Media, iedere keer weer verrassend!

Arie Slob_kleinzaterdag 28 november 2009 18:00

Media blijven me fascineren. Altijd al gedaan en het gaat niet over. Deze week een opmerking gemaakt over de hetze van De Telegraaf tegen de kilometerheffing. Geen probleem dat deze krant daar niets in ziet, maar de dagelijkse aanvallen op dit kabinetsvoorstel namen toch wel heel grote proporties aan. Feiten en meningen werden als één geheel aan de lezers voorgelegd. Met als apotheose, afgelopen woensdag, zonder toelichting de actiesticker van de VVD op de voorpagina.

Het mag allemaal, maar neem het mij dan niet kwalijk dat ik daar tijdens een spreekbeurt in Hardenberg een opmerking over maak. Is dit wat we onder geëngageerde journalistiek verstaan? Een journalist van het ANP zag in die vraagstelling wel aanleiding voor een bericht.

Nog dezelfde woensdagavond nodigt het televisieprogramma De Wereld Draait Door (DWDD) mij uit voor een debatje met Juul Paradijs, de hoofdredacteur van De Telegraaf. Ik verwijs de redactrice door naar onze voorlichter. Een dag later is er weer contact. Juul Paradijs wil niet komen, maar DWDD blijft het een uitermate interessant onderwerp vinden. Een krant die niet alleen de macht controleert, maar zelf macht wil uitoefenen. Of ik toch wil komen. Ok. Ik had de afgelopen maanden al een aantal keren een uitnodiging naast me neergelegd. Nu kon het wel.

Zo zat ik donderdagavond gezellig aan de DWDD-tafel met Matthijs van Nieuwkerk en zijn sidekick Giel Beelen. Op de bank zaten onder andere twee journalistieke grijs-eminenten (Koos Postuma en Ad van Liempt).  Maar ook Maartje van Weegen en Hans Goedkoop. Het gesprek met Matthijs en Giel verliep goed. Maar de tafelheren en medegasten waren het niet met me eens dat dit een onderwerp was. Zo is De Telegraaf nou eenmaal, toch? Dat wist je toch? Allemaal prima. Geen probleem om even geen medestanders te hebben. Maar wie vond dit ook al weer een belangrijk onderwerp om over te spreken, en had moeite gedaan om mij aan tafel te krijgen? Media, iedere keer weer verrassend!

Nu was de kern van mijn boodschap in Hardenberg niet dat De Telegraaf moet stoppen met deze hetze. Inderdaad, zo is De Telegraaf soms. Ik heb ook geen enkele illusie dat ik hen daarvan af zou kunnen helpen. Al verbaas ik me er wel over. Ik heb in Hardenberg met name de hoop uitgesproken dat minister Eurlings en ook de ANWB zich niet door dit soort spandoekjournalistiek  laten beinvloeden.

Het principe van de kilometerbeprijzing deugt. Natuurlijk moet er nog veel verduidelijking komen. Ook zullen er goede garanties moeten komen, onder meer met betrekking tot de privacy. Daar zullen we nog genoeg over spreken met de minister. Plezierig overigens om te constateren dat de werkgevers in Nederland positief zijn over de kilometerheffing. De videoboodschap van Bernard Wientjes (VNO/NCW) liet daarover geen misverstand bestaan. En Eurlings: die liet zich niet van de wijs brengen. Ik vond de berichtgeving van De Telegraaf van afgelopen vrijdag overigens al weer een stuk genuanceerder. De storm is misschien weer wat gaan liggen. We blijven het volgen.

Aan mijn spreekbeurt in Hardenberg ging afgelopen woensdag ook nog een uitgebreid werkbezoek vooraf. De mensen in Hardenberg hadden voor mij hun best gedaan: een uitgebreid programma was voorbereid. Onder meer een bezoek gebracht aan het Alfa College (ROC), het Werkplein (UWV ed) en het gemeentehuis (met als thema duurzaamheid). Voorts gegeten en gesproken met ondernemers, onderwijsvertegenwoordigers en predikanten. Een afgeladen programma waaruit ik het nodige mee naar Den Haag kon meenemen. Dank aan allen die dit mogelijk hebben gemaakt.

Maandagavond was ik ook al in Nunspeet geweest. Daar heb ik een huiskamerbijeenkomst bijgewoond. Dat is een op mijn initiatief tot stand gekomen activiteit. Ik ben daartoe geinspireerd door de caucus zoals men die in de Amerikaanse politiek kent. We waren nu in het huis van de plaatselijke ChristenUnie-fractievoorzitter, Gert van den Berg. Hij had een groot aantal mensen uitgenodigd. Niet alleen ChristenUnie-achterban. In totaal waren we met achttien mensen. In een prima sfeer hebben we over een aantal door hen aangedragen onderwerpen gesproken. Onder andere over de AOW-plannen van het kabinet.  Het is een hele tijdsinvestering voor een ogenschijnlijk kleine groep; met tien minuten DWDD bereik je meer mensen. Maar ik geloof in dit soort persoonlijke gesprekken. Het biedt mensen de mogelijkheid te vertellen hoe ze zaken ervaren en mij de mogelijkheid daarop te reageren. Daar steek ik graag een deel van mijn tijd in. Met dit format gaan we de komende maanden gewoon door, als het aan mij ligt.

Vrijdag een prachtige expertmeeting in het gebouw van de Tweede Kamer gehad. Het onderwerp was: Kansen van de crisis. Met wetenschappers, politici, vertegenwoordigers van de sociale partners (onder wie Agnes Jongerius en Albert Jan Maat) en van maatschappelijke organisaties hebben we intensief nagedacht over mogelijkheden om gebreken in onze economische orde aan te pakken. We hebben onder meer gesproken over het principe van een marktmeester in de financiele sector. Geweldig om zoveel mensen bij elkaar te hebben en in deelsessies over dergelijke fundamentele zaken te spreken. Resultaten van de bijeenkomst zullen nog verder verspreid worden. Ook naar andere politieke partijen en bij dit thema relevante kabinetsleden. Nu was de ChristenUnie initiator van deze meeting. Ik hoop dat we dit nog eens met enkele andere partijen kunnen doen. Voor mij was dit ook belangrijke input voor de heroverweging van de komende maanden. Het kan niet zo zijn dat we alleen maar met het rode bezuinigingspotlood door de begrotingsboeken gaan. Dit biedt ook kansen voor fundamentele veranderingen.

Opvallend overigens dat er deze week weer zoveel verbaal verzet was tegen voorgenomen duurzaamheidsmaatregelen. Met name als mensen het idee krijgen dat dit hun portemonnee gaat raken. Dat zou kunnen. Maar dat hoeft niet, als mensen in hun keuzes duurzaamheid meer laten prefereren. Op termijn is dat voor iedereen winst. Ook voor onze leefomgeving. Plezierig overigens om deze week te horen dat zowel de Amerikaanse president als de Chinese premier naar de Top van Kopenhagen zullen gaan. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen had de ChristenUnie onze eigen minister-president al zo ver gekregen. De inzet van China en de VS is nog niet helemaal optimaal, maar dit biedt wel kansen om tot een akkoord te komen over de aanpak van de klimaatproblemen in de wereld. Ik had juist deze week in een interview met het Katholiek Nieuwsblad daarover mijn zorg nog uitgesproken. Wie weet gaat het over drie weken toch lukken.

Deze week nog een aantal gesprekken gehad. Onder meer met de twee ChristenUnie-gedeputeerden en Statenleden uit Utrecht. Zij zijn tussentijds in het college van Gedeputeerde Staten terechtgekomen en beginnensteeds meer hun draai te vinden. Leuk en nuttig om wat ervaringen uit te wisselen.

Op verzoek van omroep Max nog een kerst- en nieuwjaarsboodschap ingesproken voor onze miltairen die de feestdagen niet thuis kunnen doorbrengen. Al met al was het weer een zeer afwisselende week. Wel fijn dat er aan het eind van de week altijd nog een stukje weekend is. Daar ga ik nu maar eens van genieten.

Arie Slob

 

 

 

 

 

Labels
Arie Slob
fractieblog

« Terug

Plaats het eerste bericht!

Nieuw bericht