week 21- 2006

zaterdag 27 mei 2006 19:36

Zaterdag 27 mei was de hele Tweede Kamer voor de ChristenUnie. We hielden onze jaarlijkse vriendendag en konden circa 800 mensen verwelkomen. Geweldig. Een dergelijke dag stimuleert enorm. Tijdens deze dag werd ook de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de Tweede Kamerverkiezingen van mei 2007 (of zonodig eerder) bekend gemaakt. Ik ben zeer vereerd met de tweede plaats die mij door het bestuur is toebedeeld. Uit de gegeven motivering blijkt waardering voor mijn optreden in de Kamer in de afgelopen jaren. Ik ben zeer gemotiveerd om de komende jaren mijn krachten weer voor de landelijke politiek te blijven geven.

 

André Rouvoet is voor de tweede keer als lijsttrekker aangewezen. Dat heeft mijn hartelijke steun. Hij heeft het uitstekend gedaan in de afgelopen jaren. Mijn collega Tineke Huizinga staat op de 3e plaats, Joel Voordewind 4e, Cynthia Orthega 5e, Ernst Cramer 6e en Esmé Wiegman op de 7e plaats. Laatstgenoemde is ook een plaatsgenoot van mij. Zie voor de complete presentatie van de lijst www.christenunie.nl Het congres zal in oktober definitief beslissen hoe de lijst er zal gaan uitzien.

Het is goed dat we als ChristenUnie nu al zover zijn. Ook al komen er geen vroegere verkiezingen, dan kan het geen kwaad tijdig je zaken op orde te hebben. Ook aan het programma wordt momenteel hard gewerkt. Het was fijn om tijdens de vriendendag te merken dat zoveel mensen met ons meeleven en voor ons werk bidden.

De afgelopen week verliep iets rustiger dan de week ervoor. Dat had onder andere te maken met het feit dat we donderdag en vrijdag vrij waren (vanwege hemelvaartsdag). Maandag ben ik ’s morgens in Epe aanwezig geweest bij een conferentie over de toekomst van het gereformeerd onderwijs. ’s Middags een bijeenkomst van het Sociaal Economisch Forum (SEF) in Zwolle, waar ik lid van ben.

Dinsdag weer naar den Haag. Wat een verschil met de week ervoor toen Hirsi Ali en het debat over haar alles overheerste. Nu stond het Noorden op het Plein om te demonstreren voor de Zuiderzeelijn. Ik had ook nog het genoegen om demonstrerende Noordelingen (waaronder ook een aantal partijgenoten) toe te spreken. Mijn boodschap was kort en krachtig: de ChristenUnie is altijd voorstander geweest van goede infrastructurele verbindingen met het Noorden (welke verbinding dat wordt is nog onderwerp van discussie) en het geld dat voor het Noorden bestemd is (2,7 miljard euro) moet ook in het Noorden besteed worden aan infrastructuur. Donderdag 1 juni zullen we met minister Peijs een hoofdlijnendebat over dit onderwerp hebben. Merkwaardig dat zij op voorhand al heeft aangegeven dat ze absoluut tegen een nieuwe spoorverbinding met het Noorden is. Mag er nog gedebatteerd worden in de Kamer en stelt de inspraak ook nog wat voor? Dinsdag op tijd naar huis. Mijn dochter Lotte was jarig (hoera!) en daar kon ik gelukkig nog even bij zijn.

Woensdag veel gesprekken gevoerd en nog een kort debatje gehad in de plenaire zaal. Collega Jan de Vries had een amendement ingediend om docenten langer onbevoegd gymnastieklessen te laten geven in het basisonderwijs (vanaf groep 3). Nu kunnen docenten al 2 jaar onbevoegd lesgeven als ze maar wel de opleiding volgen. Jan de Vries wilde die laatste verplichting ook schrappen. Tijdens het debat werd minister van der Hoeven, mede aangezet door vragen van PvdA, SP en mijn kant, steeds kritischer over het amendement. Een aantal mede-indieners van het amendement (LPF en GL) haalden hun naam weg onder het amendement en zo kreeg het uiteindelijk geen meerderheid. Zo, dat is nog eens op basis van argumenten debatteren.

Deze week sloot de termijn voor de verkiezing van de lijsttrekker voor de VVD. Ik ben benieuwd wat er volgende week uit de hoge hoed gaat komen. Ik ben een tijd zeer uitgesproken geweest over de kansen van Verdonk. Ik schat nog steeds in dat zij hoge ogen gaat gooien. Al kan het een close finish worden met Rutte. Woensdag weten we meer. Bij D66 heeft Lousewies van der Laan zich in de strijd gegooid. Ik geef haar weinig kans. Ze is teveel betrokken bij de fractie die de schuld krijgt van alle ellende die over D66 wordt uitgegoten. Meer kans maakt Alexander Pechtold. Al zul je als aspirant lijsttrekker toch geen warme gevoelens krijgen bij de peilingen voor D66. Je loopt het risico de partijleider te worden die het licht mag uitdoen. Aan de andere kant kun je het ook niet veel slechter doen.

Stil word je van de berichten over de natuurramp in Midden-Java. Verschrikkelijk wat daar gebeurt. Wat een verdriet. Laten we hopen en bidden dat de vulkaan Merapi ook niet nog eens zal uitbarsten. Dan zal de ellende nog veel groter worden.

 

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 21- 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.