Perspectief voor IS-slachtoffers

Kamp in Syrie.jpg
joelvoordewind2018
Door Joël Voordewind op 12 november 2020 om 08:00

Perspectief voor IS-slachtoffers

Een spoor van vernieling en verdriet lieten de beulen van IS achter zich toen ze de controle over Noord-Irak verloren. Het grondgebied raakte IS kwijt, maar de terroristen lieten diepe sporen na in de levens van hun slachtoffers. De trauma’s zijn vandaag nog vers. De pijn is in de ontwrichte gemeenschappen tastbaar. Bescherming en hulp is hard nodig. 

Een aantal jaren geleden, toen IS het gebied nog stevig in handen had, ben ik in de regio geweest. Op korte afstand van de frontlinie zag ik de aangerichte vernietiging in de levens van mensen. Ik hoorde de verschrikkelijke verhalen. Kon de doodsangst nog aflezen in de ogen van de vluchtelingen.

Vaak zijn deze vluchtelingen Yezidi’s, Koerden en christenen. Wie niet kon vluchten, werd verkracht of vermoord. Meisjes en vrouwen werden tot seksslavin gemaakt. De gruwelijkste dingen hebben ze beleefd. En nu bevrijd, maar zwanger van hun verkrachter, zijn ze verstoten uit hun dorp van herkomst. Een dubbel trauma.   

Ik wil dat Nederland deze kwetsbare vluchtelingen, slachtoffers van IS – voornamelijk dus vrouwen en kinderen – te hulp schiet. Ook al lijkt het gevaar grotendeels geweken, we mogen hen niet vergeten. In vluchtelingenkampen kunnen ze vaak niet terecht. Ze worden er met de nek aangekeken. De specifieke hulp die ze hard nodig hebben ontbreekt. 

Het voorstel, dat ik vandaag samen met de andere coalitiepartijen CDA, D66 en VVD doe, is dat Nederland geld uittrekt voor goede opvang, bescherming en ondersteuning voor deze vrouwen. Dan gaat het om bijvoorbeeld psycho-sociale hulp, geestelijke gezondheidszorg en juridische bijstand. Die hulp is er op gericht zodat zij hun leven weer langzaam kunnen opbouwen. Weer kunnen terugkeren naar huis. Dat er, na deze gitzwarte periode, weer perspectief is. 

Zeer waarschijnlijk gaat ons voorstel een meerderheid halen in de Tweede Kamer. Dat is ontzettend goed nieuws. Het betekent immers dat die opvang, betaald door Nederland, er gaat komen.  

Voor vele vrouwen en kinderen biedt dit uitzicht. Op een begin van genezing en herstel. Zodat ze weer vooruit kunnen kijken naar de toekomst. Wanhoop wordt weer hoop.

Labels: