ChristenUnie: geld voor tegengaan ondervoeding bij ouderen en diabetes bij kinderen

carladikfaber2018
Door Carla Dik-Faber op 21 december 2017 om 21:43

ChristenUnie: geld voor tegengaan ondervoeding bij ouderen en diabetes bij kinderen

De Tweede Kamer trekt geld uit voor het tegengaan van ondervoeding bij ouderen en het aanpakken van diabetes bij kinderen. Een Kamermeerderheid stemde vandaag in met mijn twee amendementen. 

Ondervoeding ouderen
Dankzij een amendement dat ik indiende samen met de VVD komt er geld beschikbaar voor het voorkomen van ondervoeding bij ouderen die thuis wonen. Het tegengaan van ondervoeding is van cruciaal belang. Het is goed voor het welzijn van mensen en het is een belangrijke vorm van ‘valpreventie’. De afgelopen jaren heeft de Stuurgroep Ondervoeding zich ingezet om het screenen en behandelen van ondervoeding in ziekenhuizen en instellingen te professionaliseren. Het is belangrijk dat de stuurgroep haar activiteiten op het gebied van bewustwording, preventie, signalering en behandeling van ondervoeding kan voortzetten. Ik ben blij dat er met dit amendement opnieuw geld beschikbaar is gekomen.

Jongeren met diabetes
De Tweede Kamer stemde ook in met mijn voorstel om jongeren met diabetes te helpen. Zij krijgen steeds vaker (pre)diabetes door de aanwezigheid van sluipsuikers – suikers die ‘stiekem’ worden toegevoegd aan voedsel, waar je die niet in verwacht.

Door voeding met sluipsuikers zijn er steeds meer kinderen en jongeren die te maken hebben met diabetes. Vooral de toename van ouderdomsdiabetes bij deze doelgroep baart mij zorgen. Er is behoefte aan goede zorg voor kinderen met diabetes. Om dit mogelijk te maken moet er een netwerkrichtlijn worden ontwikkeld, waarmee de verschillende beroepsgroepen samen kunnen werken aan een gezonde leefstijl en zelfmanagement bij kinderen. De Nederlandse Diabetes Federatie realiseert dit samen met andere organisaties. Ik ben dankbaar dat dit amendement is aangenomen en dat we met elkaar kunnen werken aan goede zorg voor kinderen en jongeren met diabetes.

Deel dit bericht

Labels: , ,