ChristenUnie: weerbaarheid militairen versterken

Landmacht, militairen.jpg
joelvoordewind2018
Door Joël Voordewind op 28 november 2017 om 20:17

ChristenUnie: weerbaarheid militairen versterken

De ChristenUnie wil de weerbaarheid van militairen versterken. Dinsdag stemde de Kamer voor mijn motie om de deelname aan de geestelijke vormingsconferenties voor militairen te stimuleren. In deze motie pleit ik voor conferenties waar toekomstige officieren van de landmacht geestelijke vorming krijgen.

Deze conferenties - geleid door geestelijke verzorgers - zijn van cruciaal belang. Ze zorgen voor een versterking van de weerbaarheid van militairen. Daarmee kunnen deze conferenties bijdragen aan het voorkomen van mistanden. Een actueel voorbeeld daarvan is de kwestie-Schaarsbergen. Begin november bleken op een militaire kazerne in Schaarsbergen enkele militairen seksueel geïntimideerd en misbruikt te zijn, tot aan verkrachting toe. De kwestie kwam naar buiten in De Volkskrant. De zaak kwam pas aan het rollen nadat slachtoffers hun ervaringen met een geestelijke verzorger hadden gedeeld.

Geestelijke verzorgers spelen een cruciale rol. De conferenties zijn een verplicht onderdeel tijdens de opleiding van militairen. De cadetten van de landmacht worden echter niet naar deze conferenties gestuurd. Het is goed als daar verandering in komt. Juist toekomstige officieren hebben deze morele vorming nodig en hebben bovendien een voorbeeldfunctie.

Daarnaast vraag ik de regering om de deelname van militairen aan de conferenties voorafgaand aan uitzendingen te stimuleren. De afgelopen jaren is deze deelname onder militairen teruggelopen. Toch is juist deze morele vorming belangrijk. Buitenlandse missies vragen veel van onze militairen. Door deel te nemen aan de conferentie kunnen militairen hier beter op worden voorbereid.

De motie van ChristenUnie-Kamerlid Voordewind is ook ondertekend door Bruins Slot (CDA), Bosman (VVD), Ploumen (PvdA) en Dijkgraaf (SGP).

Labels: ,