week 22 - 2006

zaterdag 03 juni 2006 20:32

Deze week kwam de lijsttrekkersverkiezing binnen de VVD tot een climax. Heel Nederland mocht er live getuige van zijn via de media. Ik zat op dat moment in de trein naar huis. Wel zo rustig. Zoals velen had ik Verdonk de meeste kans gegeven. Het werd uiteindelijk Mark Rutte. Typisch een voorbeeld van een fotofinish. Maar hij was het echt geworden. Zoals voorzien sloten de VVD-rijen zich direct. Het deed wat geforceerd aan. En let op mijn woorden. Rita Verdonk weet niet wat verliezen is en ook niet wat het betekent om de tweede viool te spelen. De komende maanden zullen we zien wat dat concreet gaat betekenen. De toespeling op haar website over voorkeurstemmen was daarvan een eerste begin.

 

Deze week lag er (zoals bijna altijd) weer werk genoeg. Maandag vooral thuis gewerkt aan het debat over de Zuiderzeelijn. Over deze mogelijke snelle verbinding naar het Noorden hebben we donderdag vijf uur met de ministers Peijs, Dekker, Zalm en staatssecretaris van Gennip  gedebatteerd. Met als uitkomst dat er verder wordt gewerkt aan een zogenaamd transitiepakket voor het Noorden en een nieuwe variant van een hoge snelheidstrein wordt uitgewerkt. In overleg met het Noorden zal één en ander met elkaar vergeleken worden en dat zal ook moeten leiden tot een daadwerkelijke keuze. In oktober gaan we verder. En nu maar hopen dat we daar echt goed uitkomen met elkaar.

Een ander groot debat deze week ging over de nieuwe wet medezeggenschap voor het onderwijs. Daar zitten een aantal heikele punten in. Zo wil minister van der Hoeven geen ontheffingen meer verlenen en overweegt ze de zogenaamde kringenrechtspraak (beroep- en bezwaarcommissies) af te schaffen en te vervangen door een centraal orgaan. Ook hier weer ongeveer vijf uur debat en dat was alleen nog maar de eerste termijn van de Tweede Kamer. Over twee weken gaan we weer verder.

Ik heb bijna de hele week in de plenaire vergaderzaal gezeten. Een ander debat ging over de deconstitutionalisering van het voorzitterschap van de burgemeester van de gemeenteraad en de CdK van de provinciale staten. Anders gezegd: nu staat hun voorzitterschap als verplichtend in de grondwet en voorgesteld wordt dat daar uit te halen. Dan kunnen gemeenteraden en provinciale staten zelf een keuze maken. Ik laat minister Pechtold weten dat ik mijn fractie zal adviseren daarvoor te stemmen. Hij is daar blij mee, zo laat hij weten.

Nu we het toch over minister Pechtold hebben. Hij laat deze week weten dat het goed zou zijn als zestienjarigen stemrecht zouden krijgen. Daar gaat proefballon nummer één in de race om het lijsttrekkerschap voor D66. Er zullen er ongetwijfeld nog een paar volgen deze maand.

Deze week nog een interview gehad met Twee Vandaag dat komende dinsdag zal worden uitgezonden. Ook is me een interview afgenomen door een student van een school voor journalistiek. Als het even kan werk ik altijd mee aan dergelijke verzoeken. Vrijdag nog een werkbezoek afgelegd aan een school voor praktijkonderwijs in Nijkerk. Geweldig hoe men daar met de leerlingen omgaat. Zaterdag met vrouw Marjette en vrienden Johan en Joke op Urk geweest. Daar werd de jaarlijkse Urkerdag gehouden. De vis smaakte weer goed. Ik kwam mijn collega Knoppert (CDA-er en afkomstig uit Limburg) er ook nog tegen.

 

 

 

 

 

 

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 22 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.