16 september - week 37 - 2006

zaterdag 16 september 2006 20:33

Jawel hoor, er is weer gelekt. Verscheidene media wisten vandaag al te vertellen wat er in de feestbegroting 2007 komt te staan. Embargoregeling of niet, dat maakt weinig uit. Hoewel, nu weten we zeker dat het bij de ministeries vandaan komt. Dat wisten we natuurlijk al, maar nu kan Balkenende zich niet meer achter zogenaamd lekkende kamerfracties verschuilen.

Komende dinsdag zullen we de rest van de begroting te horen krijgen. Dat wordt meepennen in de Ridderzaal. Voor mij persoonlijk wordt het een speciale dag. Ik ben gevraagd deel te nemen aan de zogenaamde commissie van in- en uitgeleide. Een eervol verzoek. Dat betekende deze week dat ik op zoek moest naar een jacquet. Dat is gelukt. Dinsdag zal ik ook met mijn collega's Verdaas en van Hijum de hele dag gevolgd worden door zowel radio als televisie Oost. Van 's morgens vroeg (vertrek naar den Haag) tot 's avonds laat (Prinsjesdagdebat in café de Hetebrij in Zwolle). Mijn jongste dochter Karen zal dinsdag ook meegaan naar den Haag. Daar kijkt ze al weken naar uit.

Deze week stond voor een deel in het teken van de sharia-uitspraken van minister Donner. Een wat ongelukkig interview was voor Wilders direct reden om een spoeddebat aan te vragen. En daar ging de hele Kamer weer. Nu was het goed dat Donner enige uitleg gaf bij zijn uitspraken in Vrij Nederland. Hij kon zich wel voor zijn kop slaan, zo gaf hij aan. Het hyperige karakter van dergelijke debatten, mede gevoed ook door bepaalde media, staat mij echter tegen. Ik betwijfel sterk of dit de politiek nu echt goed doet. Al kun je aan de andere kant niet genoeg praten over de weerbaarheid van onze democratie. Maar dan liever in een wat andere setting. Opvallend overigens de tegenstellingen binnen het CDA op dit punt. Dat zijn politieke veenbrandjes die je over dit soort essentiële zaken beter niet kunt hebben.

Nu we het toch over het CDA hebben. Maxime Verhagen (50) heeft aangegeven nu toch tegen de no-claimkorting in de zorg te zijn. Dat werd tijd. Het staat op dit moment nog wel in het verkiezingsprogramma. Wel een beetje doorzichtig om een CPB-rapport te gebruiken om een draai te kunnen maken. Geef gewoon toe dat dit een onverantwoorde maatregel is, die met name voor chronisch zieken slecht uitpakt. Als men dat programma nu toch gaat veranderen, dan weet ik nog wel wat andere punten. Zoals de forse bezuinigingen in de zorg, bijvoorbeeld. En het aanpakken van gezinnen waar één van de ouders er voor kiest om thuis voor de kinderen te zorgen. Als het aan het CDA ligt word je daarvoor straks fiscaal gestraft met 2000 euro. Kijk daar ook nog even naar, Maxime.

Mijn week begon bij de tandarts. Voor het eerst in jaren kwam ik er niet vanaf met de controle. Niet echt een plezierig begin van de week. Dinsdag tijdens een VAO over jeugd en Media een motie ingediend over media-educatie. De ondertekening geeft al aan dat daar een meerderheid voor is. Eindelijk. Daar ben ik lang mee bezig geweest. Minder plezierig verliep de stemming over het burgerservicenummer. Alle amendementen die ingediend wwaren om de privacy van burgers beter te beschermen werden weggestemd. dat lot onderging ook een motie van mijn hand (mede ingediend met PvdA, D66 en de Groep van Oudenallen) waarin ik vroeg om een onderzoek naar aard en omvang van gewetensbezwaarden tegen o.a. biometrisch paspoort en koppeling van gegevensbestanden zoals nu steeds meer gebeurt. Het CDA stemde tot mijn stomme verbazing tegen deze motie. Onbegrijpelijk. Daar krijg ik nu spontaan kiespijn van. Bij twee andere onderwerpen werden overigens wel amendementen van mijn hand aangenomen (Wilg en Pachtwet).

Ik had deze week weer het genoegen eens met minister Remkes te debatteren. Aan de orde was een wetsvoorstel dat wethouders en gedeputeerden de mogelijkheid biedt langer dan een jaar buiten hun werkplaats/provincie te wonen. Ik ben kritisch geweest over dit wetsvoorstel. Norm moet zijn dat je als bestuurder woont in de plaats/provincie waar je werkt. Remkes was het daar wel mee eens, maar wil iets meer ruimte bieden voor speciale situaties (bijvoorbeeld wethouders die tussentijds aantreden). We werden het ook eens over het feit dat het niet zo kan zijn dat bestuurders vier jaar lang weigeren te verhuizen. Er zijn al een paar gemeenten waar wethouders zich op die manier hebben uitgesproken. Ze zijn gewaarschuwd.

Woensdagmorgen met het Presidium vergaderd. Het was een speciale vergadering waarin we met elkaar de afgelopen jaren hebben geëvalueerd en ook wat vooruit gekeken hebben. Voor Frans Weisglas is het aftellen begonnen. De eerste speculaties over zijn opvolger zijn ook al begonnen. Vandaag las ik in de krant dat de PvdA overweegt om Nebahat Albayrak als beoogd voorzitter naar voren te schuiven. Tja. Nu vind ik Nebahat een fijne collega, maar op die stoel zie ik haar nog niet zo snel zitten. Al weet je het natuurlijk nooit. Jeltje van Nieuwenhoven was destijds voor velen ook een verrassing. Ik weet één ding in ieder geval zeker: de nieuwe voorzitter zal zich vooral bezig moeten gaan houden met de interne kamerprocessen. Teveel profileringsdrang is daarbij geen vereiste.

In de nu aflopende week zijn we ook weer een collega kwijtgeraakt. In de - in ieder geval tot 22/11 - never ending LPF-story, besloot Gerard van As - na eerst overgestapt te zijn naar de groep Nawijn - voor zichzelf te beginnen en daarna toch maar per direct uit de Kamer te stappen. Onnavolgbaar, die Gerard. Niet leuk voor hem om zo te moeten verdwijnen, maar de vraag wie we daar verantwoordelijk voor moeten stellen is, denk ik, niet zo moeilijk te beantwoorden.

Vrijdag ben ik nog aanwezig geweest bij een Rover-conferentie over internationaal openbaar vervoer in Amsterdam (Schiphol). Ik zou samen met Arda Gerkens (SP) geinterviewd worden, maar Arda bleek ziek te zijn. Zo stond ik daar dan alleen en kreeg ik alle tijd om de opvattingen van de ChristenUnie over het OV te verwoorden. Dat viel wel goed in dit gezelschap.  Leuk om te doen.

Naast al het werk heb ik in de afgelopen maanden ook nog wat tijd besteed aan het onderhouden van mijn lichaam. Ik heb namelijk veel hardgelopen. Daar kan ik in de komende drukke maanden alleen maar plezier van hebben.  Vandaag nog een training van circa 16 kilometer. Volgende week hoop ik de Halve Marathon van Hattem te lopen.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '16 september - week 37 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.