Even afstand nemen - dat kan na zo'n week geen kwaad

Arie Slob_kleinzaterdag 03 oktober 2009 19:12

Wát een week. Zo ben ik vandaag op het congres van de ChristenUnie in Zwolle mijn speech begonnen. Het was in meerdere opzichten een enerverende week. Met name het debat over Uruzgan trok de nodige aandacht, maar ook het mislukken van het overleg in de SER over de verhoging van de AOW. Jammer dat het de sociale partners niet gelukt is de ruimte te benutten die ze in het voorjaar gevraagd hadden om tot een advies te komen. Het is niet anders. De bal ligt nu weer bij het kabinet. En ik heb deze week gezegd dat ik ervan uit ga dat er eind oktober een kabinetsbesluit ligt. Het is van belang dat hier nu duidelijkheid over komt.

Echt leuk was het deze week niet. Dat kan soms wel eens gebeuren. We begonnen de vergaderweek wel goed, met een uitgebalanceerd kabinetsvoorstel over de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb). Fijn dat het kabinet er uit gekomen is met behoud van de balans tussen grondrechten.

De woensdag was de minste dag van de week. Ik heb me zeer verbaasd dat al aan het begin van de avond de onderhandelingen in de SER over de AOW door de werkgevers abrupt werden afgebroken. Men had nog een kleine vijf uur voor de deadline verstreek, maar het was over en uit. De polder bleek deze keer niet gefunctioneerd te hebben. Ik hoop wel dat de verhoudingen tussen werkgevers en werknemers snel weer zullen harmoniëren. Scheldpartijen (,,Tuig van de richel'') helpt niet echt om volwassen voet verder te gaan. 

Het kabinet moet - zoals ik al aangaf - nu snel verder. Dit onderwerp zie ik ook als een belangrijke testcase voor de komende maanden. Zoals bekend komt er straks ook nog een heroverweging van circa 35 miljard euro aan. Dan moeten we het over de AOW wel eens geworden zijn. Anders gaat het met die heroverweging niet lukken. Ik ben er overigens van overtuigd dat de coalitie dit aankan. De tijd zal het nog wel moeten leren.

Het debat over Uruzgan van woensdagavond was niet leuk. Het was me een lief ding waard geweest als we daar niet gestaan hadden. Helaas was het onvermijdelijk. Onvermijdelijk was in mijn ogen ook de indiening van een motie aan het eind van het debat. In deze motie werd uitdrukking gegeven aan de beleving van de afspraken tijdens de heroverweging. Verder wordt in de motie de eigen verantwoordelijkheid van het kabinet benadrukt voor dit soort missies. Nu maar afwachten waar het kabinet mogelijk nog mee zal komen. Als de discussies daarover nu maar in de Trêveszaal en niet in de media gevoerd worden.

Vrijdag ben ik aanwezig geweest bij de installatie van Bort Koelewijn tot burgemeester van Kampen. Een mooie bijeenkomst. Voor het eerst ook een ChristenUnie-burgemeester in deze stad. Ik ben ervan overtuigd dat men aan Bort een goede burgemeester zal krijgen.

Zaterdag ons congres gehad. Voor de teksten van de verschillende speeches, waaronder mijn eigen speech, verwijs ik de lezers van mijn blog door naar www.christenunie.nl. Het was een zeer goed bezocht congres. Fijn om zo bij elkaar te zijn.

En nu ga ik wat rust nemen. Dat mag wel na zo'n enerverende week. Morgen vieren we de verjaardag van onze oudste dochter Esther. Even afstand nemen van de politiek. Dat kan na zo'n week geen kwaad.

Arie Slob

Labels
Arie Slob
fractieblog

« Terug

Reacties op 'Even afstand nemen - dat kan na zo'n week geen kwaad'

Klaas Hofman
Geplaatst op: 03-10-2009 19:56 Quote
De rust is je van harte gegund. En een fijne verjaardag van Esther morgen.
Ik vond het een goed congres en je had een prima toespraak. Veel sterkte verder.
evert
Geplaatst op: 05-10-2009 18:51 Quote
van harte gefeliciteerd met u / jullie dochter. even nog en dan is het herfstreces.sterkte in alles
Nieuw bericht