Prof. Graafland: eurozone presteert slecht tot matig

Eurowoensdag 27 maart 2013 21:49

Prof. dr. J.J. Graafland (Universiteit van Tilburg) sprak vandaag in Brussel tijdens een symposium over de toekomst van de euro. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) organiseerde de bijeenkomst, die door veel EP-leden werd bezocht. Prof. Graafland analyseerde toekomst-scenario´s voor de euro en gaf helder aan dat de eurozone slecht tot matig presteert. Graafland: `De arbeidsmobiliteit in de eurozone is nihil, de export-industrie is er zeer verschillend en de openheid van de handelsbetrekkingen is met name bij de zuid-Europese landen gering. Ook de politieke samenhang in de eurozone is onvoldoende tot matig´

In zijn analyse naar een alternatief voor de eurozone gaf prof. Graafland aan dat de permanente kosten om de eurozone op te breken, gering zijn. Gering omdat de jaarlijkse economische groei in de eurozone gering is en lager ligt dan buiten die zone. Ook de exportprestaties van landen buiten de eurozone zijn beter. In een vergelijking liet prof. Graafland zien dat het herstel van IJsland veel sneller en beter verloopt dan dat van bijvoorbeeld Ierland. Prof. Graafland: `Devaluatie van een munt buiten de eurozone is gewoon meer effectief`.

Exit Griekenland en Cyprus

Prof. Graafland gaf aan, onder voorwaarden, voordelen te zien in een afsplitsing van Griekenland uit de eurozone. Mits in elk geval fors wordt afgeschreven op de schulden van het land. Buiten die zone acht hij de kansen op werkelijk herstel van de Griekse economie groter, en ook voor de resterende landen in de eurozone zou zo´n exit uiteindelijk meer stabiliteit geven. Voor een exit van Cyprus ziet hij soortgelijke voordelen. Wel is noodzakelijk dat er exit-condities worden opgesteld: momenteel kan een land niet uit de eurozone worden gezet. Het kabinet Rutte is door de Kamer verzocht met een voorstel voor die exit-condities te komen.

Labels
Crisis
Eurofractie
Europa

« Terug

Reacties op 'Prof. Graafland: eurozone presteert slecht tot matig'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > maart

Geen berichten gevonden