week 11 - 2005

zaterdag 19 maart 2005 17:51

Zondag, rustdag. Een fijne dag met vertrouwde ingrediënten. Geert Wilders ge/misbruikt de zondag om een onafhankelijkheidsverklaring de deur uit te doen. De benaming alleen al en ook de inhoud van dit epistel (hij heeft het op een bepaald moment over een nieuwe Gouden Eeuw) doet vermoeden dat Wilders enig historisch besef heeft. Degene die het epistel goed gelezen hebben zullen, zo hoop ik, tot de conclusie zijn komen dat hier sprake is van ernstige zelfoverschatting en hoogdravend taalgebruik. Had Bart-Jan Spruyt (historicus, nu directeur Burkestichting, ooit journalist voor het Reformatorisch Dagblad) hem hier niet voor kunnen behoeden?

Zondag, rustdag. Een fijne dag met vertrouwde ingrediënten. Geert Wilders ge/misbruikt de zondag om een onafhankelijkheidsverklaring de deur uit te doen. De benaming alleen al en ook de inhoud van dit epistel (hij heeft het op een bepaald moment over een nieuwe Gouden Eeuw) doet vermoeden dat Wilders enig historisch besef heeft. Degene die het epistel goed gelezen hebben zullen, zo hoop ik, tot de conclusie zijn komen dat hier sprake is van ernstige zelfoverschatting en hoogdravend taalgebruik. Had Bart-Jan Spruyt (historicus, nu directeur Burkestichting, ooit journalist voor het Reformatorisch Dagblad) hem hier niet voor kunnen behoeden? Tja, die was er zondag natuurlijk niet bij. Via het ND laat hij twee dagen later wel weten dat hij op een enkel puntje na (o.a. de kinderbijslag) helemaal achter Wilders staat. Hij zou het zelfs als een eer beschouwen als hij gevraagd zou worden Kamerlid voor deze groepering te worden. Ik vind het allemaal prima, maar echt geloofwaardig is dit niet als je bedenkt dat Spruyt een paar maanden geleden nog aangaf zichzelf echt niet geschikt te vinden voor een dergelijke functie. Ik heb ooit studie gemaakt van het conservatisme. In mijn analyse van het conservatisme kwam het woord populisme echter niet voor. Voortschrijdend inzicht, heet dat in onze tijd. Evenals bij Wilders die in zijn tienpuntenplan van vorig juni nog aangaf tegen iedere vorm van bestuurlijke vernieuwing te zijn en nu het land weer terug wil geven aan de burgers. Ik bedoel maar.
 
Maandag werk ik voor een deel thuis en bezoek ik nog het Historisch Centrum Overijssel. Ik deel in het genoegen van het HCO dat er sinds kort weer een omvangrijke geschiedschrijving van de stad Zwolle ligt. Als raadslid heb ik daarvoor nog per amendement de eerste financiële middelen (50.000 gulden) voor bij elkaar weten te krijgen. Complimenten ook aan oud-burgemeester Jan Franssen, die zich met veel succes heeft ingespannen het bedrag te vermeerderen. Nu ik het toch over boeken heb. Dit weekend het boekenweekgeschenk gelezen. Moet kunnen, zeggen veel mensen. Moet alles wat kan, is dan mijn reactie. Wat beweegt iemand om dit soort boeken te schrijven? De boeken zijn ondertussen niet aan te slepen en afgelopen zondag treinde zo’n 100.000 mensen met dit boek in de hand door Nederland.
 
Dinsdag ben ik weer in den Haag. Eerst fractievergadering. Daarna naar de Waalse kerk in den Haag voor de residentiepauze. Om de zoveel tijd mag daar ook een Kamerlid van de ChristenUnie in voorgaan. Het is de derde keer voor mij, maar het blijft bijzonder. Ik mag iets zeggen over 2 kronieken 32, vers 5 en 8. In de kerk zitten een aantal gasten van ons uit Armenië. Ook heb ik zelf een jongen op bezoek die graag iets voor de ChristenUnie wil gaan doen. Hij zit later nog op de publieke tribune en krijgt een rondleiding door de Tweede Kamer. Dat kan een mooie start zijn van een politieke carrière. Ik ben begonnen met folders rondbrengen, maar verschil moet er wezen. Altijd positief als jonge mensen politiek actief wil worden. Woensdag heb ik twee schoolgroepen op bezoek waar ik ook een klein politiek vlammetje probeer aan te steken. Ik vertel ze dat ik ooit als middelbare scholier ook het Tweede Kamergebouw bezocht. Niet wetende dat daar ruim 20 jaar later nog eens mijn werkterrein zou komen te liggen. Wie weet geldt dat ook voor iemand van jullie, zeg ik hen. Ze zijn zowaar even stil.
 
Woensdag ben ik nog aanwezig bij een petitieaanbieding van voorstanders van een importverbod van tropische vogels en papegaaien. De aanbieders hebben veel papegaaien en ook ara’s en kaketoes bij zich. Als zoon van een eigenaar van dierenspeciaalzaken heeft dit mijn interesse. De aanwezige kaketoe doet me sterk denken aan een soortgenoot die ik als tiener ooit helemaal tam gemaakt hebt. Wat een mooie beesten zijn dit. Een importverbod ligt overigens moeilijk, zo blijkt ook uit het overleg enkele uren later met minister Veerman. Opvallend overigens dat SP en GL weer over geheime (voor opsporing bedoelde) rapporten beschikken. Er moet een lek zitten bij of het minister van LNV en/of het ministerie van Justitie. Ik adviseer de minister aangifte te doen. ’s-Avonds het vervolg van het debat met minister van der Hoeven over het participatie en wachtgeldenfonds voor het voortgezet onderwijs. Een wel heel specialistisch onderwijs. Zou dat de reden zijn dat we aan het eind van de avond nog maar met vier kamerleden over zijn. Ik slaap vannacht weer eens in den Haag.
 
Donderdag is er weer genoeg te doen. Ik ben op tijd in de Tweede Kamer. Eerst procedurevergadering van de commissie OCenW. Ik vraag de commissie om minister van der Hoeven te vragen de stand van zaken aan te geven rond de Passie in Wierden. Juist gisteren heeft de Raad van State een beroep van de gemeente Wierden tegen de minister ongegrond verklaard. Nu moet die school er echt eens gaan komen. Na de procedurevergadering een overleg met minister van der Hoeven en de staatssecretarissen Rutte en van der Laan over de aangenomen amendementen en moties bij de begrotingsbehandeling. In het bijzonder de behandeling van de door mij en collega Hamer ingediende en aangenomen amendementen over de schoolbegeleidingsdiensten bevalt me absoluut niet. Dat laat ik dan ook de minister weten. ’s-Middags een debat met Remkes over de subsidiëring van politieke partijen. Mijn bijdrage staat op de site.
 
Aan het eind van de middag snel naar de trein. Ik heb vanavond nog een lezing in Deventer. Ik mag optreden voor de leden van HBO-vereniging Pro-Deo en hun ouders. De avond verloopt goed. Hoewel ik aan het eind van zo’n werkdag me er wel even toe zetten moet,  is het altijd weer leuk om voor dergelijke gezelschappen te mogen spreken. Voor verdere informatie zie www.pro-deo.info. Terug naar huis spreek ik op het NS-station nog een musicus die les gegeven heeft in Deventer. Als hij mij vraagt wat ik in Deventer heb gedaan, merkt hij op altijd op de ChristenUnie te stemmen. Ga daar mee door, is mijn advies, voordat hij de trein naar Amsterdam inspringt.
 
Vrijdagmorgen weer vroeg de deur uit. Op weg naar Groningen voor een werkbezoek. Ik reis samen met Martin-Jan de Jong, directeur van het openbaar onderwijs in Groningen, die bij het werkbezoek aanwezig zal zijn. Ik bezoek de gereformeerde zml-school de Steiger. Directeur Douwe Boersma en locatieleider Marja Noorman spreken enthousiast over hun werk. Ik ontmoet tot mijn verrassing ook nog Kim Toornstra, dochter van onze vrienden Ab en Helga, die als leerkracht op deze school werkt. Ik had het kunnen weten. Daarna naar de openbare W.A. van Lieflandschool. Hier ontmoet ik o.a. vertegenwoordigers van REC Noordoost Nederland, cluster 3-1. Met hen spreek ik over het rijksbeleid voor het speciaal onderwijs. Ik kan hen de laatste ontwikkelingen doorgeven (o.a. de inhoud van een aantal aangenomen Kamermoties) en op mijn beurt krijg ik een aantal knelpunten aangereikt. Al met al een zeer productief werkbezoek. Terug naar Zwolle. Even naar huis, dan naar een vergadering van de Raad van Toezicht van de Zorgcombinatie Zwolle e.o. We hebben na afloop nog een etentje met de leden van het MT. Als plaatsvervangend voorzitter mag ik voorzitter Rob Weenink toespreken, die vorige week na een taakverzwaring op zijn werk redelijk onverwacht zijn voorzittershamer heeft neergelegd. We moeten in hem een warme en solide voorzitter laten gaan. Ik ben tegen 22.30 uur thuis.
 
Zaterdag gewoon lekker thuis. Ik voel me niet bezwaard na deze week. André heeft vandaag overigens nog wel een spreekbeurt en Tineke zit in India. Het werk ligt nooit helemaal stil.
 
Komende week de week van de waarheid voor Thom de Graaf en zijn D66 als het om de gekozen burgemeester gaat. De nacht van Noten? Gaat het CDA dwars liggen? Als het laatste gebeurt, is er echt een kabinetscrisis. Ik heb wel zin in nieuwe verkiezingen. Als ChristenUnie kunnen wel wat uitbreiding gebruiken.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 11 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.