18 april - week 16 - 2009

zaterdag 18 april 2009 13:10

De week begon rustig met de Paasdagen. Ik heb er van genoten. Zondag twee prachtige kerkdiensten bijgewoond. En maandag met de familie op pad geweest. We hebben outdoor activiteiten gedaan. Zo zat ik onderandere boven in een klimwand, kroop ik in het donker door een rioleringsbuis en wist ik (als een van de weinige) droog met een touw over een vijver heen te komen. Gezellig om zo mijn gezin deze dagen door te brengen. We hebben er met elkaar van genoten. Dinsdagmorgen weer naar den Haag. En toen ik donderdagavond tegen middennacht mijn huis in Zwolle weer binnenstapte was er weer van alles gebeurd. Rust wordt ons in deze tijd nauwelijks gegeven.

Deze week veel ophef over onder andere de JSF en gastouderopvang. Zonder dat er al besluiten zijn genomen zorgden mediaberichten al voor de nodige ophef. Volgens de Telegraaf van afgelopen dinsdag zou er een compromis in de coalitie bereikt zijn over de JSF. Het klopt dat dit onderwerp nu speelt en dat er nagedacht wordt over wat wijsheid in dezen is. Dat is ook nodig. Volgende week zal er namelijk een overleg in de Tweede Kamer over dit onderwerp plaatsvinden. Vraag die dan centraal staat is of Nederland mee gaat doen aan de operationele testfase van de JSF. Als fractie zullen we dinsdag definitief de balans opmaken.

De informale gastouderopvang zou geschrapt worden. Daartoe zou het kabinet vrijdag beslissen. Zo werd er deze week in de media aangegeven. Merkwaardig. Er ligt op dit moment in de Tweede Kamer al een wetsvoorstel waarin een enkele maanden geleden bereikt compromis is uitgewerkt. Met daarin nog steeds ruimte voor informale gastouderopvang. Vanwege de enorme groei en moeilijke beheersbaarheid van deze vorm van kinderopvang is in het wetsvoorstel de mogelijkheid van subsidiering al sterk teruggebracht.

Als ChristenUnie hechten we aan keuzevrijheid voor ouders als het om kinderopvang gaat. We voelen er niets voor dat alleen ouders die hun kind naar de (duurdere) kinderdagcentra sturen subsidie zouden krijgen. In het coalitieakkoord hebben we daar ook andere afspraken over gemaakt. Letterlijk staat daarin: tweeverdieners die gebruik maken van informele kinderopvang krijgen een betere toegang tot financiële ondersteuning. Vrijdag heeft staatssecretaris Dijksma na afloop van de kabinetsvergadering benadrukt ook aan die keuzevrijheid te hechten. Het kabinet had nog geen besluit genomen. Dat zal Volgende week gebeuren. We wachten dat met belangstelling af.  

Deze week heb ik als woorvoerder onderwijs weer eens deelgenomen aan een overleg. Dat was in alle drukte in de afgelopen weken niet meer gebeurd. Gelukkig had ik in de personen van Ed Anker, Ernst Cramer en Joel Voordewind (media) wel goede vervangers. Woensdagmiddag heb ik echter wle meegedaan aan het vier uur durende notaoverleg MBO. De staatssecretaris heeft van ons ruimte gekregen om vanaf augustus 2010 in het MBO het zogenaamde competentiegericht onderwijs door te voeren. Vanaf dat jaar voor alle eerste jaars en in 2013/2014 voor alle leerlingen. Er is wel ruimte gegeven voor uitzonderingen als instellingen met goede redenen kunnen aangeven dat ze er nog niet helemaal klaar voor zijn.

Een Kamermeerderheid steunt de plannen van het kabinet. Ik heb zelf - met steun van college Biskop (CDA) - een motie ingediend waarin nog wel enkele randvoorwaarden worden genoemd (o.a. bedrijfsvoering en kwalificatiedossiers). Ook heb ik een motie ingediend dat leerlingen met een beperking extra ondersteuning zullen krijgen. Beide moties zullen het  dinsdag wel gaan halen.

Deze week hebben de fractievoorzitters besloten dat er een parlementair onderzoek zal komen naar de kredietcrisis. Een voorstel daartoe dat was voorbereid door de coalitiepartijen kreeg steun. Mijn collega's hebben mij gevraagd met een voordracht voor een voorzitter te komen. Daarover heb ik in de afgelopen dagen met de meeste fractievoorzitters gesprekken gevoerd. Maandag zal ik nog een tweetal gesprekken voeren.  Ik waardeer het vertrouwen dat men in mij heeft. Ik ga ervan uit dat ik dinsdag met een voordracht naar mijn collega-fractievoorzitters terug kan keren. Bijzonder zo'n klusje tussendoor. Even iets heel anders.

Het kabinet heeft vrijdag de voorjaarsnota vastgesteld. Dat was voor een groot deel de uitwerking van het crisisakkoord. Ik ben benieuwd wat er straks naar ons toe zal komen. We zullen nog voor het zomerreces een debat over de voorjaarsnota hebben. Ik hoop dat het ook gaat lukken om nog voor het zomerreces een debat te hebben over het initiatief wetsvoorstel anti-kraak en leegstandsbeheer. Met mijn mede-initiatiefnemers heb ik daarover deze week nog een gesprek gehad met minister Hirsch Ballin.

Burgemeester Cohen van Amsterdam riep deze week weer opnieuw dat dit wetsvoorstel echt niet nodig is. Uit een peiling van de Telegraaf blijkt dat veel burgers (en ook wij als initiatiefnemers) het niet met hem eens zijn. Laat nu de Tweede Kamer zich maar eens uitspreken. Ik kijk uit naar het debat. De schriftelijke ronde is deze week afgerond. We gaan nu hard werken aan beantwoording van de vragen, er zal nog een hoorzitting gehouden worden, en dan is het eindelijk zover.

 

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '18 april - week 16 - 2009'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.