week 17 - 2006

zaterdag 29 april 2006 22:11

Wie niet zo goed oppast, is Lousewies van der Laan. Dat lijkt me nu niet zo handig om je in een interview zo af te zetten tegen coalitiegenoot CDA. Zijn dit de laatste stuiptrekkingen van D66? Je vraagt je af wat voor een dergelijke fractie in deze fase de beste strategie zou zijn? Mocht ik het weten, dan houd ik dat mooi voor me. Er zijn grenzen in wat je voor een ander kan en wilt betekenen.

 

Het is vandaag koninginnedag. Helaas valt het weer wat tegen. Op televisie zie ik de koninklijke familie in Zeewolde aankomen. Het had net zo goed Alaska kunnen zijn. Sneeuw en hagel kwamen uit de lucht vallen. Aan het eind van de dag merkte de koningin in Almere op dat ze het vorige bezoek aan deze stad ook nog goed wist te herinneren. Ook toen was het koud en regende het. Lang leve Flevoland. Ik ga er morgen op familiebezoek heen en hoop op beter weer. Het was overigens in Zwolle vandaag niet veel beter. Het grootste deel van de dag heb ik met Marjette ons huis overhoop gehaald. Volgende week wordt er binnen geschilderd en de vloer gelakt. Zoiets moet je vooral niet te vaak doen.

Maandag thuis gewerkt en aan het eind van de middag naar Katwijk vertrokken. Daar heb ik een spreekbeurt gehouden over seks en geweld in de media. Ik heb onder meer een schets gegeven van het veranderende medialandschap en het gebruik bij jongeren. Uiteraard ook aandacht voor de muziekzenders MTV en TMF. Je zou denken dat met een dergelijk thema de organisatie er stoelen bij moet slepen. Dat viel mee. Het voorjaar komt eraan en dat merk je op zulke avonden. Toch was er nog een redelijk aantal mensen aanwezig en hadden we een boeiende discussie over dit aansprekend thema. Na afloop niet meer naar huis, maar naar den Haag waar ik in een hotel de nacht heb doorgebracht.

Dinsdag vroeg op de fractie. Er ligt nog werk genoeg. Fractievergadering, vragenuurtje en stemmingen. Tijdens het vragenuurtje onder meer aandacht voor de hype van de week: het vak Nederlands op het mbo. Scholen hebben de ruimte gekregen om vakken geïntegreerd aan te bieden. Na een publicatie in de Telegraaf vindt ondermeer het CDA (collega Jan de Vries) dat dit niet op mag gaan voor het vak Nederlands. Wat spreekt hier een wantrouwen in de mbo-docenten uit. En in de onderwijsinspectie die tot taak heeft de kwaliteit van het onderwijs te bewaken. Vandaag redelijk op tijd naar huis. Ik kan ’s avonds nog een uur hardlopen. In training voor de halve marathon moet ik zeker tweemaal per week (het liefst driemaal maar dat lukt bijna nooit) de loopschoenen onder binden. Still going strong!

Woensdag een volle dag in den Haag. Onder meer neem ik deel aan het vervolg van het debat over het initiatiefwetsvoorstel van Wolfsen/Luchtenveld. We kunnen dat –helaas voor de initiatiefnemers- nog niet afronden. Ik kan vanavond gelukkig nog naar huis. Ik ken geen betere plaats om de nacht door te brengen.

Donderdag onder meer een debat over Nedcar (gelukkig is daar deze week een akkoord gesloten tussen de bonden en de werkgever) en de groepsverkleining VSO-ZMLK. Voor dat laatste onderwerp neem ik met collega’s nog tekeningen in ontvangst van een viertal leerlingen. Ook heb ik op radio 2 nog een debatje met collega Ine Aasted Matsen (CDA) over dit onderwerp. Helaas weet ik voor mijn motie aan het eind van de dag geen meerderheid te krijgen. De coalitie stemt tegen. Zeer teleurstellend. Vooral voor al die docenten en (kwetsbare) leerlingen die de gewenste klassenverkleining aan zich voorbij zien gaan.

Het is donderdag de laatste vergaderdag voor het meireces. Ik zit uiteindelijk iets over 22.00 uur met Tineke Huizinga in de trein. We heffen het glas/plastic bekertje met een aantrekkelijke inhoud in het besef dat we pas over twee weken weer in den Haag terug zullen komen. Dat is wat mij betreft overigens betrekkelijk. Volgende week ga ik een midweekje met mijn gezin op vakantie (ons huis wordt aangepakt, dus wegwezen) en we hebben een huisje aan zee in de buurt van den Haag. De tweede week van het meireces zal ik met een aantal collega’s uit de LNV-commissie naar de Verenigde Staten afreizen. Dat wordt een interessant werkbezoek (Washington, Wisconsin) waar ik me nu al op verheug. Tineke hoopt naar Indonesië af te reizen. Het grootste deel van de fractie vliegt er even tussen uit. André past deze week op het land.

Wie niet zo goed oppast, is Lousewies van der Laan. Dat lijkt me nu niet zo handig om je in een interview zo af te zetten tegen coalitiegenoot CDA. Zijn dit de laatste stuiptrekkingen van D66? Je vraagt je af wat voor een dergelijke fractie in deze fase de beste strategie zou zijn? Mocht ik het weten, dan houd ik dat mooi voor me. Er zijn grenzen in wat je voor een ander kan en wilt betekenen.

Wouter Bos bracht deze week zijn plannen voor de hervorming van de verzorgingsstaat naar buiten. Vooral zijn plannen voor de levensloopregeling krijgen veel kritiek. Te betuttelend, ondoordacht. Komt Bos een keer met plannen naar buiten, is het weer niet goed. Duidelijk wordt wel dat de campagne naar de verkiezingen van mei 2007 nu echt begonnen is. Rita Verdonk hield zich deze week overigens erg rustig. Ze wacht waarschijnlijk op een nieuw moment om in de media te vlammen. We zijn benieuwd.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 17 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.