week 4 - 2006

zaterdag 28 januari 2006 17:54

Het CDA kruipt bij dit onderwerp steeds dichter naar VVD en PvdA toe. De indruk zou toch eens ontstaan dat ze tegen kinderopvang zijn. En, niet onbelangrijk, twee CDA-ministers trekken deze kar. Twee CDA-quotes wil ik u niet onthouden:

“Goede motie als het om de intentie gaat”, CDA-kamerlid Jan de Vries, 28 januari 2006, 15.17 uur.

“Nederland is in een rap tempo een kinderopvangland aan het worden”, een trotse CDA-minister de Geus, 28 januari 2006, 16.18 uur.

Leuke opdracht voor stille momenten: leg deze uitspraken eens naast eerdere CDA-uitspraken over de motie van Aartsen/Bos en zoek de verschillen.

Wat een week. Het is ongekend druk geweest. Ondanks de overdosis aan werk heb ik genoten van deze week. Na een heerlijke zondag (iedere week weer een baken van rust in mijn bestaan) kon ik maandag direct aan de bak. Eerst met medewerker Swanette naar Gouda. Daar werden we zeer gastvrij ontvangen door Driestar Educatief. Een prima werkbezoek zo net voor een groot overleg over de lerarenopleidingen. In Gouda hebben ze hun zaakje goed op orde. Daarna alleen door naar Hogeschool Rotterdam. Daar neem ik ’s middags deel aan een seminar over groepsverkrachtingen o.l.v. KRO-journaliste Liesbeth Kruit. Boeiend om eerst een wetenschapper te horen verkondigen dat er geen relatie is tussen de media (o.a. de gangstaclips op MTV en TMF) en de wijze waarop jongeren zich ge- of misdragen. Daarna een jonge Marokkaanse docente die uit haar eigen werkervaring vertelt dat jongeren de muziekclips imiteren. Mogelijk de kloof tussen de studeerkamer en de praktijk? De reis terug naar huis verloopt slecht. Ik ben pas tegen 19.30 uur weer thuis.
 
Dinsdag naar den Haag. Ik blijf daar ’s avonds ook overnachten omdat we de hele avond debatteren over de Tweede Fase. Een boeiend debat waar ik me lekker in kan uitleven. We geven minister van der Hoeven wat huiswerk mee (o.a. mbt de invulling voor wiskunde) en zullen later verder met haar spreken.
 
Woensdagmorgen ben ik al weer vroeg op de fractie. Deze dag wordt zeer hectisch. We beginnen met het vervolg van de behandeling van het wetsvoorstel bestuurlijke boete. Zoals ik vorige week al schreef een juridisch uiterst gecompliceerd wetsvoorstel. De Tweede Kamer (alleen de fracties van CDA, SGP, VVD, PvdA, SP en ChristenUnie doen aan het debat mee) houdt haar 2e termijn. Op een later moment zullen de ministers Peijs, Donner en Remkes antwoorden. Stapje voor stapje komen we zo verder.
 
’s Middags de 1e termijn van het initiatief van het lid Frans Weisglas m.b.t. het burgerinitiatief. Ooit gaf de ChristenUnie de doorslag bij een motie van collega Dubbelboer (PvdA) om de voor- en nadelen van een landelijk burgerinitiatief eens op een rijtje te zetten. Frans Weisglas heeft dit wat naar zich toegetrokken en op eigen initiatief een voorstel ingediend. Dat zou makkelijker praten zijn. Ik heb aangegeven ongelukkig te zijn met deze werkwijze. Nu worden de wat kritische fracties bij dit onderwerp (CDA, VVD, SGP en ook wij) in een positie gedrongen om zijn wel heel erg makkelijk geformuleerde voorstel te amenderen (hogere drempel, alleen kiesgerechtigde, onderwerpen moeten twee jaar lang niet behandeld zijn of anders nieuwe inzichten aandragen). We krijgen nu de unieke situatie dat 75 leden voor en 75 leden tegen de amendementen zullen stemmen). Dat wordt dinsdag een leuke stemming. Zeker als je bedenkt dat nooit iedereen er is.
 
Woensdag ook een drie uur durend overleg over de lerarenopleidingen. Ik ben kritisch over alle aanvullingen waar minister van der Hoeven weer meegekomen is. We hebben een aantal wettelijk geregelde trajecten in beweging gezet (o.a. accreditatie). Geef de hogescholen en universiteiten de tijd om er iets van te maken. Uiteraard staat ook de rekentoets voor de Pabo weer op de agenda. Wat een hype. Merkwaardig dat zowel minister als HBO-Raad daar zo makkelijk in meegaan. Enige bestendigheid tegen dergelijke hypes kan geen kwaad. Doekle Terpstra heeft zich naar mijn mening op dit dossier ook niet van zijn sterkste kant laten zien. Moe en voldaan ’s avonds weer naar Zwolle.
 
Donderdag staat de agenda ook weer vol. ’s Morgens eerst het vervolg van het burgerinitiatief. Frans Weisglas legt het allemaal nog een keer uit. Hij doet dat wel netjes. Teveel naar een kant gaan hangen is niet verstandig als de stemverhoudingen zo in balans zijn. Het leverde echter weinig nieuwe inzichten op. Wel wijzigt collega van Beek (VVD) op mijn verzoek zijn amendement over het spreekrecht. Nu kan ik er wel onder gaan staan. Woensdag werd ik door collega van der Ham (D66) nog behoorlijk aangevallen op dit amendement. Hij had echter over het hoofd gezien dat ik er toen niet onder stond. Geweldig!
 
Donderdagmiddag ben ik eerst bij een vervolgoverleg over de Westerschelde. Ik spreek me namens mijn fractie opnieuw uit tegen ontpoldering. Ik kan het gehele overleg niet uitzitten. Later begrijp ik dat VVD en CDA overstag zijn gegaan. Er mag alleen vrijwillig ontpoldert worden. Hoe dat in de praktijk moet als er één boer dwars gaat liggen is mij een raadsel. Ik ben ondertussen bij het overleg met de ministers de Geus en van der Hoeven over de beruchte motie van Aartsen/Bos (verplichting aaan scholen om kinderen op te vangen van 07.30 tot 18.30 uur). Het wordt een overleg dat in het teken staat van het wegnemen van misverstanden. In ieder geval de VVD meent dat nodig te hebben. Ik laat er geen misverstand over bestaan dat we dit nog steeds een slechte motie vinden. Mijn bijdrage roept met name bij VVD en PvdA wat reacties op. Heb ik een open zenuw geraakt?
 
Het CDA kruipt bij dit onderwerp steeds dichter naar VVD en PvdA toe. De indruk zou toch eens ontstaan dat ze tegen kinderopvang zijn. En, niet onbelangrijk, twee CDA-ministers trekken deze kar. Twee CDA-quotes wil ik u niet onthouden:
 
“Goede motie als het om de intentie gaat”, CDA-kamerlid Jan de Vries, 28 januari 2006, 15.17 uur.
 
“Nederland is in een rap tempo een kinderopvangland aan het worden”, een trotse CDA-minister de Geus, 28 januari 2006, 16.18 uur.
 
Leuke opdracht voor stille momenten: leg deze uitspraken eens naast eerdere CDA-uitspraken over de motie van Aartsen/Bos en zoek de verschillen.
 
Zoek de verschillen is ook wel een aardige opdracht als het om minister Pechtold en zijn uitspraken gaat. Boeiend om hem vrijdag na de ministerraad de pers te horen toespreken. Collega van As vroeg deze week in de Kamer aan de regering om een brief. Ik vond het teveel moeite kosten om voor deze minister naar de microfoon te lopen en steun aan de brief te betuigen. Zonder deze steun kwam de brief vrijdagmiddag ook wel. Het interview van Pechtold in Opzij zou een aantal observaties en impressies van hem bevatten over politieke werkwijzen. Deze uitspraken waren niet bedoeld als op personen gerichte kritiek. Pechtold erkent met het vraaggesprek het beoogde doel voorbij te zijn geschoten, zo lezen wij. Je zou er haast om lachen als het niet zo triest was. Deze minister van Bestuurlijke Vernieuwing schiet zijn doel voorbij. Volgens mij schiet hij in zijn eigen doel en wordt de kloof tussen de burger en de politiek door zijn gedoe alleen maar groter. Zou Weisglas hem dat enkeltje Wageningen al gegeven hebben?
 
Donderdagavond ben  ik in Amersfoort geweest. Eerst een bezoek aan de voedselbank in Amersfoort. Deze voedselbank wordt gerund door een jonge straatadvocaat. Wat een gedreven kerel, zeg. We helpen hem met het inpakken van een groot aantal dozen. Later op de avond ben ik in een politiek café en debatteer ik met de voorzitter van studentenvakbond Lsvb en een groot aantal jongeren over onder meer de plannen van Rutte over het hoger onderwijs. Laat thuis.
 
Vrijdagmorgen eerst met de collega’s Verdaas, van Hijum en Snijder een bezoek afgelegd aan het college van BenW van Zwolle. We spreken over infrastructuur en de WMO. Ook nog een bezoekje afgelegd aan de IJsseltoren. Ik lunch niet mee omdat ik de rest van de dag en avond in de Drentse gemeente Boger-Odoorn ben. Eerst een ontvangst op het gemeentehuis (o.a. informatie over het project Lofar, zie www.lofar.nl) en een bezoek aan Buinen en de dorpsontwikkeling aldaar. ’s Avonds een spreekbeurt. Iets na 23.00 uur weer thuis. Daar hangen de slingers in de woonkamer. Mijn jongste dochter Karen is tien jaar geworden. Helaas heb ik er vandaag alleen ’s ochtends wat van meegemaakt. Dat maken we morgen wel weer goed. Ik ben overigens bekaf na deze week. Dit programma was over een maand verspreid ook nog inspannend geweest. Complimenten ook voor mijn medewerkers. In het bijzonder Swannette heeft zich ook uit de naad gewerkt. Er moesten ook nog inbrengen worden geschreven, interviews worden geredigeerd en noem maar op. Wel fijn als je aan het eind van de week tevreden op het werk kunt terugzien.
 
Deze week gebeurde er om mij heen ook van alles. André was erg druk met de WMO. Dat ziet er wel goed uit. Tineke is met de voorbereidingen voor het debat over Afghanistan bezig. Zij krijgt het volgende week erg druk. Opvallend natuurlijk ook de verkiezingswinst van Hamas. Wat zal dat gaan brengen?
Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 4 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.