Alle Groningse scholen en zorginstellingen moeten veilig zijn

carla-dik-faberAPR_2405woensdag 27 januari 2016 14:28

Een Kamermeerderheid wil op initiatief van ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber directe actie voor het versterken van scholen en zorginstellingen in het Groningse bevingsgebied. “De discussie over demografische ontwikkelingen en kostenefficiëntie zorgt voor vertraging bij de versteviging van scholen en zorginstellingen. Dat is echt onbestaanbaar. Ieder kind moet veilig naar school kunnen. Daarom heb ik een motie ingediend om dat proces te versnellen,” aldus Dik-Faber. De motie wordt ondertekend door een meerderheid van de Kamer. Ook heeft de ChristenUnie gevraagd om meer aandacht en geld voor behoud van waardevol erfgoed, zoals monumentale kerken en boerderijen.

Eén op de drie huishoudens voelt zich onveilig. Mensen kampen met stress, slaapproblemen en andere psychische klachten. Dik-Faber: “Veel Groningers voelen zich machteloos tegenover de NAM en de overheid. Ik vind dat voor het ‘herstel van vertrouwen’ veel meer actie nodig is. Te beginnen met een geloofwaardig winningsplan, dat recht doet aan de veiligheid.” Dit betekent volgens Dik-Faber ‘minder gas winnen, snellere afhandeling van schades en minder gasafhankelijkheid’.

Ook zet de ChristenUnie in op behoud van de waardevermeerderingsregeling. Dik-Faber: “Terwijl de huizenbezitters in Groningen de waarde van hun huis zien dalen, kondigt de minister aan dat hij de waardevermeerderingsregeling stopzet. Het is een typische kruideniersmentaliteit. Sinds de jaren zestig heeft Nederland meer dan 250 miljard euro verdiend aan het Groningse gas. Maar een klein beetje erkenning voor mensen die niet hebben gevraagd om schade, onveiligheid en waardedaling is kennelijk te veel gevraagd. De waardevermeerderingsregeling is juist een mooie tegemoetkoming aan huizenbezitters om hun woning te verduurzamen en de waardedaling te compenseren.”

Met het topprioriteit geven aan Groningen ziet Carla Dik-Faber ook direct een kans voor iets anders nieuws: ”Wat de ChristenUnie betreft wordt Groningen koploper op het gebied van schone energie. De ChristenUnie voelt meer urgentie en wil die urgentie ook graag zien bij de minister in het belang van de veiligheid van de Groningers, maar ook in het belang van het klimaat. Als wij het dan over Groningen hebben, denken wij niet meer aan het Groninger gas, maar dan weten we: Groningen, daar moet je zijn voor je schone energie.”

Labels
Aardbevingen
Carla Dik

« Terug

Reacties op 'Alle Groningse scholen en zorginstellingen moeten veilig zijn'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2016 > januari

Geen berichten gevonden