week 16 - 2006

zaterdag 22 april 2006 22:29

Barend en van Dorp gaan ook een tandje minder functioneren. Vrijdag hadden ze hun laatste uitzending. André mocht met de gevaarlijke tante Louisewies het ja/nee-vragenspelletje presenteren. Balkenende wilde niet meewerken aan een korte quote. Ook dat leverde hilarische televisie op. Je vraagt je wel af wat voor media-adviseurs onze premier heeft. Waarom zegt hij niet gewoon in de camera dat hij Barend en Van Dorp + Postbanktijger Jan Mulder nooit op zijn verjaardagsvisitie zal uitnodigen en dat hij blij is dat ze van de buis verdwijnen. Klaar. Nu oogstte hij hoon en dat had best anders gekund. Bas van der Vlies ging hem daarin voor.

 

 

Het Paasweekend was geweldig. Heerlijk uitgerust, met name tijdens de kerkdiensten het Paasfeest intens beleefd, genoten van het heerlijke weer, fijn met het gezin uitgeweest op Tweede Paasdag. De dagen vlogen voorbij.

Dinsdag weer naar den Haag. De zogenaamde postkoetsdagen zijn afgeschaft. Vroeger kreeg men een dag extra om naar den Haag te reizen. Nu gaat het (gelukkig) allemaal wat sneller, maar plezierig is het niet. Tijdens de Paasdagen willen we graag even het werk naast ons neerleggen. Dat betekent wel dat we dinsdag direct aan de bak kunnen zonder al te veel voorbereiding. Gelukkig viel de agenda mee.

Minister Peijs spreekt vanmorgen mijn voicemail in met de mededeling dat de exploitatie van de Betuweroute toch breder opgepakt kan gaan worden. Als haar dat niet gelukt was, was het dinsdag tot een frontale botsing met de Tweede Kamer gekomen. Dit is echt een narrow escape voor haar. Tijdens het vragenuurtje zitten Rutte en Verdonk keurig naast elkaar in vak K. Eigenlijk zou Jelleke Veenendaal er nog bij moeten zitten, zegt Boris van der Ham (D66) tijdens een interruptie. Boris is altijd in voor een goede grap. Ik kan dat wel waarderen.

Vandaag ook twee gasten uit de gemeente Veenendaal op bezoek. Ze genieten van de hectiek van het kamergebeuren. André vraagt Balkenende om een brief over ministeriële verantwoordelijkheid in relatie tot de uitspraken van Verdonk in het AD. Eind van de week ligt er een slap briefje waar Balkenende zich eigenlijk diep voor moet schamen. Zeker als je bedenkt dat vrijdagavond in Nova minister Remkes aangeeft de uitspraken van Verdonk niet slim te vinden en ook Verdonk zelf aangeeft dat dit een misser was. Hier gaan we met Balkenende nog maar eens verder over spreken. Zo gaan we niet met dit belangrijke staatsrechtelijke principe om.

Woensdagmorgen spoedberaad in het presidium over de kinderopvang. Het blijkt allemaal opeens een stuk goedkoper te zijn (275.000 euro) omdat het reguliere onderhoud in het bedrag was opgenomen. Tja. We wensen Frans Weisglas veel succes voor het debat van een dag later. De fractie van de ChristenUnie zal dit voorstel in ieder geval niet steunen.

Woensdag heb ik een aantal debatten tegelijk. Dat is lastig. Eerst een debat met minister van der Hoeven en staatssecretaris van Hoof over het praktijkonderwijs. Ik maak me in het bijzonder druk over de moeilijke uitstroom van deze leerlingen. Omdat o.a. de sociale werkvoorzieningen met wachtlijsten werken, blijvend deze kwetsbare kinderen vaak nog lange tijd op hun school zitten. Als deze kinderen thuis komen te zitten, dan vallen ze sterk terug in hun ontwikkeling. Van Hoof stelt zich zeer formeel op. Hij redeneert nadrukkelijk vanuit de instellingen en de regeltjes. Dat schiet niet op. Waarom stellen we hier niet het kind centraal en zoeken we naar oplossingen voor deze weerbarstige problematiek?

Snel naar de plenaire vergaderzaal om mijn tweede termijn uit te spreken in het debat over de splitsingswet energiebedrijven. Ik geef aan dat mijn fractie deze wet te vroeg vindt komen. Nederland gaat als eerste de bedrijven splitsen in Europa. De straks gesplitste energiebedrijven zullen nu een makkelijke prooi worden van de grote buitenlandse ongesplitste energiebedrijven. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik dien een motie in om de wet nader aan te houden. De kans dat deze motie het gaat halen is helaas niet groot.

Snel naar een overleg met minister van der Hoeven over de verkleining van de groepsgrootte van het VSO-ZMLK. Een onderwerp waar ik al jaren voor knok. Het leek geregeld, maar nu werkt de minister de regeling onvoldoende uit en komt de verkleining van deze groepen nog onvoldoende van de grond. CDA en VVD steunen echter de minister. Dit onderwerp raakt mij. Het gaat hier om autistische jongeren en hun begeleiders die onze steun verdienen. Ongelofelijk dat minister van der Hoeven daar zo mee om gaat. De afgepaste wijze waarop ze mij antwoord gaf zei voldoende. Ik geef niet op, maar zal volgende week nog een keer een motie indienen en proberen de meerderheid van de kamer achter mij te krijgen. De sector is ten einde raad. Ik sluit niet uit dat ze straks met bussen vol met autistische kinderen naar den Haag zullen komen. Moet dat nu echt zo ver komen, Maria?

Donderdag vooral een dag van gesprekken. Onder andere functioneringsgesprekken met medewerkers. Ook nog een overleg met minister Veerman over de visserij (o.a. de mosselen in de Oosterschelde).’s Avonds in Utrecht op verzoek van Roel Kuiper een gesprek met hem, Geert Jan Spijker en Matthijs de Blois over de grondwet. Een boeiende materie. Wat heb ik toch een afwisselend beroep.

Vrijdagochtend al vroeg naar Hardenberg met Co Verdaas en Eddy van Hijum. We hebben weer eens een gezamenlijk werkbezoek. We spreken met het nieuwe college dat een prima samenstelling kent (CDA, PvdA, ChristenUnie). Daarna naar de Wavin. Een geweldig mooi bedrijf in kunststof leidingen. Marktleider in Europa. We krijgen een prima presentatie en bezoeken ook enkele productiehallen. Met Co ga ik ook nog naar wooncorporatie Beter Wonen. Ook hier weer veel informatie en een wandeling door een herstructureringsgebied. Al met al een zeer informatief werkbezoek. ’s Avonds nog een bestuursvergadering van Gave in Harderwijk. Wat een week.

Zaterdag toch weer vroeg er uit: partijcongres ChristenUnie in Lunteren. Niet echt een spectaculair congres. Dat was ook niet te verwachten zo na de gemeenteraadsverkiezingen. Wel de bespreking van een eerste verkiezingsmanifest. De tekst daarvan is op de site van de ChristenUnie terug te vinden. Ook een goede, wervende speech van André. ’s Avonds nog met Marjette gewandeld en daarna nog een uur hardgelopen. Even alles er uit gooien. Dat voelt goed.

Of de nieuwe nota van de SGP over de positie van de vrouw bij hun achterban goed is gevallen weet ik niet. Ik moet toegeven dat er een stap gemaakt wordt die tot nu toe nog principieel werd afgewezen. Vrouwen mogen nu lid worden van de partij. Gemeenteraadslid, Statenlid of Kamerlid worden is er echter niet bij. Ook hebben verenigingen het recht af te zien van een verruiming van het beleid. Al met al een in mijn ogen wat hybride besluit. Dat is overigens hun goed recht. Laten wij niet voor andere partijen gaan invullen hoe ze hun vereniging moeten inrichten.

De tweestrijd tussen Verdonk en Rutte gaat ook onverminderd voort. Het leverde donderdagavond een hilarisch stukje (Nova)televisie op. Rutte presenteert in de studio vol trots een nieuw plan (iets met de IND en buitenlandse studenten) en Verdonk reageert op locatie met de mededeling dat ze dat allemaal al gedaan heeft. De media-aandacht voor de VVD is overigens wel heel erg groot. Dat kan toch wel een tandje minder.

Barend en van Dorp gaan ook een tandje minder functioneren. Vrijdag hadden ze hun laatste uitzending. André mocht met de gevaarlijke tante Louisewies het ja/nee-vragenspelletje presenteren. Balkenende wilde niet meewerken aan een korte quote. Ook dat leverde hilarische televisie op. Je vraagt je wel af wat voor media-adviseurs onze premier heeft. Waarom zegt hij niet gewoon in de camera dat hij Barend en Van Dorp + Postbanktijger Jan Mulder nooit op zijn verjaardagsvisitie zal uitnodigen en dat hij blij is dat ze van de buis verdwijnen. Klaar. Nu oogstte hij hoon en dat had best anders gekund. Bas van der Vlies ging hem daarin voor.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 16 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.