ChristenUnie-vrouwen: minimumleeftijd bezoeker prostituee omhoog

_DSC1070zaterdag 08 maart 2014 11:46

We mogen niet langer de vrouwonvriendelijke praktijk van raamprostitutie negeren. Dat statement maken ChristenUnie-vrouwen uit Amsterdam, Den Haag en Utrecht op Internationale Vrouwendag.

Ook willen de kandidaat-raadsleden dat de verhoogde leeftijd van 21 jaar die gaat gelden voor prostituees ook de minimumleeftijd voor de klant gaat worden. Tineke Smith (ChristenUnie-SGP Den Haag) werkte zeven jaar als vrijwilligster onder prostituees: ,”Ik heb vaak meegemaakt dat de vrouwen achter de ramen door (potentiële) klanten zeer denigrerend werden benaderd of bekeken. Alsof het dingen zijn in plaats van iemands dochter en iemands moeder. Deze vrouwen verdienen respect zoals ieder ander.”
 
Na 13 jaar legalisering van de prostitutiewet, moeten we als samenleving onze conclusies trekken. Prostitutie is nauw verbonden met criminaliteit, onveiligheid en onvrijwilligheid. Tineke Smith: ”Wij willen, net als in Rotterdam al het geval is, een einde aan de raamprostitutie in Den Haag, Amsterdam en Utrecht.
 
Jolande Uringa (ChristenUnie Utrecht): ”In de opvoeding, het onderwijs en in de samenleving hebben we de mond vol over het bijbrengen van respect voor vrouwen. Dat wordt in één klap teniet gedaan door een paar bezoekjes aan de prostitutiestraten, soms zelfs de ‘vleescarrousel’ genoemd. We geven als samenleving een dubbel signaal aan jongeren.”
 
Uit onderzoekt blijkt hoe sterk de relatie tussen prostitueebezoek op jonge leeftijd en de problemen rond relatievorming en extreme seksuele wensen zijn. Uringa: ,,Laten we beginnen om de leeftijd van de prostituee en de klant gelijk te trekken naar 21 jaar. Het is toch vreemd dat een jongere zich moet legitimeren om een biertje te kopen, maar bij een bezoek aan een prostituee geen leeftijdsgrens geldt.”
 
Tjitske Kuiper (ChristenUnie Amsterdam) begrijpt niet waarom niet veel meer vrouwen van de vrouwenbeweging zich uitspreken tegen de grote schaal van dwang en uitbuiting in de prostitutiesector:, “Het is een wereld die van begin tot eind wordt gedomineerd door mannen. Uit onderzoek blijkt dat 90 % van de vrouwen wil uitstappen, maar ze zitten vaak vast in een wereld die bol staat van criminaliteit en mensenhandel. We mogen niet langer wegkijken en denken dat we dit goed hebben geregeld in Nederland. De ChristenUnie stopt het liefst helemaal met het gedogen van prostitutie.”
 
Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) werkt aan een initiatiefwet om mannen strafbaar te stellen die willens en wetens een gedwongen sekswerker bezoeken. De klant wordt daarmee verplicht de misstanden te melden in plaats van seks met een uitgebuite prostituee te hebben.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Manifest 'aanpak van uitbuiting, mensenhandel en criminaliteit'175,3 kBapplication/pdfdownload
Labels
Gert-Jan Segers

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie-vrouwen: minimumleeftijd bezoeker prostituee omhoog'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > maart

Geen berichten gevonden