Ontkenning van genocide

woensdag 27 september 2006 16:35

Een goed bericht in Trouw vanochtend. De krant meldde dat CDA en PvdA aspirant-kamerleden van Turkse afkomst van de kandidatenlijst hebben gehaald, vanwege diepgaande meningsverschillen over de Armeense kwestie.
Vorige week conformeerden de kandidaat-Kamerleden Tonca en Elmaci zich in een verklaring nog aan het officiële standpunt van het CDA, dat er op de Armeniërs in 1915 georganiseerde volkerenmoord is gepleegd. Maar in een interview in het Turks dagblad Sabah namen ze daarna hun oude standpunt weer in. In Turkije wordt de genocide hardnekkig ontkend. Daarmee was de positie van de kandidaten onhoudbaar geworden. De PvdA heeft de Turkse Nederlander Sacan vanwege dezelfde kwestie van de conceptkandidatenlijst geschrapt.

De ontkenning van de volkerenmoord op Armeniërs is een klap in het gezicht van het Armeense volk. Dat geldt voor elke ontkenning of rechtvaardiging van misdrijven tegen de menselijkheid: betrokkenen en nabestaanden worden opnieuw ontkend en gekwetst. En het gebeurt nog steeds, vooral op internet. Zowel als het gaat om de Holocaust, als om de slavernij en de volkerenmoord in Armenië.
Ik heb in juni een wetsvoorstel ingediend om het op beledigende wijze ontkennen van misdrijven tegen de menselijkheid strafbaar te stellen. Een zwaar instrument. Maar een gerechtvaardigd instrument. Het gaat mij er helemaal niet om het wetenschappelijk debat over feiten onmogelijk te maken. De strafbaarstelling richt zich louter tegen het doelbewust ontkennen van genocide vanuit discriminerende of racistische motieven. Wanneer iemand dat doet in de wetenschap dat andere mensen daardoor worden beledigd of gekwetst, dan moet dat strafbaar zijn.

De strafbaarstelling is hard nodig, met name om het antisemitisme op internet aan te pakken. Dat is toch al buitengewoon moeilijk, maar via deze wet wordt het iets beter te bestrijden. Met ons wetsvoorstel willen we bovendien een signaal afgeven, ook aan mensen die van huis uit andere ideeën hebben meegekregen over bijvoorbeeld de Holocaust en de genocide in Armenië. Wij willen helder maken dat in ons land niet wordt geaccepteerd dat misdrijven tegen de menselijkheid grof en opzettelijk worden ontkend.Labels
Tineke Huizinga

« Terug

Reacties op 'Ontkenning van genocide'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.