week 15- 2006

zaterdag 15 april 2006 21:41

Onze eigen gesplitste energiebedrijven kunnen een makkelijke prooi worden van de nu nog ongesplitste energiebedrijven uit bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. In feite zet Brinkhorst de Nederlandse energiebedrijven in de etalage. ’s Avonds geeft Brinkhorst in zijn termijn aan het hier helemaal niet mee eens te zijn. Veel retoriek bij hem deze keer. Dat debatteert lastig. Al eerder verweet hij ons “neo-nationalistisch” te zijn en had hij het over “ongezonde Oranjegevoelens”. Het CDA lijkt overigens om. Hoe leggen ze dat uit aan al die medewerkers van de energiebedrijven die kort geleden woordvoerder Jos Hessels nog luid hebben staan toejuichen op het Plein?

 

De week voor Pasen wordt vaak de stille week genoemd. Onze predikant had zijn ‘schaapjes’ nog geadviseerd daar in de agenda rekening mee te houden. Tijd te nemen om je te concentreren op de boodschap van Pasen. Ik ben voor een groot deel geen baas over mijn agenda en dat heb ik deze week wel weer gemerkt. Het was erg druk. Mijn voorbereiding op Pasen heb ik vooral gezocht tijdens de treinreizen met een uitvoering van de Mattheus Passion op mijn MP3-speler. Geweldige muziek en een boodschap die diep gaat.

De afgelopen week was het weer druk. De maandag viel nog wel mee. Overdag thuis gewerkt en ’s avonds met zoon Aron getuige geweest van de installatie van de wethouders in mijn woonplaats Zwolle. Waaronder de ChristenUnie-wethouder Janco Cnossen, die aan zijn tweede termijn mag beginnen. Deze week kwamen er weer een groot aantal ChristenUnie-wethouders bij. De teller staat inmiddels op 80. In Utrecht maakt de ChristenUnie definitief deel uit van het college. Een memorabel feit dat we voor het eerst een collegeplaats in een G4-gemeente hebben. Tymon de Weger, sinds maandag ex-wethouder in Enschede, is voorgedragen als ChristenUnie-wethouder in Utrecht. Ik ben daar zeer content mee. Met hem kunnen we goed voor de dag komen. Petje af overigens voor Mirjam Bikker, de jonge lijsttrekker van de ChristenUnie in Utrecht (23 jaar) die de onderhandelingen heeft gedaan. Onthoudt u deze naam.

Dinsdagmorgen eerst weer fractievergadering. Daarna het vragenuurtje en de stemmingen. We stemmen als ChristenUnie tegen de wet Ambulancezorg. Ik leg in een stemverklaring uit dat vooral de niet voor 100% publieke borging van de geïntegreerde meldkamer van politie, brandweer en ambulance (het hart van de veiligheidsregio) voor ons daarin doorslaggevend is geweest. ’s Middags de eerste termijn van de behandeling van een initiatiefwetsvoorstel van de collega’s Wolfsen en Luchtenveld. Zij introduceren een boete voor overheden die zich niet houden aan wettelijke termijnen. De VVD stelt voor om de vreemdelingenwet daarvan vrij te houden. Dat lijkt me een slecht idee. Juist daar zou een financiële prikkel wel eens goed kunnen helpen. Vandaag de laatste werkdag van mijn (VenW-)medewerker Paul Blokhuis. Morgen wordt hij geïnstalleerd als wethouder in Apeldoorn. Het is hem gegund maar we zullen hem erg missen. Niet in de laatste plaats zijn groot gevoel voor humor.

Woensdagmorgen besluit ik een vergadering van het Presidium te laten lopen om mails en post weg te werken. Daarna een ontmoeting met een groot aantal PO-schoolleiders uit het gereformeerd onderwijs. Ik heb daarvoor ook een aantal collega’s uitgenodigd: Jan de Vries (CDA), Mariëtte Hamer (PvdA), Ursi Lambrechts (D66), Eric Balemans (VVD) en Paul Jungbluth (GroenLinks) uitgenodigd. Ze zijn er tot mijn vreugde allemaal. We spreken onder meer over het initiatief wetsvoorstel van PvdA/SP/GL/D66/LPF over de acceptatieplicht en de uitvoering van de motie van Aartsen/Bos over de voor- en naschoolse opvang. Goed om dergelijke ontmoetingen en gesprekken te hebben. Ik voer met ambtelijk secretaris Jacob Pot ook nog een tweetal sollicitatiegesprekken (de ontstane vacatures moeten wel weer ingevuld worden) Aan het eind van de middag en aan begin van de avond een debat over de tussenschoolse opvang met minister van der Hoeven. Laat thuis.

Donderdagmorgen spreek ik eerst met medewerker Pieter Grinwis het debat over de splitsing van de energiebedrijven door. Daar debatteren we vanmiddag en vanavond met minister Brinkhorst over. Een aantal weken geleden hebben we er al een hele maandag over gedebatteerd. Het eind komt in zicht. Ik krijg vandaag ook een nieuwe laptop met de nodige uitleg daarbij. Op het Plein staan medewerkers van NedCar te demonsteren en ook nog wat mensen uit de energiewereld. In de Tweede Kamer wordt gedebatteerd over de eigen kinderopvang, die wij veel te duur vinden (800.000 euro voor 23 kindplaatsen!). Frans Weisglas gaat er weer mee terug naar het Presidium, maar hij moet weten dat alles al gedaan is om dat bedrag omlaag te krijgen. Je doet het voor dit geld of anders niet. ‘Gewoon’ stemmen dus!

Donderdagmiddag het debat over de splitsingswet. Een pittig onderwerp waar we als ChristenUnie stevig aan meegedaan hebben. Ik geef in mijn termijn aan dat aan een aantal bezwaren van mijn fractie tegemoet is gekomen, maar dat we het nog steeds niet verantwoord vinden om als eerste land in Europa al zo ver te gaan. Onze eigen gesplitste energiebedrijven kunnen een makkelijke prooi worden van de nu nog ongesplitste energiebedrijven uit bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. In feite zet Brinkhorst de Nederlandse energiebedrijven in de etalage. ’s Avonds geeft Brinkhorst in zijn termijn aan het hier helemaal niet mee eens te zijn. Veel retoriek bij hem deze keer. Dat debatteert lastig. Al eerder verweet hij ons “neo-nationalistisch” te zijn en had hij het over “ongezonde Oranjegevoelens”. Het CDA lijkt overigens om. Hoe leggen ze dat uit aan al die medewerkers van de energiebedrijven die kort geleden woordvoerder Jos Hessels nog luid hebben staan toejuichen op het Plein?

Het CDA heeft deze week overigens vergaderd over de ontstane situatie na de gemeenteraadsverkiezingen. Ze hebben daarvoor de Oude Zaal gebruikt. Er moet meer gevoel bij komen, zo wordt gezegd. In Trouw van vandaag is ook oud-voorzitter Tineke Lodders kritisch over de situatie in haar partij. Voor mij als buitenstaander is de kwaal helder. Het CDA heeft zich in dit kabinet veel te veel overgeleverd aan de VVD. Dat is nog tot daar aan toe, maar Balkenende heeft zich zelfs op voorhand al uitgesproken voor een kabinet CDA/VVD na 2007. Dan vraag je om moeilijkheden. Saillant detail is nu dat de VVD aan het stijgen is in de peilingen en het CDA op het (lage) niveau van 1998 is terechtgekomen. Dat de spanningen in de partij dan oplopen is niet zo vreemd. D66 staat overigens voor de zoveelste week op 2 zetels in de peilingen. Dat zal toch ook geen lekker gevoel geven. Verdonk wenst overigens waarnemers bij de interne verkiezing van een VVD-lijsttrekker. Gekker moeten we het toch niet gaan maken. Zo blijft ze wel ‘nieuws’ maken en dat zal ongetwijfeld de bedoeling zijn. Ik meld me dan ook bij dezen als waarnemer aan. Ik wil heel graag weten waarom zoveel liberalen (volgens een AD-onderzoek 70%) in deze vrouw het boegbeeld van het liberalisme van de toekomst zien. Op afstand is zoiets namelijk niet te volgen.

Deze week stond voor een deel in het teken van het overlijden van Gerard van het Reve. Ik realiseerde me deze week dat ik nauwelijks iets van deze schrijver heb gelezen. En dat voor iemand die altijd veel gelezen heeft en nog steeds leest. En verboden boeken vond ik vroeger extra interessant. Ik merkte dat ook een aantal van mijn collega’s weinig van Reve hadden gelezen. In de media overigens wel veel aandacht voor deze schrijver.

Deze week ook veel aandacht in de media voor de verkiezingen in Italië. Ponti weet Berlusconi net voor te blijven. Er worden nog wat stemmen herteld, maar duidelijk is wel dat Berluscuni zijn dagen als premier geteld zijn. Ik ben blij dat ik niet stemgerechtigd ben in Italië. Dat zou ik erg lastig gevonden hebben.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 15- 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.