het reces is begonnen

zaterdag 03 juli 2010 12:29

Donderdagavond is het zomerreces van de Tweede Kamer begonnen. Daarmee kwam voor mij persoonlijk (en vele anderen) een einde aan een zeer enerverende periode. Na het kerstreces is er in ieder geval heel erg veel gebeurd. De kabinetscrisis die ontstond, uiteindelijk de val van het kabinet, de gemeenteraadsverkiezingen, de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen, de tegenvallende uitslag voor de ChristenUnie, afscheid nemen van gewaardeerde collega's als Ernst Cramer en Ed Anker, starten met een 'nieuwe' ploeg mensen, ontwikkelingen rond de (in)formatie. Het hield niet op. Nu start een periode van rust. Even wat afstand nemen van de politiek. Het kost me moeite. Mijn hoofd is nog niet rustig. Maar dat is ook niet gek na zo'n periode. De rust zal ongetwijfeld komen. Daar heeft mijn gezin ook recht op. Ook van hen heeft de afgelopen periode veel gevraagd.

De afgelopen week was nog niet rustig. Ik heb nog een aantal debatten gevoerd. Onder andere het debat over het rapport van de commissie Scheltema. Een rapport dat snoeihard was over de gang van zaken rond de val van de DSB Bank. Geen twijfel mogelijk: er is wanbestuur geweest bij DSB. Met alle gevolgen van dien voor het aanzien van banken en bovenal de cliënten van deze bank. Het toezicht van met name De Nederlandsche Bank is ook onder de maat geweest. Met enige moeite wilde de president van DNB, de heer Wellink, dit dinsdagavond tijdens de hoorzitting erkennen.

Ik heb Wellink gevraagd of hij  nu wel de juiste persoon is om het noodzakelijke veranderingsproces binnen DNB te leiden. Hij vond dat hij dit goed zou kunnen doen. In het debat met minister de Jager heb ik daar mijn vraagtekens bij geplaatst. Verder kon en wilde ik ook niet gaan. De Tweede Kamer gaat niet over het aanstellen of afzetten van de president van DNB. Over een maand ligt er een plan van aanpak. Daar zal uit moeten blijken of DNB de analyse en conclusies van het rapport van de commissie Scheltema zich eigen heeft gemaakt. We zullen het zien.

Wat deze week ook weer aandacht kreeg was de formatie van een nieuw kabinet. Dinsdagmiddag is er een Kamerdebat geweest over de stand van zaken rond de formatie. Veel aandacht in dat debat voor de PVV. Wilders is woedend dat hij zo aan de kant gezet is. Andere partijen probeerde het beeld neer te zetten dat hij zelf aan de kant is blijven staan. Met name de opstelling van Rutte viel daarin op. Twee weken geleden vond hij nog dat Wilders groot gelijk had dat hij niet zonder het CDA aan de onderhandelingen wilde beginnen.

Inmiddels is de heer Tjeenk Willink begonnen met gesprekken over de vorming van Paars-Plus. Op moment van schrijven zitten de heren en dame in den Haag om tafel. Als ik in de wandelgangen met VVD-ers spreek, zien ze deze coalitie niet echt zitten. PvdA, GL en D66 willen niets liever dan dit. We zullen zien waar het op uit gaat lopen. Persoonlijk heb ik niets met deze coalitie. Maar ook objectief oordelend kan dit toch niets worden als je de verkiezingsprogramma's naast elkaar legt. Of de VVD moet een groot offer willen brengen om het torentje te kunnen veroveren. Dat kan ze op termijn nog wel eens heel erg op gaan breken. We zullen het allemaal op gepaste afstand volgen. Mede om die reden kan het zomerreces nooit helemaal rustig zijn. Er is ook een gerede kans dat we eerder terug moeten komen van reces. Nu maar even niet aan denken. Ik weet inmiddels waar het dichtst bijzijnde vliegveld in de buurt van mijn camping ligt. 

Komende week ga ik nog één dag naar Den Haag. Ik ga van werkkamer veranderen. Er moet dus ingepakt worden. Het gaat om de kamer aan de overkant van mijn huidige werkkamer. Slechts een paar meter. Maar wel illustratief voor de veranderende positie. Ik draag het manmoedig. Dit is politiek. Zo kan het gaan. Het verloop van de debatten van deze week hebben me ook weer energie en vertrouwen gegeven in de periode die nu gaat volgen. Ik zal de lezers van mijn weblog uiteraard op de hoogte blijven houden van mijn werkzaamheden. Dat betekent dat ik in september mijn weblog weer zal oppakken. Ik wens iedereen een fijne vakantie toe. Tot dan.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'het reces is begonnen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.