Opvang van kinderen en asielzoekers

zaterdag 24 september 2005 23:18

Afgelopen week Prinsjesdag en de algemene politieke beschouwingen
Het meest onbegrijpelijk was voor mij het voorstel van de VVD
Daarin herken ik de rijkeluismentaliteit van echte VVD-ers. Tweeverdieners die de zorg voor hun kinderen overlaten aan diegenen die niet zo gelukkig zijn een baan te hebben. Zo blijft de opvang goedkoop.

Afgelopen week Prinsjesdag en de algemene politieke beschouwingen.  In de media zijn uitgebreide analyses verschenen. Het meest onbegrijpelijk was voor mij het voorstel van de VVD. Deze partij wil, wanneer een meerderheid van de ouders daarom vraagt, scholen verplichten de schoolgaande kinderen op te vangen van half acht ’s ochtends tot half zeven ’s avonds. Leerkrachten moeten niet belast worden met de opvang, dat kunnen bijstandsgerechtigden wel doen, vindt Van Aartsen.  Daarin herken ik de rijkeluismentaliteit van echte VVD-ers. Tweeverdieners die de zorg voor hun kinderen overlaten aan diegenen die niet zo gelukkig zijn een baan te hebben. Zo blijft de opvang goedkoop. De scholen moeten zorgen voor opvang, bijstandsgerechtigden moeten de zorg op zich nemen, dan kunnen papa en mama rustig hun gang gaan. Over eigen verantwoordelijkheid gesproken. 

Ik ben niet tegen tussenschoolse en naschoolse opvang.  Die opvang moet wel normaal betaald worden en degene die de opvang van een hele schoolklas verzorgt, heeft recht op een volwaardige baan. Dat maakt opvang duur.  Daarbij moeten scholen aangepast worden wat betreft de ruimtes en inrichting. Ook dat zal veel geld kosten, maar je kunt kinderen toch niet de hele dag in de lokalen of op het schoolplein laten rondhangen?

Jammer dat de meerderheid in de Kamer dit ondoordachte voorstel heeft aangenomen. Ik moet nog zien of het inderdaad zover komt. Scholen zouden wel gek zijn wanneer zij zich de verantwoordelijkheid voor de opvang van hun schoolpopulatie in de maag zouden laten splitsen.

 

Vrijdag bracht ik een werkbezoek aan vertrek- en aanmeldcentrum Ter Apel.  De gemeenteraadsleden van Vlagtwedde, de gemeente waartoe ook Ter Apel behoort, hebben het moeilijk met de aantallen asielzoekers die op straat terecht komen of in vreemdelingenbewaring worden genomen, gevangen gehouden in gewoon Nederlands. Met dit laatste is ook de rechter niet blij, in zeven gevallen in Ter Apel is al uitgesproken dat uitgeprocedeerde asielzoekers onterecht gevangen worden gehouden. Het was een goed bezoek, maar het is wel duidelijk dat er nog veel verbeterd moet worden aan het terugkeerbeleid van het kabinet.

.
Labels
Tineke Huizinga

« Terug

Reacties op 'Opvang van kinderen en asielzoekers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.