Slob: Koop deel IJsselmeervissers uit

Arie Slob 2012donderdag 06 maart 2014 10:46

IJsselmeervissers moet een toekomstperspectief worden geboden. Zij moeten worden gecompenseerd wanneer er langere tijd niet gevist mag worden. Hiervoor pleit de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie naar aanleiding van het advies van de commissie Van Kampen die heeft geadviseerd om de visserij drastisch te beperken gezien de lage visstand. Arie Slob: “Je kunt niet van de vissers vragen drie jaar te stoppen met vissen of zelfs hun hele bedrijf op te doeken zonder dit te compenseren. De lage visstand in het IJsselmeer heeft vele oorzaken en die komen lang niet allemaal door de vissers."

Er zijn volgens de ChristenUnie onder andere te veel visvergunningen. Slob: ,,Ook is het aantal vissen afgenomen door de betere waterkwaliteit waar de overheid zelf op heeft aangestuurd. Dit is dus geen normaal bedrijfsrisico. Staatssecretaris Dijksma moet over de brug komen met geld: koop vissers uit en compenseer vissers die niet worden uitgekocht nu ze de komende jaren op een aantal vissoorten niet kunnen vissen. De vissersfamilies rond het IJsselmeer mogen niet langer in onzekerheid worden laten. De ChristenUnie wil snel een regeling.”

Een warme sanering van een deel van de vissersvloot en compensatie voor de vissers die een paar jaar niet of minder mogen vissen kost enkele miljoenen. “Dan houd je een kleinere vloot over die ook in de toekomst kan blijven vissen. Het Rijk verdient fors aan de opbrengsten van zandwinning en andere activiteiten rond het IJsselmeer zoals het plaatsen van windmolens. Een deel van de opbrengst hiervan kan worden ingezet om de vissers te compenseren”, aldus de Parlementariër.

 

Labels
Arie Slob
Tweede Kamer
Visserij

« Terug

Reacties op 'Slob: Koop deel IJsselmeervissers uit'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > maart

Geen berichten gevonden