Presentatie verkiezingsprogramma en wat dies meer zij

zaterdag 09 september 2006 18:36

Deze week stond natuurlijk de presentatie – dinsdag – van ons nieuwe verkiezingsprogramma centraal. Dat leverde een flink aantal interviews op radio en TV op en heel wat publiciteit in de kranten. Het feit dat ook D66 z’n programma presenteerde bleek gelukkig niet nadelig uit te pakken.

Op maandag 4 september hebben we nog keihard gewerkt aan de voorbereiding van de presentatie, nadat we ’s morgens een werkbezoek hadden gebracht aan Shell Nederland. Het gesprek met president-directeur Rein Willems en zijn collega’s was wat mij betreft zeer informatief en nuttig, ook met het oog op de komende debatten over verlaging van de vennootschapsbelasting én over een duurzaam energiebeleid.

Dinsdagmorgen besteden we aan het voorbespreken van mijn toespraak bij de presentatie van het verkiezingsprogramma. Begin van de middag bieden de partijvoorzitter, Peter Blokhuis, en de secretaris van de programcommissie, Leon Meijer, mij het fraai vormgegeven programma ‘Duurzaam voor elkaar’ aan. Na mijn toespraak beantwoord ik vragen van de pers, sta verschillende cameraploegen en radioverslaggevers te woord en duik daarna de radiostudio in voor een gesprek van een uur. Later nog weer op de radio en tussendoor telefonisch wat reacties. Eind van de middag samen met mijn voorlichter Joël Voordewind met de taxi naar Amsterdam voor ‘De wereld draait door’. En daarna nog weer terug naar Den Haag voor NOVA/Den Haag Vandaag. Nee, wat betreft aandacht voor het programma van de ChristenUnie mogen we niet mopperen!



De woensdag is gevuld met interviews en allerlei fractieoverleg. Van alle kanten is er belangstelling voor onze standpunten. Donderdag ben ik niet in Den Haag, maar in Utrecht en Hilversum, waar ik een aantal gesprekken voer in verband met de komende verkiezingscampagne. Verder veel telefonisch overleg over de voortdurende stroom mediaverzoeken. Op zichzelf natuurlijk mooi, maar het resulteert er ook in dat mijn agenda volloopt met optredens voor radio en tv, o.a. komende zaterdag… Eind van de middag thuis, zodat ik nog wat klusjes kan doen; die blijven vaak erg lang liggen…! De avond gaat heen met de voorbereiding van de dag van morgen, waar een aantal inhoudelijke besprekingen op de agenda staan.

In het Kamergebouw hebben we vrijdag eerst een rondetafelgesprek met een groot aantal (praktijk-)deskundigen over de evaluatie van de Wet Afbreking Zwangerschap en het kabinetsstandpunt daarover. Naast verschillende hulpverleners, juristen en hoogleraren is ook de voorzitter van de evaluatiecommissie, prof. Gevers, aanwezig; dat blijkt zeer nuttig en behulpzaam! Al met al een heel constructieve bijeenkomst, waar ik de nodige ideeën opdoe voor het komende Kamerdebat.

Vervolgens is er Politiek Beraad, waarin de verschillende geledingen van de ChristenUnie vertegenwoordigd zijn. We bespreken met name de campagne en het verkiezingsprogramma. Aansluitend hebben we een ontmoeting met de CBMC (Christian Business Men Corporation) over de sociaal-economische paragraaf van het programma. Met hun inzichten zullen we graag ons voordeel doen bij de definitieve vaststelling van het programma.

Zaterdag word ik al om 10:00 uur door een taxi opgehaald. Achtereenvolgens zit ik op de radio in ‘TROS-Kamerbreed’ (met oud-collega en oud-minister Thom de Graaf en oud-campagneleider van de PvdA Jacques Monasch) en in ‘EO.nl’, beide over ons programma én over de mogelijk cruciale rol van de ChristenUnie bij de komende kabinetsformatie. Het interessante is inderdaad dat de ChristenUnie wel eens nodig én als enige partij beschikbaar zou kunnen zijn om een kabinet mogelijk te maken. Dat bracht Paul de Leeuw er gisteravond in een TV-debat toe om te zeggen dat het aan ons ligt of er straks een links of een rechts kabinet komt…

Daarna door naar de EO-studieo voor de opnames van ‘Nederland helpt’; in een leuk gesprek met Rebecca Bijker mag ik de doelstellingen van de Micha Campagne toelichten: vanuit Micha 6:8 (“Hij heeft u bekend gemaakt, o mens, wat goed is en wat de HERE van u vraagt: niet anders dan recht te doen en getrouwheid lief te hebben, en ootmoedig te wandelen met uw God”) kerken, christelijke organisaties en individuele christenen stimuleren tot een daadwerkelijke inzet voor gerechtigheid en duurzaamheid, nationaal én wereldwijd. Rebecca is een professional met een warm hart voor dit soort vraagstukken en dat levert dus een inhoudelijk en ontspannen gesprek op.

’s Avonds thuis uitblazen na een wel heel intensieve week. Terugkijkend kan ik alleen maar tevreden zijn over de kansen die we hebben gekregen om ons geluid via de media te laten klinken!

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Presentatie verkiezingsprogramma en wat dies meer zij'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.