ChristenUnie: Toch kwartierdienst op de Valleilijn

valleilijn-trein+op+station+barneveld-centrum2vrijdag 07 maart 2014 09:54

Op verzoek van de ChristenUnie debatteerde de Tweede Kamer donderdagavond over de toekomst van de Valleilijn. Kamerlid Carla Dik-Faber diende gesteund door SGP en D66 een motie in om toch een kwartierdienst te realiseren.

Eerder deze maand liet staatssecretaris Mansveld weten het niet nodig te vinden om de kwartierdienst op de Valleilijn door te trekken van Barneveld naar Ede-Wageningen en het ook niet nodig te vinden de lijn door te laten rijden naar Arnhem. Dik-Faber: “Een kwartierdienst zou juist heel goed zijn voor de regio. De Valleilijn zit aan de grenzen van de capaciteit en treinen zijn regelmatig in de spits overvol. Met een kwartierdienst kunnen reizigers zich beter over de treinen verspreiden en ontstaat er ruimte voor de lijn om verder te groeien.”

Momenteel rijden de treinen tot Barneveld elk kwartier, maar tussen Barneveld en Ede slechts 2x per uur. De ChristenUnie wil zo spoedig mogelijk op de hele Valleilijn een kwartierdienst invoeren. “De lijn wacht al jaren op maatregelen, de staatssecretaris moet nu gewoon een besluit nemen”. Vandaag werd bovendien bekend dat een kwartierdienst een positieve score heeft in de maatschappelijke batenanalyse en dat doorrijden naar Arnhem zelfs het gunstigst scoort. De motie vraagt daarom ook om samen met de provincie Gelderland en vervoerder Connexxion een doorgaande verbinding naar Arnhem te onderzoeken. “Het lijkt er op dat het doortrekken van de lijn naar Arnhem in plaats van de NS stoptrein zowel voor de reiziger als voor de belastingbetaler de beste oplossing is. Anders duurt een overstap op Ede-Wageningen bijna een kwartier of zijn de benodigde investeringen voor een snelle betrouwbare overstap veel hoger. Wij willen dat de staatssecretaris dit voor de herfst uitzoekt omdat dit najaar een besluit valt over de hoofdrailnetconcessie van NS en het traject Ede-Arnhem onderdeel is van het hoofdrailnet.” Aanstaande dinsdag zal de Tweede Kamer stemmen over de motie en blijkt of er een meerderheid is.

Labels
Carla Dik
Tweede Kamer
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: Toch kwartierdienst op de Valleilijn'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > maart

Geen berichten gevonden