Woorden terugnemen

donderdag 21 september 2006 12:13

Minister De Geus heeft zich gisteren ernstig vergaloppeerd. In een radioprogramma zei hij dat de Schipholbrand ‘een rotstreek’ was van iemand die de brand moedwillig heeft aangestoken. En bedoelde daarmee impliciet dat het kabinet daarvoor niet verantwoordelijk kan worden gesteld.
Wat mij betreft gaat het helemaal niet om de vraag of de brand wel of niet moedwillig is aangesticht. Daar moet de rechter maar over oordelen. Waar het echt om gaat, is dat de overheid er verantwoordelijk voor is dat mensen die worden opgesloten er zeker van kunnen zijn dat ze in een brandveilig gebouw worden opgesloten.
Bij de Schipholbrand zijn doden gevallen. En dat had de overheid wellicht kunnen voorkomen als het cellencomplex aan de brandveiligheidseisen had voldaan. We zullen het vandaag allemaal lezen in het Schipholrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
De Geus heeft zijn misplaatste, onbesuisde woorden inmiddels teruggetrokken. Maar hij heeft niet gezegd dat het hem speet of dat hij tot een ander inzicht is gekomen. En ik vrees dat er in het kabinet meer mensen zijn die er zo over denken.

Op je woorden terugkomen, tot een ander inzicht komen, is voor meer mensen een probleem. Ayhan Tonca, een vertegenwoordiger van de moslims in Nederland, die door het CDA op een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst is gezet, heeft er ook problemen mee.
NOVA vertoonde gisteren een reportage waarin de uit Turkije afkomstige Tonca stelt dat de Armeense genocide van 1915 een leugen is. Terwijl het CDA eerder een motie van de ChristenUnie heeft gesteund waarin die genocide juist wordt erkend.
Ik heb in deze Nova-reportage gezegd dat er tijdens de Eerste Wereldoorlog anderhalf miljoen Armeniërs, Assyriërs en andere bevolkingsgroepen zijn gedood. Er zijn gruwelijkheden gepleegd die vergelijkbaar zijn met de Holocaust. Het is heel ernstig voor de nabestaanden van de Armeense slachtoffers als dat wordt ontkend. En het is ook ernstig dat een kandidaat-Kamerlid zijn toekomstige collega’s uitmaakt voor leugenaars. Wat dat is wat Tonca eigenlijk doet.
Het CDA spreekt met verschillende monden. Maar het ergste is dat daarmee mensen opnieuw onrecht wordt aangedaan.


Labels
Tineke Huizinga

« Terug

Reacties op 'Woorden terugnemen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.