week 26 - 2005

maandag 04 juli 2005 08:53

Dit was vooral de week van het afschaffen van het lesgeld. Een onderwerp waar ik me al vanaf 2001 mee bezig heb gehouden. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat wij in Nederland als één van de weinige Europese landen van ouders lesgeld vragen voor leerlingen in de leerplichtige leeftijd. Daar komt bij dat Nederland ook nog eens een internationaal verdrag heeft ondertekend waarin staat dat funderend onderwijs (primair- en voortgezet onderwijs) gratis moet zijn. Tot op heden bleek het onmogelijk om daar een meerderheid voor te krijgen. Zelfs het zetten van een eerste stap (ik heb ooit een amendement ingediend om de inflatiecorrectie te schrappen) was teveel van het goede. Vooral PvdA en D66 lagen altijd dwars. De volhouder wint. Deze week bleek de Kamer unaniem in te stemmen met de afschaffing van het lesgeld. De wijze waarop het ging verdiende niet de schoonheidsprijs, maar het resultaat telt.

Excuses voor het feit dat ik pas op maandag mijn laatste dagboek van het parlementaire seizoen 2004-2005 op de site zet. Ik kreeg de eerste mails al binnen met de vraag of er iets aan de hand was. Ik was gewoon moe. En was zaterdagavond naar een concert van mijn oud-klasgenoot, de pianist Jan Mulder. Dat was genieten met vrouw en mijn twee jongste dochters. Voor mij een beetje het begin van het reces. Al duurt het nog drie weken voordat we echt op vakantie gaan en er de komende tijd nog wel wat moet gebeuren. De druk is er echter af. Dat was de afgelopen week wel anders. Samen met onze medewerkers moesten we er nog even stevig tegenaan. Met de donderdag als uitsmijter. Voor ons zat er echt geen barbecue in. Voor zover ik er overigens zin in gehad zou hebben om me met een stukje aangebrand vlees in de mond voort te bewegen op een paar vierkante meter waar zien en gezien worden het adagium is. In onze fractie had vooral Tineke de zwaarste agenda. Zij had de zware taak om namens onze fractie het debat over de WAO te moeten voeren. We hebben alles afwegend uiteindelijk tegen het wetsvoorstel gestemd.
 
Ik heb zelf deze week een aantal debatten over infrastructuur gevoerd. Onder meer met minister Peijs gesproken over onder meer de A50 en het Plan van Aanpak Zuiderzeelijn. Boeiend om hier (na mijn TCI-activiteiten) nu weer over mee te mogen praten. Over de TCI gesproken: negen van de tien aanbevelingen zijn door de Tweede Kamer aangenomen. Dat is een geweldige score. Mede omdat de verworpen aanbeveling geen zware kwestie was (deelname ambtenaren aan hoorzittingen). Ik ben zeer tevreden met dit resultaat. Met een 9 kun je thuiskomen!
 
Dit was vooral de week van het afschaffen van het lesgeld. Een onderwerp waar ik me al vanaf 2001 mee bezig heb gehouden. Ik heb het altijd vreemd gevonden dat wij in Nederland als één van de weinige Europese landen van ouders lesgeld vragen voor leerlingen in de leerplichtige leeftijd. Daar komt bij dat Nederland ook nog eens een internationaal verdrag heeft ondertekend waarin staat dat funderend onderwijs (primair- en voortgezet onderwijs) gratis moet zijn. Tot op heden bleek het onmogelijk om daar een meerderheid voor te krijgen. Zelfs het zetten van een eerste stap (ik heb ooit een amendement ingediend om de inflatiecorrectie te schrappen) was teveel van het goede. Vooral PvdA en D66 lagen altijd dwars. De volhouder wint. Deze week bleek de Kamer unaniem in te stemmen met de afschaffing van het lesgeld. De wijze waarop het ging verdiende niet de schoonheidsprijs, maar het resultaat telt. Dit weekend heb ik gemerkt dat veel ouders met dit besluit erg blij zijn. De vakantieperiode ziet er voor een aantal van hen financieel opeens heel anders uit.
 
Donderdagnacht/vrijdagmorgen werd het uiteindelijk bijna 03.30 uur voordat de Kamer echt met reces kon gaan. Ikzelf was toen al in Zwolle. Mijn zoon kreeg zijn diploma en daar wilde ik echt bij zijn. Dan moet de politiek maar even wijken voor het gezin. Het bleek gelukkig te kunnen. Via internet heb ik ’s-nachts wel de laatste debatten gevolgd en meegeholpen de stemmingslijst in te vullen. Toen de Kamer ging stemmen ben ik echter mijn bed ingekropen. Dankzij het diploma van mijn zoon kreeg ik dus vier uur extra slapen kado. Aron, bedankt. De laatste vergaderdag leverde onder meer een debat op over evolutie en schepping. Met dank aan collega Bakker, die geen steun kreeg voor zijn pleidooi om de schepping uit de biologieles te bannen. Afgelopen maandag heb ik daarover nog een half uur met Sjors Fröhlich in standpunt.nl mogen discussiëren. Ik heb toen de wens uitgesproken dat mijn collega’s van VVD en PvdA zich niet mee zouden laten sleuren in de antireligieuze agenda van D66. Deze wens is dus uitgekomen. Prima dat leerlingen uitgebreid les krijgen over de evolutietheorie, maar waarom zou je hen onthouden dat er ook andere opvattingen zijn en docenten muilkorven?
 
In de afgelopen week ook veel ophef over de mediaplannen van het kabinet. Vooral over het voornemen om de NPS op te heffen. D66 heeft het in dat opzicht moeilijk. Nogal was partijbaronnen zijn namelijk tegen dit voornemen in beweging gekomen. Wanneer hebben we dat eerder meegemaakt. Ik meen enkele maanden geleden bij het sneuvelen van de direct gekozen burgemeester. Op het laatste moment vond echter D66-goeroe Hans van Mierlo dat het toch maar zo moest (verder gaan in Balkenende II, nadat hij eerst betoogd had dat D66 er uit moest stappen). Het zal nu ook wel weer met een sisser aflopen. Met drie zetels in de peilingen kun je je niet veel permitteren. Over peilingen gesproken. De ChristenUnie staat inmiddels op acht zetels. Dat is leuk om het reces mee in te gaan, maar we moeten wel met de beide politieke beentjes op de grond blijven staan. Ik ga nu genieten van het reces. Ik wens alle lezers van mijn politieke dagboek ook een fijne vakantie toe. Tot eind augustus. Mocht er eerder reden zijn om me te melden, dan zal ik dat zeker doen. Je weet het maar nooit. Het kabinet moet deze twee weken nog wat heikele kwesties behandelen. Of dat gaat lukken, moet nog afgewacht worden.
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 26 - 2005'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.