in de krant dat het CDA zich van te voren al bindt aan de uitslag van het referendum over de Europese Grondwet. Merkwaardige gang van zaken. Op deze manier maak je van een raadplegend referendum toch nog een correctief referendum. Was dat nu juist niet iets waar het CDA altijd zo fel op tegen was? Referenda blijven merkwaardige verschijnselen. Dat merk je nu weer. In mijn woonplaats wordt er in maart ook een referendum georganiseerd. Het gemeentebestuur heeft ingestemd met de komst van een automatenhal (met ca. 400 gokkasten) om de bouw van het nieuwe FC Zwolle-stadion mede te financieren. Er zal alleen over de komst van de automatenhal een referendum gehouden worden. Met de kreet ‘zonder hal geen bal’ hebben de burgemeester en de wethouder van sport deze week echter olie op het referendumvuur gegooid. Voor degene die het willen weten: ik zal tegen de komst van 400 gokkasten stemmen (nu hebben we er in Zwolle ca. 50). Laat men maar een andere financieringsbron zoeken.
 
Volgende week hebben we reces. Ik zal de tijd benutten om onder meer een tweetal artikelen te schrijven. Ook zal er bij ons thuis een kleine verbouwing plaatsvinden.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 6 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.