Antisemitisme moet stoppen!

Fractieblog-Andredinsdag 14 december 2010 16:51

De afgelopen week is het debat over het kwaad van het antisemitisme weer opgelaaid. Directe aanleiding daarvoor waren de uitspraken van Frits Bolkestein, die als strekking hadden dat er voor ‘bewuste Joden’ (oftewel: Joden die in het publieke leven als zodanig herkenbaar zijn) in ons land geen plaats lijkt te zijn en dat ze maar beter kunnen emigreren naar Israël of Amerika.

Nu was ik met deze boodschap niet zo bijster gelukkig. Natuurlijk heeft Bolkestein niet bedoeld om te bewerkstelligen dat alle Joden Nederland gaan verlaten. Tegelijkertijd kan er – hoewel niet bedoeld – toch een capitulatie voor antisemitisme en geweld in worden beluisterd. De boodschap moet dan ook zijn dat we ons collectief ernstig zorgen maken over het antisemitisme in ons land en over het groeiende gevoel van onveiligheid in de Joodse gemeenschap, en vooral dat dit in onze rechtsstaat onacceptabel is.

In dit licht is het goed dat de Tweede Kamer over dit indringende probleem in januari een debat zal voeren met minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Om te voorkomen dat dit debat blijft steken in het uitspreken in onze – terechte – verontwaardiging en bezorgdheid, heb ik besloten om nog deze week, namelijk woensdag 15 december, een rondetafelgesprek te organiseren met een groot aantal betrokken organisaties. Er zijn contacten geweest met o.a. het Centraal Joods Overleg, CIDI, de Joodse onderwijsinstellingen het Cheider en het Maimonides College, de gemeente Amsterdam, de rabbijnen Evers en Van de Kamp, en hoogleraar Evelien Gans.

Verder heb ik ook het Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland uitgenodigd. Níet omdat antisemitisme een exclusief Marokkaans probleem is of omdat ik ‘de’ Marokkanen in Nederland verantwoordelijk houd voor antisemitische incidenten van een groep jongeren. Wél omdat het onmiskenbaar is dat onder Marokkaanse jongeren – helaas – veel antisemitisme voorkomt, waarvoor de legitimatie gezocht wordt in het Midden-Oosten conflict. Om die reden denk ik dat het Samenwerkingsverband een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren in het aanpakken van één van de wortels van het antisemitisme. En daarom ook waardeer ik het buitengewoon dat ze de uitnodiging hebben aanvaard en samen met anderen het gesprek over de specifieke problemen en concrete oplossingen willen aangaan.

Want dat is wat ik met dit rondetafelgesprek hoop te bereiken: een scherper zicht op wie waarvoor verantwoordelijk is en hoe we met gezamenlijke inspanningen een halt kunnen toeroepen aan dat verschrikkelijke probleem van het antisemitisme in ons land.

André Rouvoet

Fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer

Labels
André Rouvoet
fractieblog

« Terug

Reacties op 'Antisemitisme moet stoppen!'

Ferdows Kazemi
Geplaatst op: 14-12-2010 20:16 Quote
Terecht organiseert u dit rondetafelgesprek. Ik zou wel graag willen dat u tijdens dezelfde bijeenkomst aandacht besteedt aan het toenemende Israëlisch geweld tegen de Palestijnse bevolking. Net alleen- en hoe terechte ook- de rechten van de joden in Palestina verdedigd/erkend moeten worden maar ook die van de Palestijnen. We kunnen/mogen niet langer blind zijn voor de misdaden van Israël ten opzichte van dat volk.
Manuel
Geplaatst op: 14-12-2010 20:35 Quote
@ Ferdows Kazemi;

Weet je wel hoeveel Palestijnen het liefste willen dat Israël aan de macht is en de leiding voert in heel Israël? Heel veel Palestijnen! Ga er maar eens heen en vraag, dat heb ik ook gedaan. Je hebt het over toenemend Israelisch geweld! Bedoel je pamfletten met waarschuwingen rondstrooien en mensen opbellen dat Hamas op zijn flikker gaat krijgen, er alles aan doen dat er geen onschuldige burgerdoden vallen, etc. Of bedoel je gewoon wat kasam rakketen afschieten op Israël hopend op dode joden... Ik ben op veel plekken geweest waar de raketten dagelijks neervallen om niets, natuurlijk heeft Israël het recht om terug te schieten. Dat Hamas zich schuil houdt in scholen, ziekenhuizen etc, sja dat er dan doden vallen is hun eigen schuld. Sorry Ferdows, natuurlijk gaat Israël ook wel eens de fout in, maar je weet zelf ook wel wie echt corrupt is. Hamas, Fatah, Iran, Turkijke, etc. Bekijk WikiLeaks maar eens, Israël komt er het beste uit van allemaal! En dat zijn achtergehouden waarheden. Ik hoop dat je dit inziet.
Ferdows Kazemi
Geplaatst op: 14-12-2010 21:33 Quote
Mijn kritiek op Israël houdt niet in dat ik de misdaden van Hamas, Hizbullah (gesteund door de Iraanse regering) etc. goedpraat. En ik zou graag gewild hebben dat uw afkeer tegen deze partijen er niet voor gezorgd had dat u de misdaden van Israël ging nuanceren. De afschuwelijke beelden van afgelopen jaren, uitgezonden door de westerse tv-stations, over de misdaden van Israël getuigen van minder nuance dan u probeert te schetsen. Ze gaan niet over het strooien van pamfletten. Het hartverscheurende beeld van een vader die het vermoorde lichaam van zijn kind in zijn armen draagt, moet nog op het netvlies van elk barmhartig mens staan. De gestrooide pamfletten kunnen onmogelijk een kind doden. Ik ben nooit in Israël geweest en weet ook niet onder wiens leiding Palestijnen liever leven. Mijn aannames zijn gebaseerd op de tot nu toe waarneembare feiten. WikiLeaks onthullingen ken ik niet. U zegt dat Israël als beste uitkomt tussen al die corrupte partijen. Dat geloof ik best. Ik heb nooit een hoge dunk gehad van de autoriteiten van landen als Iran en Turkije, en partijen als Fatah en Hamas. En het verbaast me niet dat Israël het minst corrupte land is. Ik vraag me alleen af of minder corrupt zijn de schendingen van mensenrechten kan rechtvaardigen. Wellicht schendt de Iraanse regering tien malen meer de rechten van de mens dan Israël. Maar is het schenden van mensenrechten een relatief begrip?
Johan van den Berg
Geplaatst op: 14-12-2010 22:17 Quote
@Manuel

Je schrijft: "Dat Hamas zich schuil houdt in scholen, ziekenhuizen etc, sja dat er dan doden vallen is hun eigen schuld."

De vraag is: wie bedoel je met "hun"? Toch niet de onschuldige slachtoffers? Als gewapende mannen jouw school binnenstormen en vandaaruit gaan schieten, is dat niet jouw schuld... Ik vind dat nogal cru gezegd. Harteloos zelfs.

Wat heel veel Palestijnen willen is vrede, veiligheid en rust om gewoon te kunnen leven. Als ze zouden kunnen kiezen tussen geregeerd worden door Hamas of de staat Israël, zouden velen denk ik wel voor het laatste kiezen. Maar dat betekent niet dat ze daarmee tevreden zouden zijn: de Palestijnen die op dit moment in Israël zelf wonen, weten hoezeer ze als tweederangs burgers worden behandeld, ook al hebben ze gewoon een Israëlisch paspoort.
Als Israël een democratie zou zijn zoals Nederland, dan was zo'n ongelijke behandeling niet mogelijk. Omdat Israël juist wel claimt de enige "echte" democratie in het Midden-Oosten te zijn, mag het daar dan ook op worden aangesproken: gelijke behandeling van alle burgers, humane behandeling van de Palestijnen onder gezag van het Israëlische leger (in de bezette gebieden) en ook van de Palestijnen die door dat leger opgesloten worden gehouden in de Gaza-strook.
Ik verwacht van mijn democratisch gekozen regering dat zij de staat Israël daar ook op aanspreekt.

Bij ons in NL gaat het erom dat mensen goed nadenken over wat ze doen: de onderdrukking van Palestijnen door de staat Israël mag geen excuus zijn voor antisemitisme. Net zomin als je alle Palestijnen verantwoordelijk kunt maken voor de terreurdaden van Hamas, kun je alle joden verantwoordelijk maken voor de gewelddadige acties van het Israëlische leger en het discriminerende beleid van de Israëlische overheid.
Tegelijk moet je oppassen dat feitelijke kritiek op de staat Israël niet wordt bestempeld als antisemitisme. Ook dat zijn twee verschillende zaken, ook al beweren sommige (christen)zionisten dat het altijd in elkaars verlengde ligt. Als zij gelijk zouden hebben dat zou niemand kritiek mogen hebben op de staat Israël omdat het een Joodse Staat is. En dat is een onhoudbare stelling.
Tom van Nieuwenhoven
Geplaatst op: 14-12-2010 23:05 Quote
Een goed initiatief. Wat mij wel stoort is het gebruik van het woord antisemitisme als exclusief anti-Joods. Hiermee dringt u, mogelijk uit onwetendheid, aan Marokaanse jeugd een antisemitisch stempel op waar zij van huis uit mogelijk een, begrijpelijke, antizionistische opvoeding krijgen.
Verder verbaas ik mij er over dat niet het Ander Joods Geluid wordt genoemd in de lijst contacten. Dat roept toch op zijn minst de verdenking van een eenzijdige invalshoek op.
Overgens is het storend dat deze website het op Firefox niet goed doet, de controle werkt in ff niet. Daar wordt tegenwoordig toch door ongeveer de helft van de mensen mee gewerkt.
Maarten Jan Hijmans
Geplaatst op: 15-12-2010 02:49 Quote
Jammer dat na ondoordachte opmerkingen van Frits Bolkestein dit verhaal weer opleeft. Jammer dat alleen al het noemen van het woord antisemitisme in het openbaar er steeds weer opnieuw toe leidt dat het CIDI, rabbijn Evers en de andere 'usual supspects' hun verhaal afdraaien. Jammer, dat de politiek., zoals ook nu u weer, er steeds weer in meegaat en niet de moed kan opbrengen om de verhalen wat te relativeren en zich te realiseren dat er op de achtergrond soms ook politieke belangen - Israel uit de wind houden - meespelen.

Er is namelijk niet veel aan de hand. U zou de cijfers van het CIDI - die niet overeenkomen met die van het Meldpunt Racisme en andere bronnen - eens kritsich noeten bekijken, en vooral moeten kijken naar de AARD van de daar geciteerde gebeurtenissen.
Enfin, u zult dit kritisch geluid straks niet horen, want u hebt - op Evelien Gans (en wellicht, ik weet het niet zeker, ook rabbijn Va de Kamp) na - uitsluitend mensen uitgenodigd uit het kleine kringetje dat zegt dat het ERG is. CIDI en CJO (sowieso nagenoeg een en hetzelfde), de kring rond EVERs, Cheider en Maimonides. Geen mensen die - zoals ik en gelukkig veel anderen - denken dat het allemaal sterk overdreven is. Ook de Marokkanen in dit gezelschap zullen niet durven te zeggen dat het volgens hen wel meevalt. Dan krijgen ze de woede van de rest van het gezelschap - minus Evelien Gans - over zich heen.
Enfin, ik wens u een vruchtbaar gesprek.
(NB - Ik ben lid van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam).
Atie
Geplaatst op: 15-12-2010 03:01 Quote
Antisemitisme; vind ik een "vies woord" dat aangeeft dat bepaalde personen in welke staat dan ook "andersdenkenden" het leven in hun buurt niet gunt, terwijl deze aardbol (waar dan ook) voor iedereen een woonplaats zou kunnen zijn als we elkaar nu eens zouden accepteren als "mensen" en niet zouden kijken naar futiliteiten als afkomst, kleur of (wel of geen) religie!
Wanneer worden we toch eens wijs...
Diepeveen, R.T. (Rolf) [25514]
Geplaatst op: 15-12-2010 09:55 Quote
Ik vraag me af of Rouvoet dit artikel heeft geschreven nadat hij Bolkestein bij P&W had gezien? Dat kan ik me namelijk niet voorstellen. Zijn verhaal was zo indrukwekkend dat zelfs P&W zichtbaar ontdaan waren. Terecht zegt Rouvoet dat het conflict in het Midden-Oosten als legitimatie wordt gebruikt, maar hij vergeet de analyse van Bolkestein benoemen: de islamisering van het antisemitisme. Het was moedig van Bolkestein om dat te benoemen en ik hoop dat de CU dat ook gaat doen. Net zoals we ook in christelijke kring geconcludeerd hebben dat in het verleden bepaalde christelijke visies zoals de vervangingstheologie tot antisemtisme hebben geleid. Praten is mooi en goed, maar laat het alsjeblieft tot iets concreets leiden. En als dat niet lukt harde maatregelen. We gaan toch niet weer wegkijken?
André Rouvoet
Geplaatst op: 15-12-2010 10:24 Quote
Dank voor de reacties op mijn blog! Voor alle duidelijkheid: het rondetafelgesprek gaat niet over het MO-conflict, maar over de veiligheid van Joodse landgenoten hier in Nederland. Het doel van het gesprek is om (beter) zicht te krijgen op aard, omvang en ernst van het probleem en vervolgens concrete oplossingen te vinden voor de gesignaleerde problemen. Ik krijg zowel zeer bezorgde reacties als relativeringen van het probleem binnen. Reden te meer om er samen goed, nuchter en nauwkeurig naar te kijken en over te spreken. We maken het probleem niet groter dan het is, maar wat we zeker niet mogen doen is wegkijken als er reële problemen en gevoelens van onveiligheid zijn! Het is op zichzelf natuurlijk al veelzeggend dat de Joodse gemeenschap zich genoodzaakt ziet om zelf in financiële zin bij te dragen aan de veiligheid van oa hun onderwijsinstellingen.
Ik neem me voor om na het rondetafelgesprek (vanavond of morgen) via deze site een korte terugblik te geven.
mw.R.A.Eijkelboom
Geplaatst op: 15-12-2010 14:54 Quote
We moeten hier in Nederland eens een keer ophouden, om kritiek op Israël te bestempelen als anti-semitisme, want dat slaat nergens op! Als we het écht over anti-semtisme moeten hebben, dan komen we bij extreem-rechts uit!
Wat de gedragingen van een klein groepje Marokkaans-Nederlandse jongeren betreft, is het gevolg van de beelden die ze zien in het nieuws, hoe ultra-orthodoxe joden en ultra-nationalistische joodse kolonisten een waar terreur uitoevenen op onschuldige Palestijnse burgers in de bezette gebieden! Het is toch te dol voor woorden, dat zelf Israëlische militairen niet durven in te grijpen in bijvoorbeeld Hebron!
db
Geplaatst op: 10-03-2020 09:55 Quote
经常吃海带。海带中富含大量的碘元素粉嫩公主。这些碘元素对于优化女性身体内部循环和分泌系统具有特殊的功效;它还能够帮助乳房发育粉嫩公主酒酿蛋丰胸产品,减少乳房疾病出现;除此之外,它也能够美容美发丰胸产品,改善你的毛发质量,对于女性同胞来说,海带也是深受她们欢迎的食物丰胸粉嫩公主
Nieuw bericht