Geen wapenverkoop meer aan Turkije

Turkse Demonstratie
joelvoordewind2018
Door Joël Voordewind op 11 november 2020 om 08:49

Geen wapenverkoop meer aan Turkije

Keer op keer gaat Turkije over de schreef. Het land schendt het wapenembargo in Libië. Boort illegaal naar gas en olie in de zee bij Griekenland. Met als laatste trieste voorbeeld dat het jihadistenstrijders steunde in de oorlog in Nagorno-Karabach, tegen de Armeniërs. Daarmee laaide het conflict steeds verder op. Het is onbestaanbaar dat landen in de Europese Unie aan Turkije wapens verkopen, waarmee het land vervolgens mensenrechten schendt. 

Turkije gaat alle boekjes te buiten en we moeten dus stevig optreden tegen dit land. Al eerder riep ik op om bij Turkije het artikel-5 beginsel van het NAVO-handvest buiten werking te stellen. Met dit artikel kan een land, in het geval van een aanval de hulp inroepen van bondgenoten. Als Turkije de agressie, die ze steeds opnieuw laat zien, niet laat varen, mag het van andere NAVO-landen geen hulp kunnen verwachten, mocht het land in de toekomst worden aangevallen.

Het is natuurlijk absurd dat een aantal landen in de EU niet de wapenverkoop aan Turkije hebben stopgezet. Wapens die Turkije in kan zetten in de strijd, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien, kunnen nu dus afkomstig zijn uit Europa. Een aantal landen hebben al wel een wapenembargo ingesteld. Denk aan Frankrijk, maar gelukkig ook Nederland. Het is bizar dat niet elk EU-land dat heeft gedaan. Dat moet snel gebeuren.  

Daarom wil de ChristenUnie, samen met de andere coalitiepartijen, dat de Europese Unie een wapenembargo instelt tegen Turkije. Alle wapens die ingezet kunnen worden in de strijd in Nagorno-Karabach, Libië en de oostelijke Middellandse zee mogen dan niet meer geleverd worden door landen uit de Europese Unie.

Deze week dienen we het voorstel in om de regering binnen de Europese Unie actief steun te laten verwerven voor dit wapenembargo. Hoogstwaarschijnlijk stemt er een meerderheid voor. 

De maat voor Turkije is vol. Op deze manier vergroten we de druk op het land. De Turkse roekeloze, schandalige acties zijn onacceptabel.

Labels: ,