week 14 - 2006

zaterdag 08 april 2006 00:00

Let’s go, was ook de kreet waarmee minister Verdonk tijdens de Bouwbeurs het Nederlandse volk uitlegde dat ze lijsttrekker voor de VVD wil gaan worden. Meest opmerkelijke punt uit haar presentatie: er moet meer gelachen worden om loonstrookjes. Hoe verzin je het. Ondertussen is Verdonk niet meer van de televisie weg te krijgen. Hier wordt van gesmuld. Behalve door Marc Rutte die, bij wijze van spreken, met zijn vingers in de neus lijsttrekker dacht te worden en nu een tegenkandidaat van formaat tegenover zich heeft staan. Dit is flauw, liet hij vanuit Beieren weten. Sterke tekst.

 

 

Heftig weekje achter de rug. Al begonnen we de week natuurlijk met een rustdag. Voor mij echt een baken van rust in mijn drukke bestaan. Wat een zegen als je dan ook echt je politieke werk even aan de kant kunt leggen. Ik ken veel collega’s die ook dan nog doorgaan. Doordraaien kan doldraaien worden. Take care!

Maandag de hele dag in den Haag geweest voor een overleg met minister Veerman over de toekomst van de landbouw. Een nota van Veerman waar ik ooit om gevraagd had vanwege het grote aantal landbouwbedrijven dat omvalt. Het debat viel me tegen. Veerman is naar mijn mening veel te veel het liberaliseringspad opgegaan. Het lukt me niet goed om echt met hem in debat te gaan over bijvoorbeeld de inkomenspositie van landbouwers. Veerman geeft aan dat we landbouwers geen fopspeen voor moeten houden. Alsof het me daar om gaat. Collega Oplaat geeft aan dat de toekomstvisie goed aansluit bij de opvattingen van de VVD. Dat zou Veerman toch stof tot nadenken moeten geven.

Dinsdag weer terug in den Haag voor o.a. fractievergadering, vragenuurtje en stemmingen. Daarna een debat met minister Peijs over de exploitatie van de Betuweroute. Dat is echt een heftig debat. Peijs stelt voor om de eerste vijf jaar met Prorail het (exploitatie)spoor op te gaan. Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder PvdA en VVD, vinden dat ook commerciële partijen daaraan deel moeten nemen. Omdat dit eerder mislukt is, ben ik daar wat terughoudend in. De minister een doodlopende weg in sturen zal namelijk weer veel kostbare tijd gaan kosten. En we willen allemaal zo graag dat vanaf 1 januari 2007 de goederentreinen gaan rijden. Omdat Peijs in haar antwoorden niet doorpakt, zet ik er in mijn tweede termijn een tandje bij. Ik wil weten wat haar politieke oordeel is over de situatie die dreigt te ontstaan als een meerderheid van de Tweede Kamer haar voorstellen niet overneemt. Ze blijft vaag in haar antwoorden. Zo komen we er niet uit. Volgende week verder. Ik blijf vannacht in den Haag. Bezoek nog mijn oude ‘huisbaas’ Cor en zijn vrouw.

Woensdagmorgen ben ik bij een overleg tussen fractiesecretaressen en ambtelijke secretaressen. Ook ben ik vandaag aanwezig bij een deel van een bijeenkomst in de zogenaamde Oude Zaal over RFID. Lousewies van der Laan (D66) opent in haar hoedanigheid als voorzitter van de themacommissie technologie de bijeenkomst en geeft onder meer aan dat de politiek nog niets aan dit onderwerp heeft gedaan. Ze wordt even later gecorrigeerd door de ‘dagvoorzitter’ die verwijst mijn naam noemt en aangeeft dat de ChristenUnie vorig jaar al aandacht voor deze nieuwe technologie heeft gevraagd. Dat klopt. We hebben daar een notitie over geschreven en in het bijzonder aandacht gevraagd voor de privacyaspecten die aan deze technologie vastzitten. Goed dat het onderwerp nu verder wordt opgepakt. Het wachten is ook op een beleidsvisie van de regering. Daarnaar heeft de Tweede Kamer gevraagd door unaniem een motie van de ChristenUnie hierover te steunen. Had collega van der Laan even niet opgelet?

Donderdagmorgen eerst een bijeenkomst met een aantal LNV-woordvoerders over onze reis naar de Verenigde Staten in de maand mei. Ik heb daar wel zin in. Onder andere om eens van dichtbij een aantal mega melkveehouderijbedrijven te bezoeken. In de plenaire vergaderzaal wordt vandaag met minister Verdonk gesproken over de problematiek van de Syrische asielzoekers. De kersverse kandidaat lijsttrekker voor de VVD overleeft (opnieuw) het debat weer. Een motie van wantrouwen krijgt geen steun van de regeringspartijen en de LPF. De SGP steunt deze keer wel de motie. Zo te zien doet het mevrouw Verdonk weinig. Het vraagstuk van de ministeriële verantwoordelijkheid zit niet in haar portefeuille, zal ze wel gedacht hebben. En degene die er wel overgaat zit in Australië/Indonesië.

Donderdag nog een klein debatje met minister Remkes over het uitblijven van de herziening van de Wet op de Lijkbezorging. Daar wachten we al erg lang op. Remkes probeert het uit te leggen. Na afloop zeg ik hem dat hij gewoon had kunnen zeggen dat de ambtenaar ziek was. Voor zover mij bekend was dat een van de belangrijkste redenen waarom het zo lang duurt. Tja. Zoiets zeg je natuurlijk niet. Donderdagavond ben ik in Groningen voor een spreekbeurt.

Vrijdag ben ik Amersfoort voor een aantal gesprekken. Zaterdag opnieuw voor een vergadering van de Bestuurdersvereniging. Ik kan meerijden met Esmé Wiegman, raadslid in Zwolle en ook landelijk bestuurslid. Er zijn circa 200 aanwezigen. Wat een sfeer. Waaronder een groot aantal nieuwe raadsleden en ook wethouders. Hun aantal groeit nog steeds. Ik loop vandaag ook nog een uurtje hard. Let’s go!

Let’s go, was ook de kreet waarmee minister Verdonk tijdens de Bouwbeurs het Nederlandse volk uitlegde dat ze lijsttrekker voor de VVD wil gaan worden. Meest opmerkelijke punt uit haar presentatie: er moet meer gelachen worden om loonstrookjes. Hoe verzin je het. Ondertussen is Verdonk niet meer van de televisie weg te krijgen. Hier wordt van gesmuld. Behalve door Marc Rutte die, bij wijze van spreken, met zijn vingers in de neus lijsttrekker dacht te worden en nu een tegenkandidaat van formaat tegenover zich heeft staan. Dit is flauw, liet hij vanuit Beieren weten. Sterke tekst. In de peilingen krijgt de VVD er enkele zetels bij deze week. Daar zal de euforie wel gaan toeslaan. Met alle risico’s van dien voor het kabinet. Zeker als er straks mogelijk nog twee lijsttrekkers in het kabinet zitting hebben. We volgen het met belangstelling.

Frans Weisglas maakt zich zorgen over het vertrek van een aantal kamerleden naar de lokale politiek. Het klopt dat er weer veel ‘geheugen’ uit de Kamer vertrekt. Soms gaat dat zo. Ik vind met name de stap van Adri Duivesteijn bijzonder. Hij gaat een nieuwe uitdaging aan in Almere. En samenwerken met Annemarie Jorritsma, die we bij de TCI nog langs gehad hebben vanwege haar aandeel als kamerlid en minister in de aanleg van de HSL en de Betuweroute. We zullen Adri missen. Weisglas vindt, zo lees ik op internet, dat kamerleden moeten beloven zeker acht jaar te blijven. Dat is bijzonder als je maar voor vier jaar gekozen wordt!

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 14 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.