week 20 - 2005

zaterdag 21 mei 2005 16:20

Zo, dat was me het referendumweekje wel. De referendumkoorts begint nu wel heel erg hoog op te lopen. Het is fascinerend om te zien en te ervaren wat er nu gebeurt. Met name als het gaat om de activiteiten van het ja-kamp. Neem minister Brinkhorst. Wat een geweldige timing om in de laatste fase van de campagne het referendum als instrument ter discussie te stellen. Een onverdachtere getuige voor onze scepsis over het referendum kan ik niet bedenken. Neem ook de Europarlementariërs van de VVD. In hun euronaïviteit hadden ze niet bedacht dat een spotje met beelden over de holocaust, Sebrenica en de aanslag in Madrid tot enige verontwaardiging zou zorgen. Toen die verontwaardiging terecht losbarste werd in een razendsnel tempo het spotje van internet afgehaald en de afgesproken uitzending via 14 regionale zenders geannuleerd. Weer wat subsidiegeld over de balk gegooid.

Zo, dat was me het referendumweekje wel. De referendumkoorts begint nu wel heel erg hoog op te lopen. Het is fascinerend om te zien en te ervaren wat er nu gebeurt. Met name als het gaat om de activiteiten van het ja-kamp. Neem minister Brinkhorst. Wat een geweldige timing om in de laatste fase van de campagne het referendum als instrument ter discussie te stellen. Een onverdachtere getuige voor onze scepsis over het referendum kan ik niet bedenken. Neem ook de Europarlementariërs van de VVD. In hun euronaïviteit hadden ze niet bedacht dat een spotje met beelden over de holocaust, Sebrenica en de aanslag in Madrid tot enige verontwaardiging zou zorgen. Toen die verontwaardiging terecht losbarste werd in een razendsnel tempo het spotje van internet afgehaald en de afgesproken uitzending via 14 regionale zenders geannuleerd. Weer wat subsidiegeld over de balk gegooid. Misschien trekt Nicolai zijn portemonnee wel weer open om hen een nieuwe poging te laten ondernemen die op minder verzet zal stuiten. Neem ook de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Eensgezind op campagne. Geweldig. Ware het niet dat er in de Kamer een groot verantwoordingsdebat gaande was. Het viel overigens voor hen niet mee om de folders te sluiten. Dat merkte ook de ministers die tijdens de pauze van het verantwoordingsdebat terrasbezoekers op het Plein voor het kamergebouw een referendumsamenvatting wilde slijten. Opvallende afwezige was overigens minister Zalm. Hij laat vooral non-verbaal merken het hele gedoe rond het referendum (en ook de discussie over de euro) heel vervelend te vinden. De wijze waarop hij vrijdagavond in Nova zat, sprak boekdelen.
 
Duidelijk is dat met een dergelijke ja-campagne het referendum winnen wel heel erg moeilijk zal worden. Inmiddels heeft al meer dan 60% van de mensen aangegeven tegen te gaan stemmen. Zal dat ook mede de invloed van onze inhoudelijke campagne zijn? André Rouvoet, onze europa-woordvoerder, is er met name erg druk mee. Hem valt vooral op dat de zalen erg goed gevuld zijn. Vrijdagavond kreeg ik een sms-je van hem waarin hij vermelde dat er 1000 mensen in de zaal zaten (tijdens een debat in Leiden). Ongelofelijk. Volgende week zal het debat vooral via de media gevoerd worden, denk ik. Er staan een groot aantal televisiedebatten gepland. Ik vraag me overigens af of de gang van zaken rond het Eurosongfestival nog voeding aan het euroscepticisme zal geven. Misschien kan het ja-kamp alvast de rustige reactie van zangeres Grace bestuderen nadat ze door de Balkancoalitie uit het festival werd geknikkerd. Daar kan men voor 1 juni (voor als de uitslag van het referendum bekend wordt) misschien nog wat van leren. Het is maar een tip.
 
Deze week was er natuurlijk nog wel meer te doen. In ieder geval voor koningin Beatrix die in de provincie Utrecht van start ging met haar jubileumtoer. Ook was er gedoe op de Antillen en veel discussie over Onur Air.  Ik ben zelf deze week ook nog met een aantal zaken bezig geweest. Eerst overigens Pinksteren gevierd. Dat begint op zondag met een geweldige kerkdienst in mijn kerkelijke gemeente waar 24 jonge mensen hun geloof belijden. Mooi en hartverwarmend om bij te zijn. Maandag met een deel van het gezin naar Biddinghuizen (pinksterconferentie) alwaar 45.000 mensen aanwezig waren. Zoiets haalt niet het NOS-Journaal (Pinkpop met de helft van het aantal mensen wel, maar dit terzijde), maar het is overweldigend wat daar gebeurt.
 
Dinsdag weer naar den Haag. Mijn jetlag van de reis naar Canada is dan ongeveer uitgewerkt. Dat heeft langer geduurd dan ik gehoopt had. ’s-Avonds neem ik deel aan een debat over de grenzen van de kunst tijdens een symposium met als thema ‘Kunst als morele vrijplaats’ in mijn woonplaats Zwolle. Een symposium waar onder andere oud-minister Hedy d’Ancona een bijdrage levert. Mij valt opnieuw op hoe moeizaam dit debat is. Niet voor niets wordt dit wel eens een onmogelijke debat genoemd. Kunstenaars willen niet gehinderd worden in hun werkzaamheden. Ik vind ook dat ze de nodige ruimte moeten krijgen, maar geef aan dat er wat mij betreft wel begrenzingen zijn. Aan de hand van een aantal voorbeelden probeer ik dat uit te leggen. Ik hoop dat er enigszins begrip is ontstaan voor de argumenten die ik daarbij heb gegeven. De discussie was in ieder geval erg levendig. Ik zal mijn bijdrage op de site zetten. Voor de liefhebbers.
 
’s-Woensdag onder meer deelgenomen aan een debat over topinkomens. De derde termijn van een initiatiefwetsvoorstel dat ooit is ingediend door Ab Harrewijn, het inmiddels al drie jaar geleden overleden en tijdens zijn leven zeer gewaardeerde kamerlid van GroenLinks. Inmiddels heeft Gerda Verburg (CDA) zich aan de zijde van Kees Vendrik (die het wetsvoorstel verder opgepakt heeft) gevoegd en is er een meerderheid voor het wetsvoorstel. De aanpassingen die daarvoor nodig waren vallen naadloos samen met de kritiekpunten die ik namens de ChristenUnie in 1e en 2e termijn op het wetsvoorstel had aangegeven. Wat mij betreft gaan we dus ook voorstemmen.
 
Donderdag heb ik een groot deel van het verantwoordingsdebat bijgewoond. Niet alles omdat er nog werk genoeg op mijn bureau lag. Frans Weisglas ergerde zich groen en geel aan de afwezigheid van kamerleden. Hij riep ze ook meerdere malen op om naar de plenaire vergaderzaal te komen. Tja. Ik hoop dat hij er wel enig begrip voor heeft dat bij een kleine fractie we het ons niet kunnen permitteren een hele dag als decorstuk aanwezig te zijn. Ik heb ook nog een groot aantal HBO-ers ontvangen en informatie over ons kamerwerk gegeven. Ook dat is niet verkeerd.
 
Vrijdag met de Zwolse collega’s een werkbezoek afgelegd aan de Isala-klinieken in onze woonplaats. We spreken met de Raad van Bestuur over de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en kijken wat rond op een afdeling. Zeer onderhoudend en goed om te doen.  Daarna snel door naar een gesprek met de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Zorgcombinatie Zwolle e.o. Met hem spreek ik in mijn hoedanigheid als waarnemend voorzitter van de Raad van Toezicht. De rest van de dag thuis gewerkt en met mijn echtgenote de boodschappen gedaan. Vandaag ook een notitie naar buiten gebracht over RFID, een nieuwe techniek die razendsnel in opkomst is. Op de site is de notitie terug te vinden. Het gaat om het gebruik van chips waar enorm veel voordelen aan vastzitten, maar ook de nodige privacyvragen. De overheid loopt vaak te ver achter technische ontwikkelingen aan. In de notitie roepen we de rijksoverheid op om tijdig (voor zover we daar nu nog over kunnen spreken) in te spelen op de RFID-ontwikkeling. We doen daarvoor een aantal aanbevelingen.
 
Zaterdagmorgen weer op tijd uit bed. Ik ben uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een landelijke bijeenkomst van Present. Ik mag iets vertellen over mijn ervaringen met het werk van Present. Deze christelijke organisatie zet mensen in bij hulpvragen. Ik heb er al eens eerder op mijn website over geschreven. Zie verder www.stichtingpresent.nl (site is nog in ontwikkeling) of probeer via Google aan informatie te komen. Ik ben zeer onder de indruk van hun werkzaamheden en laat dat de aanwezigen ook weten. Het sluit ook naadloos aan bij de ontwikkelingen rond de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Ik kan niet de hele dag blijven omdat er nog heel veel werk ligt. Daar ben ik nu dus mee bezig. Mijn weblog moet nog bijgehouden worden en maandag heb ik een groot wetgevingsoverleg over de mestwetgeving. Waar we ons niet al mee bezig houden. Dit overleg en deze wetgeving is overigens ook een gevolg van Europese regelgeving. Ik ben benieuwd hoeveel boeren er bij een referendum over dit onderwerp voor zouden stemmen. Dat zullen er -denk ik - niet veel zijn.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 20 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.