Ik voel me een rijk gezegend mens

zaterdag 06 november 2010 15:54

De verandering van mijn positie in de Tweede Kamer(fractievoorzitterschap neergelegd na terugkomst van André Rouvoet) kan door mij het beste opgepakt worden door me vol op mijn portefeuilles te werpen. Ik heb -zoals in eerdere weblogs aangegeven - nu het beheer over de portefeuilles Financiën, Infrastructuur en Milieu en Visserij. Stuk voor stuk portefeuilles waar ik mij vol voor kan geven. Dat heb ik deze week dan ook gedaan. Een lange dag vergaderen over het Belastingplan, het voeren van een groot aantal debatten over infrastructuur (zowel weg als spoor) én de voorbereidingen voor een debat over visserij. Het is even schakelen van de ene naar de andere positie, maar ik merk dat ik nog steeds erg geniet van het Kamerwerk. Geweldig ook om een tweetal zeer gekwalificieerde medewerkers om me heen te hebben (Carola Schouten en Frank Visser) die me daarin stimuleren en ondersteunen.

Deze week stond politiek gezien vooral de uitzetting van Irakezen centraal. Dat maakte (terecht) veel emoties los. Hoe kan men het verantwoorden om in deze periode (de ene aanslag na de ander met veel doden in de afgelopen week) deze mensen terug te sturen. Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt mensen zelfs zeer afgeraden naar Irak te gaan. Een enkeltje Bagdad voor deze asielzoekers was echter geen probleem. Onbegrijpelijk.

Joel Voordewind zat er namens de ChristenUnie bovenop. Eerst met mondelinge vragen en daarna met een spoeddebat. Een motie van zijn hand om de uitzetting even op te schorten (het minste wat je in deze situatie kan doen) tot er meer duidelijkheid zou zijn, werd nipt verworpen (73 tegen, 70 voor). Onbegrijpelijk dat de regeringspartijen in dit redelijke verzoek niet meegingen. Het CDA vergaderde er nog een kwartiertje over, maar kwam met een 'tegen' de fractiekamer uit.

Nog diezelfde avond werd duidelijk dat de EHMR had ingegrepen. Er mocht in ieder geval de komende drie weken niet uitgezet worden. Als ChristenUnie kregen we op deze manier alsnog ons gelijk. Vooral natuurlijk goed nieuws voor de doodsbange asielzoekers die al op Schiphol in het detentiecentrum waren om enkele uren later uitgezet te worden. Minister Leers die deze stap natuurlijk zelf had moeten zetten, legde zich direct neer bij de uitspraak van de EMHR. Dat leverde afgelopen donderdagavond opnieuw een debat op. Al met al geen fraaie vertoning van het kabinet en de coalitiepartijen VVD/CDA/PVV die hen steunen. 

Afgelopen maandag ben ik de hele dag zoet geweest met de behandeling van het Belastingplan. Dat is veel leuker dan veel mensen vaak denken. Het gaat ook echt ergens over. Er komt in ieder geval veel langs. Ik ben met een aantal onderwerpen bezig (stimuleren thuiswerken, cultuur/natuur) en zal me daarover laten wat meer inhoudelijk verantwoorden. Maandag gaan we verder. Dan zal de kersverse staatssecretaris Weekers de beantwoording voor zijn rekening nemen. Ik ben benieuwd. Na afloop van de vergadering afgelopen maandag ben ik overigens nog naar Vinkeveen vertrokken voor een spreekbeurt. In Vinkeveen (behorende bij de gemeente Ronde Venen) zijn eind van deze maand gemeenteraadsverkiezingen. Dat zal in nog een aantal herindelingsgemeenten het geval zijn. Vanwege de herindeling hebben zij in maart jl. geen verkiezingen gehad. Leuk om weer eens op campagne te gaan. Uiteraard ondersteunend bedoeld. Het blijven gemeenteraadsverkiezingen. Onze lijsttrekker in Ronde Venen, Kees Schouten, deed het prima.

Veel infrastructuur verder deze week. Een debat over de problemen bij de A2. De oplevering van de landtunnel (bij Leidsche Rijn) is fors vertraagd. Eurlings heeft toen bedacht dat er maar een tijdelijke oplossing moet komen (bypass). Kosten: ca 30/35 mln euro. Mogelijk maar voor 7 maanden. Ik ben in het debat maar eens aan de andere kant gaan hangen. Het gaat hier wel om veel belastinggeld. Hoe verantwoord is dit? De nieuwe minister Schulkz van Haegen kon direct goed aan de bak. Zij nam de voorstellen van haar voorganger onverkort over. Dat betekent dus ook de verantwoording voor de inmiddels al forse overschrijdingen op dit dossier. Ze kreeg steun van de coalitie VVD/CDA/PVV.

Bizar hoeveel geld die tunnels ons inmiddels al gekost hebben. Ik ben bang dat het eind van de tunnel (in tijd en financiën)nog niet in zicht is. Ik zal waarschijnlijk volgende week een nieuw (vervolg)debat over dit onderwerp aanvragen. Hier behoort de Kamer haar controlerende taak zeer serieus te nemen.

Ook debatten over Programma Hoogfrequentie Spoor (PHS) en de Spoorwegwet.  Bij PHS zelfs 6 moties ingediend (o.a. mbt spoorboog Deventer, de Veluwelijn  en OV Saal (Flevolijn)). Komende dinsdag zal er gestemd worden. We zullen zien wat de eindstreep zal halen. Bij de spoorwegwet heb ik vier amendementen ingediend die het waarschijnlijk allemaal zullen halen. Dat is een mooie score.

Eén amendement zorgt er voor dat  de Kamer ook een stem krijgt op het moment dat de minister goederenvervoer de voorrang wil geven boven personenvervoer. De ChristenUnie was de enige die daar de vinger bij heeft gelegd. Maakt nogal wat uit weet ik ook uit ervaring als treinreiziger. Het grensoverschrijdend vervoer zal overigens door onze ingrepen een verdere stimulans kunnen krijgen. Prachtig om je als Kamerlid mee bezig te houden.

Afgelopen vrijdag hebben we officieel afscheid genomen van 'onze' bewindspersonen en hun assistenten. Ook namen Ed Anker en Ernst Cramer officieel afscheid. Het was een mooie bijeenkomst in Amersfoort. Tineke Huizinga en Eimert van Middelkoop namen afscheid van de actieve politiek. Er was uiteraard enige weemoed, maar vooral ook dankbaarheid over de rol die we de afgelopen jaren als coalitiepartij hebben kunnen vervullen. Ook aan mijn positie als (voormalig) fractievoorzitter werden enige waarderende woorden gewijd. Dat deed me goed. Ik kreeg nog een dinerbon en een bos bloemen mee naar huis. Ook dat werd gewaardeerd.

Vandaag is mijn zoon Aron jarig. Dat gaan we vanavond maar eens goed vieren. Terugkijkend op deze week ben ik dankbaar voor alles wat ik kon doen. Ook ben ik dankbaar voor mijn gezin. Ik voel me een rijk gezegend mens. Dat lijkt me een mooie zin om mijn weekweblog mee te eindigen. Tot volgende week.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Ik voel me een rijk gezegend mens'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.