Nieuwe start

Arie Slob_kleinzaterdag 19 juni 2010 15:31

Afgelopen donderdag ben ik weer geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer. Het was voor mij de achtste keer dat ik de eed aflegde. Driemaal als raadslid (1993, 1994, 1998), nu voor de vijfde keer als Kamerlid (2001,2002,2003,2006,2010). Dat krijg je als je ook wel eens tussentijds bent aangetreden. Het blijft bijzonder. Ik besef dat het een grote verantwoordelijkheid is om dit ambt te mogen vervullen. Daarom is het mooi om uit te spreken dat we bij de uitvoering van dit ambt van God afhankelijk zijn: ,,Zo waarlijk helpe mij God almachtig''.

Daar zaten we dan met een fractie van vijf personen. Een dag daarvoor hadden we nog afscheid genomen van Ed Anker en Ernst Cramer. Die zaten nu op de tribune mee te kijken. Het blijft slikken dat zij er niet meer bij zijn. Maar zo gaat het. Ook bij andere fracties hebben veel zittende Kamerleden met pijn in het hart afscheid moeten nemen. Donderdag werden uiteraard ook veel nieuwkomers geïnstalleerd. We leren ze nog wel kennen de komende tijd.

Ik ben vanaf deze week fractievoorzitter af. Mag me nog wel vice-fractievoorzitter noemen. Al zal ik de komende weken nog in veel gevallen de honneurs voor André Rouvoet moeten waarnemen. Hij is vooral nog demissionair bewindspersoon. De vraag is hoelang dat gaat duren. De door Mark Rutte genoemde deadline van 1 juli is absoluut onhaalbaar. Binnen een week heeft men wel (voor dit moment) Geert Wilders eruit gewerkt. Maandag zal er gesproken worden met de fractievoorzitters die horen bij de optie Paars-plus.

Dat gaat toch ook erg lastig worden. Met name de combinatie van VVD en PvdA is lastig. Rutte noemde in mei nog het verkiezingsprogramma van de PvdA 'de langste zelfmoordbrief uit de geschiedenis'. Het is voor hem dus killing om daar zaken uit over te nemen. We zullen zien wat er gaat gebeuren. Kan nog wel eens hele onverwachte bewegingen gaan opleveren.

Bijzonder is in deze week de rol van Maxime Verhagen. Strateeg Verhagen kunnen we beter zeggen. Aan hem de moeilijke taak om de positie van het CDA te bewaken. Dat doet hij tot nu toe slim. Al zal er een moment komen dat hij zich niet langer achter de rug van anderen kan verschuilen. Eén ding is weer duidelijk: nooit onderschatten deze man.

De Tweede Kamer vergadert nog twee weken voor het zomerreces begint. Ik zal nog een aantal debatten gaan doen. Om te beginnen heb ik de portefeuilles OCW, VenW en BZK onder mijn hoede genomen. Dat kan nog veranderen als er een nieuw kabinet zit. Deze week hebben we in ieder geval een nieuwe start gemaakt.

Arie Slob

 

Labels
Arie Slob
fractieblog

« Terug

Reacties op 'Nieuwe start'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.