Statiegeld op kleine flessen komt er!

420614_247029018717207_1058796444_n
carladikfaber2018
Door Carla Dik-Faber op 10 maart 2018 om 08:24

Statiegeld op kleine flessen komt er!

Na al die jaren wordt eindelijk de stap gezet: het statiegeldsysteem wordt uitgebreid naar kleine plastic flesjes en ik ben daar ontzettend blij mee!

Het vorige kabinet dacht er serieus over na om statiegeld helemaal, dus ook op grote frisdrankflessen, af te schaffen. Ik heb me daar toen enorm tegen verzet. Keer op keer heb ik ervoor gepleit om statiegeld juist uit te breiden, ook op kleine flesjes. Een betere idee om plastic zwerfafval tegen te gaan, bestaat er niet.

Daarom ben ik zo blij met de uitbreiding die dit kabinet nu heeft aangekondigd. Het zou een wonder zijn als het bedrijfsleven met een nóg effectievere oplossing komt voor de aanpak van zwerfafval en milieuvriendelijke verpakkingen - dat zou ik natuurlijk van harte toejuichen, maar ik zet mijn geld voorlopig in op statiegeld. Ik ben blij dat dat er nu komt.

Niets voor niets vragen ook bijna 200 gemeenten om uitbreiding van het statiegeldsysteem. Heel veel gemeenteraadsfracties van de ChristenUnie hebben hier ook voor gepleit. Een mooi gezamenlijk resultaat dus!

Zwerfafval is niet alleen een grote ergernis voor veel mensen, het is ook een grote belasting voor het milieu. En dus voor de toekomst van onze kinderen. We moéten iets doen aan die grote hoeveelheid rondslingerend plastic in onze natuur en de al maar uitdijende plastic soep in de oceanen. Wat mij betreft gaan we aan de bovenkant zitten van de reductie-doelstellingen voor reductie: Niet 70% minder plastic flesjes in zwerfafval, maar 90%.

Labels: ,