week 11 - 2006

zaterdag 18 maart 2006 19:36

Overal in het land zijn de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd en wordt er hard gewerkt aan collegevorming. In veel plaatsen komt er ruimte voor een ChristenUnie-wethouder. Daar zitten veel plaatsen tussen waar we nog nooit in het college hebben gezeten. Zoals bij voorbeeld in Apeldoorn, Ridderkerk en Leiden. Ik denk dat we een recordaantal wethouders gaan halen. Fijn dat er zoveel betrokken mensen klaar staan om dit belangrijke bestuurlijke werk op te pakken.

 

Deze week weer vooral in de Tweede Kamer aan het werk geweest. Daar ligt nog werk genoeg in deze tijd. Ik heb overleggen gehad met minister Remkes (over de veiligheidsregio), staatsscretaris Schultz (over de dienstregeling van de NS voor 2007), minister Pechtold (over vervanging van volksvertegenwoordigers bij ziekte of zwangerschap), minister Veerman (over het visserijbeleid) en minister Peijs (over de OV-chip). Stuk voor stuk interessante onderwerpen.

 

Met Remkes spreken we onder meer over de regionalisering van de brandweer. Naar mijn mening doet hij onvoldoende met een aangenomen motie van mijn hand waarin gemeenten de ruimte krijgen in bepaalde omstandigheden niet met de regionalisering mee te gaan. Bij het overleg over de dienstregeling NS dien ik twee moties in (o.a. bedoeld om sluiting van drie stationnetjes in Zeeland tegen te gaan) die al voldoende ondertekend zijn om straks een meerderheid te krijgen. Goed voor mijn gemiddelde, zullen we maar zeggen.

 

Overal in het land zijn de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd en wordt er hard gewerkt aan collegevorming. In veel plaatsen komt er ruimte voor een ChristenUnie-wethouder. Daar zitten veel plaatsen tussen waar we nog nooit in het college hebben gezeten. Zoals bij voorbeeld in Apeldoorn, Ridderkerk en Leiden. Ik denk dat we een recordaantal wethouders gaan halen. Fijn dat er zoveel betrokken mensen klaar staan om dit belangrijke bestuurlijke werk op te pakken. Als het om Apeldoorn gaat kost het me wel mijn medewerker Verkeer en Waterstaat, Paul Blokhuis. Het is hem van harte gegund. Al zullen we hem na 16 jaar noeste arbeid erg gaan missen. Ook onze voorlichter Nico Schipper wordt wethouder. Hij zal dat ambt in Nunspeet gaan uitoefenen. Mijn oud-medewerker Heleen van den Berg wordt wethouder in Ridderkerk. Zo blijkt een functie bij de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie ongekende perspectieven te openen. Nu is het overigens wel weer even genoeg. We houden graag nog wat mensen over in dit belangrijke jaar naar de landelijke verkiezingen toe.

 

Minder te spreken ben ik over de collegeonderhandelingen in Goes. Ik weet dat er een heel verhaal onder zit, maar van de publiciteit over het zogenaamde biddagakkoord word je niet vrolijk. Dat had anders gemoeten. Zo kun je ook wel eens te snel zijn.

 

De fractievoorzitters zijn vandaag o.l.v. Frans Weisglas naar India vertrokken. Ook André Rouvoet zal daar bij zijn. In principe wordt er tijdens vergaderweken niet gereisd. Als de voorzitter mee gaat is dat, zo blijkt, minder een probleem. Ik hoop dat ze een goede week met elkaar hebben en er ook echt wat van opsteken. Als ik naar het reisdoel en het programma kijk, zal dat wel gaan lukken. Anders zou Texel ook leuk geweest zijn!

 

Mijn collega Arno Visser is met zijn onderzoekscommissie TBS deze week met de openbare verhoren gestart. Het herinnert mij aan ruimt een jaar geleden toen ik zelf betrokken was bij openbare verhoren over de HSL-Zuid en de Betuweroute. De verhoren zijn (van wat ik gezien heb) zeer informatief. Nu maar hopen dat er straks ook een stevig rapport met aanbevelingen komt te liggen. Ik wens de commissie Visser veel succes.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 11 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.