week 20 - 2006

zaterdag 20 mei 2006 21:28

Dit was de week van Ayaan, de dochter van Hirsi, die de zoon is van Magan, de zoon van Isse, de zoon van Guleid, die de zoon was van Ali, die de zoon was van Wai’ays, die de zoon was van Muhammad, van Ali, van Umar, van Osman, van Mahamud. Vorige week gaf ik in mijn weblog aan dat de VVD een megaprobleem had. Ik heb niet overdreven. Al had ik dit scenario ook niet voorzien.

 

Mijn zondag verliep nog zo rustig. Tenminste, in mijn kerkelijke gemeente waren er 50 (!) jongeren die belijdenis van hun geloof aflegden. Een mede om die reden geweldige zondag. Ontroerend om te zien dat in een tijd waar geloof en religie op hun retour lijken te zijn, nog zoveel jonge mensen er met overtuiging voor durven te kiezen.

Maandagmorgen begon het harde Haagse leven weer. Ik kon direct vol aan de bak: een wetgevingsoverleg over het hoger onderwijs. Dat betekende een dag lang vergaderen met staatssecretaris Rutte. Hij wil studenten leerrechten geven zodat ze makkelijk kunnen switchen van instelling. Ook zet het studenten op scherp. Als de leerrechten op zijn, dan zullen ze meer voor hun studie moeten gaan betalen. Nu ben ik ook wel voor het op scherp houden van instellingen, maar de vraag is wel of de wijze waarop Rutte de leerrechten wil invullen zowel voor student als instelling goed zal uitwerken. We vergaderden tot 18.00 uur en zullen op een later moment plenair verder gaan.

Maandag werd al duidelijk dat Hirsi Ali naar de VS gaat vertrekken. Het bericht was niet bevestigd, maar er was weinig twijfel over de juistheid ervan. De media sprong er, niet geheel onlogisch, bovenop. Minister Verdonk gaf maandagavond de hele discussie een nieuwe dimensie. In een kort briefje aan de Kamer gaf ze aan dat Hirsi Ali vooralsnog niet werd geacht Nederlander te zijn. Dit briefje had de uitwerking van een fragmentatiebom. Misschien zullen we het ooit nog een keer te horen krijgen, maar vooralsnog heb ik geen idee waarom Verdonk in een voor haar ongekend tempo en op deze onnavolgbare wijze de Tweede Kamer over de situatie van Hirsi Ali heeft bericht.

Dinsdag weer terug in den Haag. Uiteraard spreken we in de fractievergadering over de ontstane situatie. Dan wordt ook duidelijk dat er een spoeddebat over deze kwestie gehouden zal worden. Het debat begint aan het eind van de middag en duurt uiteindelijk tot 03.00 uur de andere dag. Het werd een fascinerend debat. Al was het maar vanwege het feit dat voor het eerst in deze kabinetsperiode zowel D66 als het CDA volledig los waren in de richting van een coalitiepartner. Dat smaakt naar meer.

Namens de ChristenUnie was André Rouvoet onze woordvoerder en ik vond dat hij het uitstekend deed. Zijn teksten zijn terug te vinden op www.christenunie.nl. De slotconclusie van het debat was dat Verdonk nog eens zorgvuldig gaat kijken naar haar eerder ingenomen standpunt en dat ook Hirsi Ali de ruimte en tijd krijgt om nadere gegevens aan te leveren. Daar hadden we dan ca. 10 uur debatteren (inclusief schorsingen) voor nodig.

Omdat alle hotels in den Haag vol zaten (ik begon te laat te bellen) moest ik om 03.00 uur nog naar huis. Gelukkig was er een gedeputeerde uit Groningen die zowel Eddy van Hijum als mij in Zwolle wilde neerzetten. Op dat soort momenten gaat er niets boven Groningen. Tegen 05.00 uur (het begint buiten al licht te worden) stap ik mijn echtelijke bed in. Gaap.

Deze hele kwestie doet de VVD niet veel goed, denk ik zo. Het blijkt nog niet uit de peilingen, maar de situatie heeft een hoog implosiegehalte. Ik ben nu minder zeker van een overwinning van Verdonk. Mocht zij toch winnen, dan zal de vlag bij veel liberalen niet uit gaan. Rutte wil, zo geeft hij aan, niet over de rug van Hirsi Ali de verkiezingen winnen. Dat zijn teksten waar je je zakdoek bij te voorschijn haalt. Het blijft een groot strategisch spel om de macht bij de VVD. Dat ze een leider nog hebben, is wel duidelijk. Het na het vertrek van van Aartsen ontstane machtsvacuüm heeft hen in ieder geval nog weinig goeds gebracht.

Deze week trad ook onze MP weer eens wat naar voren. Wel een beetje laat. Het was misschien beter geweest als hij dat voordat de brief van Verdonk de deur was uitgegaan had gedaan. Om nog eens zo’n situatie te voorkomen heeft hij in ieder geval Verdonk onder curatele geplaatst. Dat is nog eens daadkracht. Gebruikmakend van de situatie bij de VVD liet hij (eindelijk) ook zijn voorkeur voor een coalitie met de VVD na 2007 los. Ik weet zeker dat heel wat CDA-ers een zucht van opluchting hebben geslaakt. En tijdens het partijcongres eens heerlijk uithalen in de richting van de PvdA. Wat zullen ze, zowel bij het CDA \als de VVD, blij zijn geweest met de voorstellen van Wouter Bos rond de AOW. Het bracht Verhagen tot de weinig originele tekst dat de kiezer met Bos de klos is. Ha, ha. Heeft Verhagen deze keer zelfs zijn teksten geschreven? Met Verhagen zal men na 2007 nog meer onnodig hoge offers van kwetsbare burgers vragen, zullen we maar zeggen. Balkenende gaf overigens aan geleerd te hebben van 1994 als het om de WAO gaat. ‘Dat (verlies van 20 zetels) nooit meer’. Nu staat het CDA op dit moment op 13 zetels verlies, maar los daarvan dacht ik dat Balkenende deed wat goed was voor het land. Nu blijkt enige electoraal gedrag hem ook niet vreemd te zijn. Pluspunt is dat hij er volledig transparant in is.

Dinsdag nog een gesprek gehad met ChristenUnie-burgemeester Andries Heidema. Deze week ook gesprekken gehad met initiatiefnemers voor een nieuw te bouwen energiecentrale, een interview met het NG-magazine van de VNG over het ChristenUnie-voorstel om dorpsraden de status van deelgemeente te geven en een interview over industriebeleid. Deze week was ook de start voor mijn nieuwe medewerker Verkeer en Vervoer, Frank Visser. Ik ben blij met zijn komst en ga uit van een goede samenwerking. Dat geldt ook voor Cor van Vliet, die vanaf deze week mijn medewerker Economische Zaken zal zijn.

Naast het wetgevingsoverleg over Hoger Onderwijs heb ik deze week nog een debat gevoerd met de ministers Remkes en Donner over Schiphol en de veiligheidsregio waaronder onze luchthaven moet vallen. Ook het vervolg van een debat over het initiatiefwetsvoorstel van de collega’s Luchtenveld en Wolfsen. Dat komt er nu wel door.

Vrijdag nog een werkbezoek met de Zwolse collega’s aan de UWV, CWI en Sociale Dienst van de gemeente Zwolle. Allemaal onder één dak en boeiend om te zien hoe men mensen aan het werk probeert te krijgen. ’s Avonds een overleg met het deputaatschap kerk-overheid van de GKV en enkele genodigden over de (on)zichtbaarheid van de kerk in de samenleving. Een boeiend thema. Zaterdagmiddag nog bij een opening van 10 wooneenheden voor meervoudig gehandicapten geweest. Geweldig om te zien dat dergelijke projecten van de grond kunnen komen. De stralende gezichten van de bewoners sprak voor zichzelf. Ook nog ruim 1 ½ uur hardgelopen. De halve marathon komt er over drie weken aan. Ik ben er wel klaar voor.

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 20 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.